«Luna sângerie» aduce cutremure şi tsunami?

Ultima actualizare:

    La 28 septembrie vom avea eclipsă totală de Lună. Satelitul  Terrei se va apropia cel mai mult de noi, însă nu ne va băga în sperieţi
La 28 septembrie vom avea eclipsă totală de Lună. Satelitul Terrei se va apropia cel mai mult de noi, însă nu ne va băga în sperieţi

Un eveniment astronomic absolut normal, petrecut în timpul „dansului” Lunii în jurul Pământului, a alimentat imaginaţia pământenilor de-a lungul secolelor. Teorii obscure, nesusţinute ştiinţific, arată cât de mult se tem oamenii de ceea ce nu cunosc. Click! vă spune de ce nu trebuie să vă fie frică de „Luna sângerie”.

1. Satelitul natural al Pământului se mişcă în jurul planetei noastre pe o orbită aproape circulară

Lunii îi trebuie 27,3 zile să realizeze o rotaţie completă în jurul Terrei, timp în care trece prin mai multe faze. În noaptea de 22 septembrie, Luna s-a aflat în faza „primului pătrar”, adică jumătate din suprafaţa ei a fost vizibilă, seara, înspre vest. Pe 28 septembrie, Luna va sta complet în umbra Pământului (Terra, interpusă între Soare şi Lună) şi se va afla în faza de „Lună Plină”. Atunci, satelitul Terrei va avea aspect sângeriu, fenomen care a băgat spaima în oameni, însă fără motive reale. Iată de ce.

2. Super Luna

E un termen utilizat de nespecialişti pentru a descrie forma mărită pe care satelitul Terrei o ia când se apropie „ameninţător” de planeta noastră. Luna are momente când se deplasează cel mai mult spre Pământ (la circa 356.000 km) datorită orbitei sale, care nu e perfect circulară. Această mişcare se numeşte perigeu. Însă, Luna are o astfel de apropiere „de speriat” în fiecare lună calendaristică (deci, 12 pe an), astfel încât fenomenul nu mai e atât de grozav, devreme ce e frecvent.

3. Maree şi cutremure

Tot un mit este că apropierea Lunii de Terra aduce cu sine cutremure şi valuri tsunami de zeci de metri. Forţele gravitaţionale exercitate de Lună şi Soare asupra apelor de pe Terra duc, însă, la formarea fenomenului de maree (flux şi reflux). Efectul mareelor nu e devastator, iar mişcările plăcilor tectonice sunt nesemnificative.

4. Evreii şi nenorocirile

Pe 28 septembrie, evreii marchează Sărbătoarea Corturilor (Sucot), un fel de celebrare a recoltei. Se zice că de fiecare dată când „Luna sângerie” se suprapune cu o sărbătoare evreiască, se produc evenimente devastatoare. Paştele evreiesc cade întotdeauna în preajma unei nopţi cu Lună Plină, astfel că tot ce s-a întâmplat rău de-a lungul secolelor a fost pură întâmplare, spun oamenii de ştiinţă. 

5. „Luna sângerie” şi Apocalipsa

În cultura multor popoare, „Luna sângerie” e prevestitoare a sfârşitului lumii. Acest fenomen e, de fapt, o eclipsă totală de Lună, care se petrece atunci când Terra blochează parţial accesul razelor solare pe Lună. Eclipsele totale de Lună se petrec de 2-3 ori pe an, ultima având loc la 4 aprilie 2015. Atâta vreme cât puteţi citi aceste rânduri, e dovada clară că nu ne-a lovit nici o Apocalipsă.

6. Culoarea diavolului

În timpul eclipsei maxime, Luna capătă aspect roşiatic sau sângeriu dintr-un motiv care nu are legătură cu spiritele răului. Culoarea e dată de razele Soarelui care trec prin atmosfera planetei noastre. Nuanţa discului lunar poate varia de la cărămiziu închis, la portocaliu deschis. Dacă atmosfera Terrei e poluată excesiv (mai ales de cenuşă vulcanică), Luna va căpăta culori mai întunecate. Când atmosfera planetei e mai transparentă, Luna nu va mai fi sângerie, ci de o culoare pală.

simeon stalpnicul png

Eclipsa totală de Lună va avea loc în noaptea de 27 spre 28 septembrie. În România se va vedea parţial, căci la momentul maxim se va afla la 14 grade deasupra orizontului. Eclipsa începe la ora 3.11 şi se termină la ora 7.16. Momentul maxim şi propice pentru observare va fi la ora 5.47, spune Mihai Dascălu, referent al Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu” din Capitală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net