┬źLuna s├óngerie┬╗ aduce cutremure ┼či tsunami?

24 septembrie 2015
image
La 28 septembrie vom avea eclipsă totală de Lună. Satelitul Terrei se va apropia cel mai mult de noi, însă nu ne va băga în sperieţi

Un eveniment astronomic absolut normal, petrecut ├«n timpul ÔÇ×dansuluiÔÇŁ Lunii ├«n jurul P─âm├óntului, a alimentat imagina┼úia p─âm├óntenilor de-a lungul secolelor. Teorii obscure, nesus┼úinute ┼čtiin┼úific, arat─â c├ót de mult se tem oamenii de ceea ce nu cunosc. Click! v─â spune de ce nu trebuie s─â v─â fie fric─â de ÔÇ×Luna s├óngerieÔÇŁ.

1. Satelitul natural al P─âm├óntului se mi┼čc─â ├«n jurul planetei noastre pe o orbit─â aproape circular─â

Lunii ├«i trebuie 27,3 zile s─â realizeze o rota┼úie complet─â ├«n jurul Terrei, timp ├«n care trece prin mai multe faze. ├Än noaptea de 22 septembrie, Luna s-a aflat ├«n faza ÔÇ×primului p─âtrarÔÇŁ, adic─â jum─âtate din suprafa┼úa ei a fost vizibil─â, seara, ├«nspre vest. Pe 28 septembrie, Luna va sta complet ├«n umbra P─âm├óntului (Terra, interpus─â ├«ntre Soare ┼či Lun─â) ┼či se va afla ├«n faza de ÔÇ×Lun─â Plin─âÔÇŁ. Atunci, satelitul Terrei va avea aspect s├óngeriu, fenomen care a b─âgat spaima ├«n oameni, ├«ns─â f─âr─â motive reale. Iat─â de ce.

2. Super Luna

E un termen utilizat de nespeciali┼čti pentru a descrie forma m─ârit─â pe care satelitul Terrei o ia c├ónd se apropie ÔÇ×amenin┼ú─âtorÔÇŁ de planeta noastr─â. Luna are momente c├ónd se deplaseaz─â cel mai mult spre P─âm├ónt (la circa 356.000 km) datorit─â orbitei sale, care nu e perfect circular─â. Aceast─â mi┼čcare se nume┼čte perigeu. ├Äns─â, Luna are o astfel de apropiere ÔÇ×de speriatÔÇŁ ├«n fiecare lun─â calendaristic─â (deci, 12 pe an), astfel ├«nc├ót fenomenul nu mai e at├ót de grozav, devreme ce e frecvent.

3. Maree ┼či cutremure

Tot un mit este c─â apropierea Lunii de Terra aduce cu sine cutremure ┼či valuri tsunami de zeci de metri. For┼úele gravita┼úionale exercitate de Lun─â ┼či Soare asupra apelor de pe Terra duc, ├«ns─â, la formarea fenomenului de maree (flux ┼či reflux). Efectul mareelor nu e devastator, iar mi┼čc─ârile pl─âcilor tectonice sunt nesemnificative.

4. Evreii ┼či nenorocirile

Pe 28 septembrie, evreii marcheaz─â S─ârb─âtoarea Corturilor (Sucot), un fel de celebrare a recoltei. Se zice c─â de fiecare dat─â c├ónd ÔÇ×Luna s├óngerieÔÇŁ se suprapune cu o s─ârb─âtoare evreiasc─â, se produc evenimente devastatoare. Pa┼čtele evreiesc cade ├«ntotdeauna ├«n preajma unei nop┼úi cu Lun─â Plin─â, astfel c─â tot ce s-a ├«nt├ómplat r─âu de-a lungul secolelor a fost pur─â ├«nt├ómplare, spun oamenii de ┼čtiin┼ú─â. 

5. ÔÇ×Luna s├óngerieÔÇŁ ┼či Apocalipsa

├Än cultura multor popoare, ÔÇ×Luna s├óngerieÔÇŁ e prevestitoare a sf├ór┼čitului lumii. Acest fenomen e, de fapt, o eclips─â total─â de Lun─â, care se petrece atunci c├ónd Terra blocheaz─â par┼úial accesul razelor solare pe Lun─â. Eclipsele totale de Lun─â se petrec de 2-3 ori pe an, ultima av├ónd loc la 4 aprilie 2015. At├óta vreme c├ót pute┼úi citi aceste r├ónduri, e dovada clar─â c─â nu ne-a lovit nici o Apocalips─â.

6. Culoarea diavolului

├Än timpul eclipsei maxime, Luna cap─ât─â aspect ro┼čiatic sau s├óngeriu dintr-un motiv care nu are leg─âtur─â cu spiritele r─âului. Culoarea e dat─â de razele Soarelui care trec prin atmosfera planetei noastre. Nuan┼úa discului lunar poate varia de la c─âr─âmiziu ├«nchis, la portocaliu deschis. Dac─â atmosfera Terrei e poluat─â excesiv (mai ales de cenu┼č─â vulcanic─â), Luna va c─âp─âta culori mai ├«ntunecate. C├ónd atmosfera planetei e mai transparent─â, Luna nu va mai fi s├óngerie, ci de o culoare pal─â.

simeon stalpnicul png

Eclipsa total─â de Lun─â va avea loc ├«n noaptea de 27 spre 28 septembrie. ├Än Rom├ónia se va vedea par┼úial, c─âci la momentul maxim se va afla la 14 grade deasupra orizontului. Eclipsa ├«ncepe la ora 3.11 ┼či se termin─â la ora 7.16. Momentul maxim ┼či propice pentru observare va fi la ora 5.47, spune Mihai Dasc─âlu, referent al Observatorului Astronomic ÔÇ×Vasile UrseanuÔÇŁ din Capital─â.

florin calinescu png
Cub Lauren╚Ťiu Reghecampf jpeg
anamaria prodan (3) jpg
laurentiu reghecampf corina caciuc png
10 luca reghecampf si laurentiu reghecampf jpg jpeg
BeFunky collage (16) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
cooks 1665726 1920 jpg
Dr Florin Bloj   medic radiologie interventionala jpeg
captura de ecran 2022 05 19 110100 png
Primarul Mircea Rusu are interdic┼úie de a-┼či exercita func┼úia foto arhiv─â
adapost caini ziare 0 jpg
crowd 5076714 1920 jpg