Matteo Politi, interviu în premieră națională, direct din Italia! Este un om liber și avem toate actele italianului, recunoscute și valide: „Sunt legitime. E bătaie de joc”

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Click! a obținut primul interviu exclusiv cu renumitul Matteo Politi, acuzat de fals în acte și fals în profesia de medic. Italianul a lămurit situația și a povestit ce s-a întâmplat în viața lui, după condamnarea primită în România. 

Matteo Politi, interviu în premieră din Italia / Colaj: Click!
Matteo Politi, interviu în premieră din Italia / Colaj: Click!

Italianul Matteo Politi ne-a povestit, în exclusivitate, că este un cetățean liber și că absolut toate actele pe care le are de la Universitatea de Medicină din Kosovo i-au fost recunoscute de statul italian. Mai mult, lucrează în spital pentru a bifa un anumit număr de ore care să-i aducă și toate calificările necesare pentru a profesa mai departe. 

Matteo Politi a vorbit și despre cum au decurs lucrurile în viața lui, după condamnarea pe care a primit-o în martie, anul trecut. Acuză statul român de corupție și dorește doar să i se facă dreptate, spune el, căci este nevinovat. 

„Nu am făcut nicio greșeală medicală”

„Am primit condamnarea în martie 2023 pentru înșelăciune, că am zis că sunt medic și că actele mele sunt false pentru statul român. După această condamnare din luna martie, în luna iunie un procuror din România avea instrumentat un alt dosar în timp ce eu eram trimis în judecată. Dosarul a fost clasat pe vătămare corporală, că nu am făcut nicio greșeală medicală. Dacă vii în instanță fără o expertiză medico-legală, nu are nicio relevanță. Nu ai cum să vii fără dovezi.

Nu a fost depusă nicio petiție legală. Au fost doar 2-3, (în dosarul de vătămare corporală, n.r.), printre care și fosta mea iubită și o altă româncă din Italia. Pe pagina 16 a clasării oficiale e scris că diploma mea din Kosovo a fost recunoscută și că Poliția a verificat cu facultatea, așa cum am spus eu, că eu am studiat acolo. Facultatea a răspuns pozitiv, moment în care acest procuror clasează tot pentru că faptele nu atestă nicio infracțiune penală, de ce România nu s-a autosesizat să anuleze condamnarea făcută precedent? Nu ar trebui ca eu să fac această revizuire. E bătaie de joc! Tu mă condamni pentru fals în acte, când actele mele nu sunt false. S-au adus și probe false la început și abia apoi au fost aduse probele reale, după care s-a făcut clasarea.

Procurorul nu s-a prezentat la întâlnirea cu avocatul lui Politi

Când avocatul meu a mers să vorbească cu procurorul, acesta nu s-a prezentat. Acum este pe rol dosarul și cu acest procuror. Ei au depus o adeverință de la facultatea la care am fost cu data 2017. Eu, atunci, eram în Anglia. După s-a făcut o traducere neoficială și s-a schimbat data cu 2019, atunci a fost instrumentat dosarul. Eu am adus actele acestea Ambasadei Serbiei din România, am vorbit cu consulul și am înregistrat audio. Am întrebat: ați făcut voi asta? Nu, este falsă. Procurorul face lucruri ilegale. Ștampila e falsă, semnătura e falsă. Mai mult, ca proces de verificare, nu e legal. Trebuie făcut prin comisie. Eu am fost condamnat cu probe false, prin corupție.

Documentul care atestă faptul că diplomele lui Politi nu sunt false / Sursă: Click!
Documentul care atestă faptul că diplomele lui Politi nu sunt false / Sursă: Click!

Și după s-a trezit domnul procuror că nu dorește probleme și a făcut o clasare prin dovezile primite de la facultatea mea. Dacă actele mele sunt false, cum de mi s-au recunoscut toate examenele? Toți cei care au studiat în străinătate, ca mine, nu pot avea echivalarea directă. Ei au verificat că actele mele sunt legitime, m-au înscris la anul 4 și voi duce la bun sfârșit și voi avea diploma de medic în Italia, recunoscută din Serbia. Dacă Italia m-a recunoscut și dacă Italia a făcut verificarea cu Ministerul din Serbia, cum să mă acuze pe mine în România de escrocherie?

„În Italia, eu sunt liber”

Dacă România vrea să facă ceva corect cu mine, cred că e mai bine să se accepte situația și revizuirea, anularea condamnării. În Italia, eu sunt liber. Eu nu am fost niciodată arestat. Am stat doar 24 de ore în arest preventiv, așa cum era normal. Am mers în instanță și am spus că e bătaie de joc. Am mers în Italia în televiziune și au venit niște informații din România, cred că au fost anumiți ziariști din România care mi-au dat dreptate. Întrebarea mea este de ce în România nu se spune adevărul? Eu am fost condamnat cu probe false. Eu am documentele originale! Eu am fost clasat în România, dar nu sunt medic fals, am și un doctorat de cercetare. Acolo, Laura Feldrihan m-a păcălit. Nu e faptă penală dacă lucrezi fără Colegiul Medicilor. Eu am fost blocat în România 4 ani.

