Medic pediatru, despre deschiderea școlilor, în contextul Covid-19. Ce trebuie să facă părinții

Ultima actualizare:

    Elevii se vor întoarce la școală începând cu 14 septembriefoto: Shutterstock
Elevii se vor întoarce la școală începând cu 14 septembriefoto: Shutterstock

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul ”Alessandrescu-Rusescu”, București, încearcă să reducă îngrijorarea părinților legată de redeschiderea școlilor și grădinițelor, începând cu 14 septembrie, în condițiile în care numărul de cazuri noi de Covid-19 se menține ridicat.

Dr. Craiu, care comunică prin pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, susține că nu trebuie să luăm decizii pe bază de frică și că este important să analizăm cu atenție datele concrete pe care le deținem în acest moment despre manifestarea noului coronavirus la copii.

”Frica ne determină să luăm decizii pripite sau eronate. Inainte de a decide ce este de făcut ar trebui să ne uităm la fapte.

  • Copiii reprezintă doar 1 până la 9% din cazurile confirmate de COVID-19 pe plan mondial.
  • Copiii fac deseori forme ușoare de COVID-19, având un risc de spitalizare de 20 de ori mai mic decât al unui adult (8 la 100.000 copii față de 164,5 la 100.000 la adulți)
  • Copiii reprezintă sub 0,1% din totalul deceselor atribuibile SARS-CoV-2. Singura complicație gravă a bolii, așa numitul PIMS-TS sau MIS-C (sindromul inflamator multisistemic sau Kawasaki-like), a produs în SUA 10 decese la copil, la o populație de 17 ori mai mare decât a României. În contextul unui număr de 5.000.000 de bolnavi confirmați.
  • Copiii mici, de grădiniță sau de școală primară, sunt infectați cu noul coronavirus de 2 ori mai rar decât adulții, în fața acelorași condiții de transmitere comunitară și nu transmit la fel de ușor boala către alte persoane”, a scris specialistul pe pagina sa de Facebook.

Citește și:

Elevii reîncep să meargă la şcoală de pe 14 septembrie. Sunt luate în calcul trei scenarii

Sfaturi pentru părinți înainte de deschiderea școlilor și grădinițelor

Dr. Craiu le oferă câteva sfaturi părinților pentru pregătirea copiilor de școală.

”Să exersăm, cu ai noștri copii, spălatul corect pe mâini și purtatul unei bariere la nivelul feței. Nu neapărat mască chirurgicală, dacă ideea de mască agasează emoțional copilul sau familia... Poate fi o bandană, o bentiță mai lată, un model de fular sau un batic colorat...

În timpul iernii, aproape toți copiii români sunt duși la grădiniță sau în parc cu fularul la gură. Am putea să facem acest exercițiu cu orice copil având vârsta mai mare de 2 ani. Doar sub 2 ani e interzisă purtarea măștii.

Și dacă frica persistă, puteți să completați un chestionar on-line, de la CDC, pentru ca să vedeți, în cazul familiei dvs, dacă este rezonabilă participarea copilului la școala reală sau trebuie să vă pregătiți de școala on-line.”

Citește și:

Peste 97.000 de copii testați pozitiv pentru Covid-19 în SUA, în numai două săptămâni

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net