Maratonul NePădurilor! Andrei Roșu aleargă peste 100 km pentru salvarea pădurilor de la tăiere

Ultima actualizare:

    Andrei Roșu pornește pe 5 octombrie în Maratonul NePădurilor, o acțiune care-și dorește să stopeze tăierile fondului forestier
Andrei Roșu pornește pe 5 octombrie în Maratonul NePădurilor, o acțiune care-și dorește să stopeze tăierile fondului forestier

Tăierea pădurilor este o problemă extrem de serioasă cu care se confruntă România. Țara noastră pierde circa 3 hectare de pădure pe oră, 62 de cazuri de tăieri ilegale înregistrându-se în fiecare zi, relevă un raport Greenpeace România. Andrei Roșu a luat și el atitudine și participă la ”Maratonul NePădurilor”, un eveniment ce-și propune să arate dezastrul lăsat în urmă de defrișări.

Maratonistul Andrei Roșu va alerga pe 5, 6 și 7 octombrie într-o cursă solitară, organizată de WWF România, prin trei zone din județele Vâlcea și Alba în care pădurile au fost tăiate fie ca urmare a exploatărilor ilegale, fie din cauza schimbărilor climatice.

Pe parcursul traseului va prezenta diferențele între tăierile legale și cele ilegale, între tăierile haotice și recoltarea arborilor afectați de schimbările climatice.

Scopul său este să arate oamenilor realități de pe teren, să expună pericolele care ar putea duce în continuare la dispariția pădurilor și să prezinte soluții care să evite în viitor astfel de dezastre.

Vom privi lumea prin ochii unui maratonist obișnuit să alerge prin păduri frumoase, nu printre cioate. La final, Andrei va fi parcurs peste 100 de kilometri, va fi urcat 2.500m diferență de nivel și va fi traversat peste 600 ha de păduri tăiate.

De-a lungul traseului, Andrei Roșu va alerga peste versanți întregi „goliți” unde, în urmă cu aproximativ un deceniu, pădurile au fost tăiate ilegal.

INS arată că anual 18,5 milioane de metri cubi de lemn este tăiat din pădurile patriei
INS arată că anual 18,5 milioane de metri cubi de lemn este tăiat din pădurile patriei

Deși s-au deschis dosare penale, absolut niciunul nu a fost finalizat până acum și nici nu există perspectiva finalizării lor. În unele locuri natura și-a revenit singură, iar în altele a început în sfârșit procesul reîmpăduririi.

Sunt însă și zone în care incertitudinea și imaginile apocaliptice continuă.

„Problema acestor dosare nefinalizate nu este dată numai de faptul că vinovații nu sunt trași la răspundere. Mai grav este că le arată acestora că furtul de lemn nu se pedepsește de fapt în România. În plus, retrocedările făcute haotic, ignorarea proprietarilor și urmărirea unor ineterese au generat astfel de practici. Niciodată în ultimii 30 ani pădurea nu a fost finanțată, iar proprietarii nu au fost despăgubiți pentru restricțiile impuse. Trebuie să înțelegem că pădurea nu se întreține doar cu obligații, ci și cu finanțare”, explică Radu Melu, manager național al departamentului păduri la WWF România.

Toate neregulile din pădurile României sunt posibile deoarece legea o permite. WWF organizează acest maraton ca să arate tuturor ce se întâmplă dacă stăm pe margine și nu ne implicăm.

Petiție online pentru apărarea pădurilor

”Trebuie neapărat să schimbăm legea din rădăcini dacă vrem să ne apărăm pădurile. Avem însă nevoie de susținerea cât mai multor iubitori de natură ca să putem negocia cu autoritățile. De aceea am lansat o petiție online (obiectivul este să avem mai mult de 30.000 de semnături). Împreună, avem șanse să schimbăm legea și să facem o reformă reală pentru combaterea exploatării ilegale a lemnului până nu e prea târziu”, arată cei de la organizația WWF. 

Fondul forestier național al României include acum 6,5 milioane hectare de păduri din care, potrivit Institutului Național de Statistică, se taie în mod legal, anual, 18,5 milioane de metri cubi de lemn. Există însă și alte 500.000 hectare de păduri care nu sunt incluse în fondul forestier

Este vorba despre proprietăți mici, private, unde regulile nu sunt clare și unde au loc multe abuzuri. ”

Vom exemplifica un astfel de caz în ziua a treia a maratonului, în județul Alba. Concluzia este că, în realitate, nu există o statistică reală a volumului total de lemn recoltat, legal și ilegal, din pădurile Romaniei, iar această incertitudine confirmă faptul că lucrurile sunt scăpate de sub control.WWF România a realizat harta zonelor de risc în care a identificat locurile unde există un potențial ridicat pentru tăieri ilegale”, mai spun inițiatorii maratonului.

Programul Maratonului NePădurilor

  • Ziua 1 – Traseul începe la Câinenii Mari, pe Valea Oltului, și va urca în Munții Lotrului, județul Vâlcea. Aici au fost tăiate ilegal 129 ha de păduri, au existat dosare penale nefinalizate, iar zonele au fost în sfârșit reîmpădurite în ultimii doi ani;
  • Ziua 2 – Traseul începe în Voineasa și urcă tot în Munții Lotrului, în zona Obîrșia Lotrului. Aici vedem tăieri legale, doborâturi de vânt și atacuri de insecte;
  • Ziua 3 – Din Obîrșia Lotrului, Andrei Roșu aleargă pe TransAlpina până la Tău Bistra, de unde urcă în Munții Șureanu, județul Alba. Vedem aici peste 600 ha de păduri tăiate ilegal. Avem de-a face cu păduri retrocedate nepăzite, dosare penale nerezolvate, haos în actele de proprietate.

Andrei Roșu și WWF ne vor ține zilnic la curent cu ceea ce se întâmplă pe teren prin transmisii live și postări pe canalele de social media.

Vedeți aici mesajul transmis de maratonistul Andrei Roșu!

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/sase-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-faci-daca-vrei-sa-ai-succes-opinia-lui-andrei-rosu

https://www.click.ro/news/national/nu-mai-taiati-padurile

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net