Luni începe Postul Crăciunului! Ce e permis, ce e interzis timp de 40 de zile

Ultima actualizare:

    În perioada postului, încercați să fiți mai buni, să vă rugați!Foto: EPA
În perioada postului, încercați să fiți mai buni, să vă rugați!Foto: EPA

Luni, 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului, perioadă care va dura până în ajunul mult așteptatei sărbători, 24 decembrie. Timp de 40 de zile, credincioșii trebuie să se abțină de la carne, ouă și produse lactate, să spună anumite rugăciuni și să respecte obiceiuri vechi din bătrâni.

Când sunt dezlegările la pește

Postul Crăciunului e unul dintre cele mai lungi din an, însă nu e atât de greu, având multe dezlegări la pește și vin. Astfel, se poate consuma pește, untdelemn și vin în toate zilele de sâmbătă și duminică, în zilele de marți și joi dacă e o sărbătoare marcată cu roșu în calendar sau e hramul bisericii la care ne rugăm, dar și la următoarele sărbători importante:

  • 21 noiembrie: când e sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică;
  • 30 noiembrie: Sfântul Andrei;
  • 6 decembrie: Sfântul Nicolae;
  • 13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei;
  • 18 decembrie: sărbătoarea Sfântului Daniil Sihastrul.

În ajunul Crăciunului se ține post negru. Se poate mânca doar seara și atunci doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi, turte din făină.

Tradiții și superstiții

  • Cu o zi înainte de intrarea în post, pe 14 noiembrie, este Lăsatul Secului. Fiind ultima zi în care se mai consumă carne, ouă, lactate, familia și rudele se strâng la masă, cu băutură și mâncare din belșug. În Bucovina, se crede că cine lucrează în această zi îl prind frigurile tot anul.
  • De Postul Crăciunului se leagă o multitudine de obiceiuri și superstiții. În anumite zone ale țării, fetele nemăritate trebuie să adune în fiecare zi câte o surcea, începând cu prima zi de post. În ajunul Crăciunului, cu surcelele strânse se face un foc, la care vor găti crupe fără sare. Preparatul se pune pe masă pentru ca seara, venind umbra ursitorului lor, să aibă ce ospăta.
  • În alte părți există obiceiul bătutului pernelor. Tot fetele nemăritate „altoiesc” cu o nuia pernele din casă, în încercarea de a-și „împlânzi” soarta ca să-și găsească pețitori.
  • Când se sărbătorește Intrarea Maicii Domnului în Biserică, se spune că se deschid cerurile și vorbesc vitele. Dacă în această zi este soare, senin, vara va fi secetoasă, iar dacă ninge, iarna va fi grea. Tot în acea zi se dă de pomană pentru cei înecați și care au murit fără lumină.
  • În ajun de Sf. Andrei, se ung ușile și ferestrele cu usturoi, contra strigoilor, și nu se mătură de teama lupilor, scrie stiri.md. Iar în ziua de Sf. Andrei se mănâncă usturoi și nu se împrumută nimic din casă.

Rugăciunea care se citește în Postul Crăciunului

În perioada postului e bine să fiți mai buni, să faceți fapte bune, să vă rugați. O anumită rugăciune, rostită acum, se spune că este aducătoare de linişte, bucurie şi împliniri, scrie crestinortodox.ro.

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului; că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.

Greșeli de evitat în alimentație

Pentru că postul ține în primul rând de alimentație, e important ca în următoarele 40 de zile să încerci să mănânci sănătos și variat, echilibrat.  Nu te refugia în cartofi prăjiţi, covrigi, pâine cu zacuscă şi pateuri vegetale, doar pentru că sunt „de post”. Aceste alimente sunt adevărate bombe calorice, iar la sfârşitul postului te vei trezi cu câteva kilograme în plus. Atenție la proteine! Dacă le excluzi pe cele animale, trebuie să suplinești nevoile organismului cu proteine vegetale. Le găsești în ciuperci, fasole, mazăre, linte, năut, tofu, unt de arahide, soia, fructe oleaginoase. Citește eticheta băuturilor vegetale! Majoritatea conțin zahăr și sunt făcute să te cucerească doar prin gust, fără a avea vreun aport nutritiv însemnat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Dixville Notch vote jpg
casa fara gard america jpg
Taxi Romania FOTO Shutterstock jpg
dulceata kumquat grecia jpg
legoland jpg
1 black friday jpg
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
fructe piata jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net