Eu am Bacalaureatul recunoscut și în Italia, mi s-au recunoscut toate examenele de medicină de la Kosovo, am muncit, am studiat, am fost liber. Am făcut demersurile mele. Acum trebuie doar să aștept. Dacă studiezi în afara Italiei și vrei să faci medicina, ai două posibilități: mergi direct la Ministerul Sănătății sau mergi la facultate. Mergi la facultate, e un concurs, trebuie să ai actele legalizate, Bacalaureatul recunoscut în Italia. După durează între 3 și 3 luni jumătate, timp în care se verifică aceste acte, dacă sunt false sau nu. Din anul 4 până în anul 6, trebuie să practici în spital. Nu am obligativitate la frecvență zilnică. În plus, muncesc, am făcut opțiunea de part-time, de 4 ore.

„România este obligată să-mi recunoască actele”

Acum aștept să termin aceste ore din spital, iar apoi e o teză de facultate, examen terminal, pe care eu o am din Serbia și aștept. Când am terminat asta, am diploma de medicină din Italia, recunoscută prin cea din Kosovo. Deci dacă actele mele nu sunt false în statul italian, România e obligată să le recunoască și ea, pentru că suntem în spațiul european. Asta e legea. Italia așteaptă ca România să anuleze condamnarea mea. Eu, dacă ies din Italia, ei lasă mandatul cu condamnarea mea, pot fi arestat, în Anglia de exemplu. Trebuie ca România să anuleze condamnarea mea bazată pe acte false. Altfel, România este obligată prin CEDO să anuleze această condamnare.

Dacă cazul meu a fost deschis și instrumentat și plătit, nu e treaba mea. Eu cred că lumea asta are mai multe probleme acum decât să se gândească la Matteo Politi. Acum, în noiembrie, am cerut revizuirea la Judecătoria Sectorului 1 și s-a respins această cerere fără nicio motivare. Dacă condamnarea sau cererea nu e motivată, e nulă. Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a cerut anularea condamnării și s-a spus că nu a fost cerut așa ceva. Doamna procuror care a cerut anularea condamnării, apoi în instanță a spus că trebuie să fiu condamnat”, a spus Matteo Politi, din Italia, în exclusivitate pentru Click!.

MATTEO POLITI. VENIREA ÎN ROMÂNIA ȘI EXERCITAREA PROFESIEI DE MEDIC

Anul 2018. Matteo Politi ajunge în România și pregătește terenul pentru a practica medicina. Italianul al cărui caz a stârnit controverse mai ceva ca într-o telenovelă și-a obținut diploma în Kosovo, la Universitatea de Priștina și a fost sigur că meritele îi vor fi recunoscute peste tot, dar mai ales în statele europene. De aici și până la dezvăluirea care a șocat România nu a mai fost, însă, decât un singur pas.

Tot în același an, jurnaliștii Libertatea au dezvăluit că Matteo Politi alias Matthew Mode practica medicina estetică fără drept, în România. A urmat un adevărat scenariu de film, cu o acțiune bogată și amplă despre care vă vom vorbi astăzi. O luăm pas cu pas, exact pe momentele subiectului și vă asigurăm că punctul culminant vă va merită toată atenția.

După venirea în România, Matteo Politi a declarat, în exclusivitate pentru Click!, că a făcut demersurile necesare pentru a profesa ca medic. Cu diploma din Kosovo la îndemână, italianul s-a asigurat că discută cu cine trebuie, unde trebuie și când trebuie, pentru a purta halatul și pentru a ține bisturiul în mână. Sau, după caz, seringa.

CUM A OBȚINUT POLITI DREPTUL DE PRACTICĂ ÎN ROMÂNIA

Politi a povestit că a pus la bătaie toate documentele necesare, în original, parafate de un avocat și că s-a asigurat că toate procedurile sunt așa cum trebuie să fie. A angajat-o pe Laura Florentina Feldrihan, cea despre care susține că era, de fapt, consilier juridic, nu avocat și, pentru o sumă frumușică de bani, a pătruns în toate ministerele aferente.

La momentul respectiv, italianul susține că a obținut toate cele necesare pentru a-și îndeplini visul: acela de a fi medic. Feldrihan l-a asigurat de bunul mers al lucrurilor și, astfel, sub numele de Matthew Mode, Politi a început să profeseze în patru clinici. Printre acestea s-a numărat și celebrul spital Monza.

