Lumina Sfântă ajunge în România într-o candelă din argint. Ce trebuie să știți despre ritual
Mai sunt puține ore până când Lumina Sfântă va fi aprinsă la Ierusalim și adusă apoi în România iar Click! vă spune tot ce trebuie să știți despre acest eveniment. Lumânarea care poartă focul sacru va sosi cu avionul, pe aeroportul Otopeni, la ora 19.00, într-o raclă specială din argint, înaltă de 35 de cm.
Aceasta va fi adusă de la Ierusalim de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte anunță basilica.ro. Delegațiile tuturor eparhiilor din România vor fi prezente la sosire și vor prelua din Lumina Sfântă pe care o vor transmite mai departe în țară.
Apoi, din lumânare în lumânare, din candelă în candelă se va da lumină fiecărui credincios iar acesta o va duce acasă, într-un obicei pe care chiar și cei mai păcătoși nu îl perturbă și cei mai haini se emoționează.
Cum se aprinde Lumina Sfântă
În Vinerea Mare, după slujba Prohodului sunt stinse toate candelele din interiorul Sfântul Mormânt și este sigilată intrarea. Ceremonia primirii Sfintei Lumini este oficiată de Patriarhul Teofil în timpul slujbei Vecerniei din Sâmbăta Mare care începe la ora 13:00. La ceremonia aprinderii Sfintei Lumini la Ierusalim vor putea participa maximum 1000 de persoane în interior și alte 500 în curtea exterioară a Bisericii Sfântului Mormânt.
Participanții la slujbă înconjoară Sfântul Mormânt de trei ori, apoi, la cântarea „Lumină lină”, Patriarhul rupe sigiliul mormântului și intră în interior îmbrăcat doar cu stiharul alb. La intrare este verificat de forțele de ordine să nu aibă surse de foc asupra sa. Apoi Teofil îngenunchează în fața lespezii pe care a stat Trupul Domnului și rostește o rugăciune specială în care cere binecuvântarea harului dumnezeiesc și primirea Sfintei Lumini.
„Momentul aprinderii Sfintei Lumini are loc undeva între orele 14-14:30. Patriarhul, primind Lumina în interiorul Mormântului aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări cu care iese în fața ușilor Sfântului Mormânt și împarte lumina tuturor celor prezenți”, a explicat pentru sursa citată Arhim. Teofil Anăstăsoaie.
Când ajunge Lumina Sfântă la București
După această ceremonie, reprezentantul Patriarhiei Române va lua avionul de la aeroportul din Tel Aviv pentru a transporta candela cu Lumina Sfântă spre București.
„În funcție de formalitățile de zbor și culoarul aprobat, vom decola în jurul orei 16:30 pentru a fi în România în jurul orei 19:00. La Aeroportul Henri Coandă, un delegat al Părintelui Patriarh va aștepta Sfânta Lumină pe care o va oferi delegațiilor din țară și din București. Candela va fi dusă apoi la Catedrala Patriarhală unde va fi primită în mod oficial de Patriarhul României”, a anunțat părintele Anăstăsoaie pentru basilica.ro. De la aeroportul Otopeni Lumina Sfântă va ajunge în toate eparhiile din România. În țară, va fi dusă pe principalele aeroporturi de reprezentanții mitropoliilor iar de acolo va fi preluată de trimișii eparhiilor. De exemplu la Suceava va ajunge pe aeroport la 20.30 iar la Arad la ora 21.00. În Dealul Patriarhiei sau Colina Bucuriei cum mai este numit centrul ortodoxiei românești, Lumina Sfântă va ajunge la ora 20.00, când candela oficială în care a fosrt adusă va fi înmânată patriarhului Daniel
Ce se știe despre candela de la care provine Lumina Sfântă
Candela „neadormită” a Sfântului Mormânt a fost aprinsă pentru prima dată în 326, anul în care a fost descoperit Mormântul lui Hristos, şi de atunci a rămas nestinsă vreme de 17 veacuri. Candela se stinge numai o singură dată pe an, în dimineaţa Sâmbetei Mari, ca să se aprindă puţin mai târziu cu Sfânta Lumină. Cea mai veche mărturie despre această candelă neadormită o întâlnim în Cronica Egeriei
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!