Lulica, prima păpuşă ţigănească, în şapte modele
Prima păpuşă ţigănească a fost proiectată de romii de la Sibiu în 7 modele diferite şi a avut parte de o lansare pe măsură, la primăria Sibiu.
Cu trăsături de "ţigancă perfectă", îmbrăcată în haine tradiţionale şi accesorizată cu nelipsiţii bănuţi, Lulica a fost inspirată de străbunica lui Dorin Cioabă, prinţul ţiganilor de la Sibiu.
"Lulica era un personaj foarte apreciat în comunitatea noastră, a romilor, era o bună gospodină, un model ca şi femeie, ca şi respect faţă de soţul ei, şi-a iubit mult familia, era o femeie frumoasă, chiar străbunicul meu a furat-o, pentru că el era puţin mai în vârstă şi părinţii ei nu erau de acord cu căsătoria", povesteşte Dorin Cioabă.
Lulica este realizată la o fabrică din Arad, iar accesoriile sunt lucrate manual, în atelierul în care sunt făcute toate produsele din magazinul ţigănesc de la Sibiu. În funcţie de îmbrăcăminte, costă între 80 şi 150 de lei.
Păpuşa este îmbrăcată în haine tradiţionale ţigăneşti, are bănuţi în plete şi la batic şi poate avea şi hăinuţe de schimb, dar şi o găletuşă din aramă, confecţionată de meşteri căldărari.
Va fi creat şi un exemplar mai special, care va avea în păr bănuţi din aur, dar care va fi păstrat la muzeul romilor.
Lulica va avea, din toamnă, şi un partener, varianta masculină urmând să se numească Bărbulică.
Fabrica Arădeanca i-a dat viaţă păpuşii
Prima păpuşă tradiţională ţigănească a fost făcută la Arad, în vestita fabrică Arădeanca.
De-a lungul timpului, fabrica de păpuşi din Arad a mai dat lovitura pe piaţă cu păpuşile Nadia Comăneci, Oana Zăvoranu, Andreea Răducan sau Cleopatra Stratan.
Cleopatra Stratan
Andreea Răducan