„Prin intermediul Laurei Feldrihan mi-a fost recunoscută diploma în România. Eu nu am avut legătură cu funcționarii DSP care mi-au eliberat actele necesare. Am cunoscut-o pe Laura prin intermediul fostei mele iubite, Amira.

Pe ea am întrebat-o unde pot găsi un avocat care să mă ajute cu documentele, să-mi fie toate recunoscute aici și să pot profesa ca medic. Apoi am semnat un contract depus la dosar, la procuratură, să-mi fie validate actele de ministerele din România”, a declarat Matteo Politi, în anul 2022, în exclusivitate pentru Click!.

Lucrurile s-au complicat în momentul în care așa-zisul avocat Laura Feldrihan nu figura, sub nicio formă, în tabloul avocaților din România. Întrebat despre acest aspect, Matteo Politi ne-a mărturisit că nu a știut să facă diferența dintre un avocat și un consilier juridic și că tot ceea ce a făcut Laura Feldrihan a fost să-l ajute să obțină validarea documentelor necesare.

„Da, ea este consilier juridic. Dar la început eu nu știam diferența. Ea mi-a spus că poate să mă reprezinte prin procura semnată de mine în orice instituție. Tot ea mi-a depus și dosarul”, a continuat italianul, în povestea care i-a schimbat viața radical. Tot despre Feldrihan, Matteo Politi ne-a dezvăluit că aceasta a fost achitată definitiv.

INCURSIUNE ÎN PROCESUL LUI MATTEO POLITI

Anul 2018 a fost cel în care Matteo Politi a exercitat meseria de medic. Așa cum v-am menționat mai sus, a avut paciente în patru clinici private, printre care se numără și spitalul Monza.

Din luna martie până în decembrie 2018, Matteo Politi a avut intervenții de chirurgie estetică pe 19 paciente. În schimbul serviciilor medicale, italianul ar fi primit sumele de 10.150 de euro și 13.880 lei, notează presa.

Tot în anul 2018, Matteo Politi ar fi încheiat o afacere de pomină cu doi medici. Italianul le-ar fi spus că urmează să devină proprietarul unei clinici și, în schimbul sumei de 13.896 de lei, aceștia au întocmit un contract de prestări servicii cu o firmă. Proprietar? Chiar Politi. Pentru suma respectivă, italianul le-a garantat celor doi medici închirierea unui cabinet din propria sa clinică pe o perioadă de 3 luni, după cum s-a arătat în rechizitoriu.

Totul a ieșit la iveală în 2019, iar procedurile pe care Politi le efectuase au fost următoarele: rinoplastie, operații de augmentare a sânilor cu silicon, dar și injectări cu acid hialuronic la nivelul buzelor și nu numai.

În urma faptelor sale, Matteo Politi a fost judecat pentru înșelăciune. Italianul a fost inculpat în dosarul 1702/299/2020, cu 10 părți: 3 civile și 7 părți vătămate, se arată pe portaljust.ro --

În ceea ce privește situația în care se afla Politi la momentul respectiv, instanța nu se pronunțase încă: „Aștept soluționarea din instanță care va veni la sfârșitul lunii acesteia (n.r. – noiembrie 2023). Nu am primit nimic până acum, aștept să se pronunțe instanța în cazul meu. Durează...pentru că au fost aduse probe care au demontat totul”, a spus Matteo Politi, în exclusivitate pentru Click!.

Desigur, ne-am dorit să aflăm și care este părerea familiei lui Politi, în ceea ce privește ipostaza în care se afla, în 2022, în România. Acesta ne-a mărturisit, la momentul respectiv: „Familia mea știe totul. Ai mei au vorbit cu unchiul meu, care este politician. Se va implica și Italia dacă primesc o condamnare în mod ilegal”.

PROBLEMELE ÎN FAMILIE – POLITI, ACUZAT CĂ N-A PLĂTIT PENSIA ALIMENTARĂ A FIULUI SĂU

Problemele au continuat să vină pentru Matteo Politi odată cu ghinioanele din România. În momentul în care se afla în arest preventiv, italianul a mai fost o dată lovit puternic de soartă, însă în „coarda” sensibilă. Mama fiului său i-a făcut plângere pentru că nu reușise să-i achite puștiului pensia alimentară. Politi ne-a vorbit și despre acest aspect.

„Eu trebuie să-i achit fiului meu, ca pensie alimentară, suma de 300 de euro. Atunci când am fost în arest preventive, evident, n-am putut să-mi mai îndeplinesc această obligație.

Mi-a făcut plângere, mi-a deschis dosar penal și am primit o condamnare de 4 luni. Am făcut recurs, am explicat de ce nu am plătit, că aveam probleme aici, în România. A înțeles totul și a retras plângerea, m-am ales doar cu o amendă”, a spus italianul, pentru Click!.

