Medic: ÔÇ×Dec├ót at├ótea teste gratis, mai bine a╚Ťi da m─â╚Öti gratis!ÔÇŁ

#Coronavirus 23 ianuarie 2022
image
Voluntarii și ONG-urile mai împart câteodată măști oamenilor nevoiași (Foto: Inquam Photos)

Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii a anun╚Ťat c─â faciliteaz─â procesul de testare ├«n Capital─â ╚Öi ├«nfiin╚Ťeaz─â 28 de centre ├«n cadrul spitalelor, unde persoanele suspecte de COVID s─â poat─â merge s─â se teste gratuit. E o m─âsur─â bun─â, ├«n condi╚Ťiile ├«n care serviciul de Ambulan╚Ť─â abia mai face fa╚Ť─â solicit─ârilor de testare la domiciliu, iar timpul de a╚Öteptare a crescut la 72 de ore.

De╚Öi testarea e important─â, nu trebuie s─â uit─âm c─â ea e ╚Öi foarte costisitoare. Mai bine am lucra la preven╚Ťie, propune dr. Cristian Apetrei, profesor rom├ón ├«n Departamentul de Microbiologie ╚Öi Genetic─â Molecular─â de la Universitatea Pittsburgh, SUA. Mai exact, s─â purt─âm cu to╚Ťii corect masca de protec╚Ťie.

Cea mai bun─â ╚Öi mai ieftin─â m─âsur─â de preven╚Ťie: m─â╚Öti gratis!

├Äntr-o postare pe Facebook, specialistul vorbe╚Öte despre importan╚Ťa m─â╚Ötii ╚Öi de c├ót de mult ar ajuta ca statul, ├«n loc s─â aloce sume colosale pentru testare, mai bine ar investi ├«n m─â╚Öti. ÔÇ×├Än loc s─â implement─âm principii draconice pe care nu le respect─â nimeni, ar fi mult mai eficient s─â explic─âm clar ╚Öi simplu ╚Ötiin╚Ťa. Iar Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii, ├«n loc s─â fac─â focuri de artificii cu teste inutile gratuite, suportate cu o generozitate debil─â de la buget, mai bine ar lua m─âsuri s─â furnizeze m─â╚Öti gratuite, ├«n special pentru mediile la risc. Ar fi mult mai simplu ╚Öi mai ieftin pentru bugetul statului s─â distribuie m─â╚Öti ├«n ╚Öcoli, la biseric─â sau la spitalÔÇŁ, e de p─ârere medicul.

image
Prof. dr. Cristian Apetrei

Preven╚Ťia este mai ieftin─â ╚Öi mai s─ân─âtoas─â inclusiv pentru popula╚Ťie. Simpla purtare a m─â╚Ötii scade riscul de ├«mboln─âvire. Este extrem de important pentru c─â trecerea prin COVID ├«nseamn─â o list─â lung─â de nepl─âceri, de la timp pierdut ├«n izolare, disconfort fizic, p├ón─â la pericol de forme severe, spitalizare, sechele dup─â boal─â.

Cât de contagios e Omicron

ÔÇ×Ce guverneaz─â transmiterea virusurilor? Contagiozitatea. Cum m─âsur─âm contagiozitatea? ├Än epidemiologie, folosim rata de reproducere, R0. Ce reprezint─â R0? Exact num─ârul de persoane dintr-o popula╚Ťie complet susceptibil─â care poate fi infectat─â de un individ bolnav. Care sunt ratele de reproducere ale coronavirusurilor? ÔÇó SARS-CoV-2 Wuhan: R0=2.8-4; ÔÇó SARS-CoV-2 Delta: R0=5-8; ÔÇó Omicron: R0=12-15. Asta ├«nseamn─â c─â, ├«ntr-o popula╚Ťie complet naiv─â, un cet─â╚Ťean infectat cu virusul de la Wuhan ar fi putut infecta 2.8-4 persoane; unul infectat cu Delta 5-8 persoane, iar unul cu Omicron 12-15 persoane. Destul de simplu, nu? ╚śi destul de ├«nfrico╚Ö─âtor ├«n egala m─âsur─âÔÇŁ, a scris Cristian Apetrei. Spune c─â este o eroare substan╚Ťial─â ╚Öi fundamental─â s─â credem c─â masca trebuie s─â protejeze 100% pentru ca s─â opreasc─â transmiterea unui virus respirator. Dar ╚Öansele sunt mult mai mari s─â ne infect─âm dac─â nu purt─âm masc─â sau dac─â o ╚Ťinem sub nas.

mihai rait dorel din las fierbiti are o sotie superba cum arata si cat de frumoasa este ana maria size19 jpg
1 vladimir putin coronavirus 1 jpg jpeg
1 o femeie la laptop jpg jpeg
cub maria constantin animat gif
IMG 1520 JPG
kate middleton jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
elevi evaluare nationala jpeg
evaluare nationala jpeg
evaluare nationala jpeg
cannes jpeg
img (3) jpg
nunta miri casatorie verighete jpeg