Mascatul s-a făcut preot, preotul a devenit poliţist
Destine în oglindă! Viaţa unui poliţist de la mascaţi, Ilie Samoilă, s-a schimbat radical. Voia lui Dumnezeu l-a îndrumat către Biserică şi a ajuns preot în comuna buzoiană Săpoca. În alt colţ al ţării, la Turnu Severin, un preot care a slujit şapte ani a ales să se facă poliţist de frontieră.
De mic, Ilie Samoilă era înnebunit după sport şi visa să ajungă în trupele de comando. Născut în Racoviţeni (Buzău), Ilie a practicat arte marţiale de la 13 ani, câştigând câteva titluri de campion naţional. A urmat pasul firesc spre Facultatea de Educaţie Fizică, pe care a absolvit-o la Constanţa. În 2007, buzoianul a fost angajat la Brigada Specială de Intervenţii a Jandarmeriei Bucureşti. “După câţiva ani m-am transferat la Serviciul de Intervenţie Rapidă Buzău, mai aproape de casă”, povesteşte fostul luptător, obişnuit cu infractori periculoşi şi cu misiuni în miez de noapte.
Încet-încet, în sufletul lui îşi făcea loc o dorinţă puternică, scrie “Weekend Adevărul”. Aproape din senin, Samoilă a decis să urmeze Teologia. În 2012, el a schimbat uniforma de poliţie cu straiele bisericeşti, când a fost hirotonit preot la biserica din comuna Săpoca.
„Nu ştiam în ce parohie mă trimite Înaltpreasfinţitul când mi-am dat demisia din Poliţie, dar am zis «cu Dumnezeu înainte»“, zâmbeşte Samoilă. Parohia sa numără peste 300 de familii, iar enoriaşii l-au îndrăgit deja pe tânărul preot. Împreună, au refăcut acoperişul bisericii şi au amenajat un foişor, unde se organizează cercuri pentru copiii din sat. Iar de când au aflat că preotul lor este un fost luptător în trupele de intervenţie, enoriaşii din Săpoca dorm liniştiţi.
Pe malul Dunării, la Turnu Severin, preotul Vasile Pîntea a decis să parcurgă în sens invers drumul ales de Ilie Samoilă. După ce a slujit şapte ani, Pîntea s-a hotărât să îmbrace uniforma de poliţist de frontieră. La 36 de ani, omul bisericii a urmat un curs intensiv la Şcoala Poliţiei de Frontieră din Turnu Severin.
Decizia de a renunţa la preoţie pentru o carieră pe graniţa de sud-vest are o explicaţie simplă: ca preot primea de la stat doar 300 de lei lunar, iar restul de salariu trebuia să-l acopere singur, din fonduri proprii. „Nivelul de trai m-a făcut să iau decizia asta, dar pe Dumnezeu poţi să-l slujeşti în toate domeniile“, mărturiseşte Pîntea.
Născut la Târgu Neamţ, el a fost, de la 15 ani, elevul şcolii de cântăreţi bisericeşti de la Mănăstirea Neamţ. După liceu, Pîntea a urmat, la Arad, cursurile Facultăţii de Teologie „Aurel Vlaicu“. În 2009, Vasile s-a căsătorit şi tânara familie s-a stabilit la Drobeta Turnu Severin. Până în 2016, Pîntea a slujit în parohia de la Schela Cladovei, un cartier mărginaş al oraşului dunărean. Preotul a pus, în 2010, piatra de temelie a unei noi biserici la Schela Cladovei. Împreună cu părinţii şi cu socrii săi, a donat 7.000 de euro, apoi a reuşit să strângă de la enoriaşi 18.000 de lei. Cu aceşti bani şi cu fonduri de la Ministerul Cultelor, a reuşit să zidească biserica până la pardoseală, lucrările urmând să fie finalizate de noul preot.
Pîntea a fost primit cu braţele deschise în rândurile noilor colegi. „Vasile va fi un poliţist foarte bun“, crede comisarul-şef Valeriu Pera, de la Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi. Şi profesorii de la Şcoala Poliţiei de Frontieră îl laudă pe părinte, care se descurcă foarte bine la mânuirea pistolului.Pîntea a fost repartizat la Sectorul Poliţiei de Frontieră Naidăş din judeţul Caraş-Severin, şi a început serviciul chiar în timpul Sărbătorilor Pascale.