Medic: „Decât atâtea teste gratis, mai bine ați da măști gratis!”

#Coronavirus
Voluntarii și ONG-urile mai împart câteodată măști oamenilor nevoiași (Foto: Inquam Photos)
Voluntarii și ONG-urile mai împart câteodată măști oamenilor nevoiași (Foto: Inquam Photos)

Ministerul Sănătății a anunțat că facilitează procesul de testare în Capitală și înființează 28 de centre în cadrul spitalelor, unde persoanele suspecte de COVID să poată merge să se teste gratuit. E o măsură bună, în condițiile în care serviciul de Ambulanță abia mai face față solicitărilor de testare la domiciliu, iar timpul de așteptare a crescut la 72 de ore.

Deși testarea e importantă, nu trebuie să uităm că ea e și foarte costisitoare. Mai bine am lucra la prevenție, propune dr. Cristian Apetrei, profesor român în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară de la Universitatea Pittsburgh, SUA. Mai exact, să purtăm cu toții corect masca de protecție.

Cea mai bună și mai ieftină măsură de prevenție: măști gratis!

Într-o postare pe Facebook, specialistul vorbește despre importanța măștii și de cât de mult ar ajuta ca statul, în loc să aloce sume colosale pentru testare, mai bine ar investi în măști. „În loc să implementăm principii draconice pe care nu le respectă nimeni, ar fi mult mai eficient să explicăm clar și simplu știința. Iar Ministerul Sănătății, în loc să facă focuri de artificii cu teste inutile gratuite, suportate cu o generozitate debilă de la buget, mai bine ar lua măsuri să furnizeze măști gratuite, în special pentru mediile la risc. Ar fi mult mai simplu și mai ieftin pentru bugetul statului să distribuie măști în școli, la biserică sau la spital”, e de părere medicul.

Prof. dr. Cristian Apetrei
Prof. dr. Cristian Apetrei

Prevenția este mai ieftină și mai sănătoasă inclusiv pentru populație. Simpla purtare a măștii scade riscul de îmbolnăvire. Este extrem de important pentru că trecerea prin COVID înseamnă o listă lungă de neplăceri, de la timp pierdut în izolare, disconfort fizic, până la pericol de forme severe, spitalizare, sechele după boală.

Cât de contagios e Omicron

„Ce guvernează transmiterea virusurilor? Contagiozitatea. Cum măsurăm contagiozitatea? În epidemiologie, folosim rata de reproducere, R0. Ce reprezintă R0? Exact numărul de persoane dintr-o populație complet susceptibilă care poate fi infectată de un individ bolnav. Care sunt ratele de reproducere ale coronavirusurilor? • SARS-CoV-2 Wuhan: R0=2.8-4; • SARS-CoV-2 Delta: R0=5-8; • Omicron: R0=12-15. Asta înseamnă că, într-o populație complet naivă, un cetățean infectat cu virusul de la Wuhan ar fi putut infecta 2.8-4 persoane; unul infectat cu Delta 5-8 persoane, iar unul cu Omicron 12-15 persoane. Destul de simplu, nu? Și destul de înfricoșător în egala măsură”, a scris Cristian Apetrei. Spune că este o eroare substanțială și fundamentală să credem că masca trebuie să protejeze 100% pentru ca să oprească transmiterea unui virus respirator. Dar șansele sunt mult mai mari să ne infectăm dacă nu purtăm mască sau dacă o ținem sub nas.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net