Italianul a mai declarat, în exclusivitate, în 2022, că a fost trimis în judecată pe baza unor documente falsificate în instanță. Mai mult, Politi susținea că diploma din Priștina este cât se poate de reală și că, în momentul eliberării, era apt pentru a practica medicina în orice stat European, timp de maxim 90 de zile.

Matteo Politi a venit atunci cu acuzații dure și susținea că va da în judecată toate persoanele care au vrut să-l „sape” în meseria de medic și să-l trimită în spatele gratiilor: procurorul de anchetă, inspectorul de anchetă și judecătorul de cameră preliminară.

„Actele mele au fost recunoscute legal în România, în Anglia. Am și documentul cu recunoașterea, eu vreau să vorbesc cu probe. Deci…nu sunt false. Ministerul educației i-a spus ministerului din Kosovo că documentele mele sunt originale. Doar că în Serbia nu au fost recunoscute. Eu vreau să-mi caut dreptatea! Procurorul și inspectorul de la Poliție au produs această adeverință falsă în mod fraudulos, împotriva mea. Data emiterii adeverinței este 2017, iar la traducerea oficială s-a schimbat data în 2019. Eu în anul 2017 nici măcar nu eram în România.

Am mers la consul, el s-a uitat la adeverința originală și mi-a spus că cea eliberată apoi este una falsă și că nicio autoritate din Serbia nu emite așa ceva. Ministerul Justiției din Serbia mi-a oferit un răspuns. Ambasada Serbiei nu a trimis nimic în acest sens, mi s-a spus că nu există un astfel de act, că e un fals. Cei din România au făcut asta doar pentru a mă trimite în judecată”.

„M-A ACUZAT CU UN FALS ÎN MÂNĂ”

Eu aveam drept de practică. Dacă ești înregistrat la orice colegiu al medicilor, ai dreptul să muncești până la 90 de zile în orice țară. Văd că România nu respectă legile europene…Trebuia să aflu asta mai devreme! Avocatul Laura Florentina Feldrihan a fost achitată definitiv, la mine n-a fost vorba nici de fals și nici de uz de fals.

Diplomele mele sunt adevărate, iar procurorul care s-a ocupat aici, în România, de cazul meu, m-a acuzat cu un fals în mână. Eu vreau să-i trimit în judecată pe toți! Și să-mi fac dreptate. Domnul inspector a produs această probă pentru a mă inculpa. Iar doamna procuror a acceptat această probă falsă. Nimic nu e corect! E nedrept ce s-a întâmplat în cazul meu. Eu risc pușcăria pe o adeverință falsă. Am toate documentele originale, nu e posibil așa ceva.

Ministerul din Kosovo a spus că actele mele sunt în regulă, sunt legale, iar Ministerul din România a spus la fel. Am fost trimis în judecată pe nedrept, fără probe, doar cu o probă falsă. Cu asta m-au ținut 4 ani sub control judiciar și 4 luni în arest preventiv. Ei au făcut un fals și mă acuză pe mine de fals. Eu am dovezi că actele mele sunt dovedite de Ministerul din Kosovo. E foarte grav ce s-a întâmplat, dar nu o să mă dau bătut. Eu îmi caut dreptatea și o voi găsi”, a spus Matteo Politi, în exclusivitate pentru Click!, înainte de a primi condamnarea de la noi din țară.

AMENINȚĂRI CU MOARTEA DE LA PERSOANE NECUNOSCUTE

Coincidență sau nu, nemulțumirile lui Matteo Politi la adresa organelor legii din România ar fi ajuns, spune el, la urechile unor persoane dubioase. În exclusivitate pentru click.ro, italianul a povestit că în anul 2022 primea telefoane de la o persoană necunoscută care îl amenința.

„Am primit un apel cu număr privat, m-a sunat un bărbat. M-a întrebat dacă eu sunt domnul Politi, i-am spus că da. El, în schimb, nu a vrut să se prezinte, deci nu știu cine este.

Mi-a zis așa: acum dai în judecată procurorii și judecătorii și polițiștii și pe toată lumea? Aici, cei care fac asta, nu sunt prea bine. Nu le merge bine deloc celor care încearcă să facă așa ceva. Pe un ton calm, i-am spus să se identifice și, dacă are ceva să-mi transmit, poate să vină să discute cu mine față în față.

El a continuat să-mi spună că nu sunt persoana potrivită să fac așa ceva. Mi-a zis că nu am dreptul să dau în judecată pe nimeni”, mărturisea, Matteo Politi, la momentul respectiv.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Aniston și Matt LeBlanc GettyImages 1447109068 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Imagine din Beirut, Liban FOTO Shutterstock
armata otomana otomani jpg
crin antonescu inquam
pomi istock iarna jpg
Anca Alexandrescu, foto facebook Anca Alexandrescu jpg
teodora jpeg
Zăpadă la munte - ninsoare - meteo -vremea FOTO Shutterstock
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net