Medic stomatolog demontează mitul „Sunt dinți de lapte și oricum vor cădea”

Dinții de lapte sunt dinții copilăriei, dinți temporari, ce vor fi înlocuiți la momentul potrivit, de către cei definitivi. Însă afecțiunile lor pot da dureri dentare profunde, spun specialiștii stomatologi.  

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dinții de lapte au nevoie de o abordare diferită. Ei sunt de dimensiuni mai mici și mai albi decât cei definitivi și cel mai important aspect este avansarea rapidă a cariei și infecțiilor. Dacă la un dinte definitiv caria evoluează în câțiva ani, la cei de lapte acest proces are loc mult mai rapid.

De cele mai multe ori, când un dinte de lapte are un proces carios la care deja s-a format o cavitate are loc procesul ireversibil de inflamație pulpară și încep să apară durerile. Durerile sunt spontane, de intensitate mare și pot dura de la câteva ore până la o noapte întreagă. În acest stadiu, singura opțiune terapeutică este tratamentul de canal în care se scoate nervul.  

Dinții se vor dezvolta defectuos

„Concepția „oricum este dinte de lapte și va cădea” conform căreia adulții consideră că un dinte de lapte nu trebuie tratat deoarece el oricum se va schimba cu unul definitiv este total greșită. Patologia carioasă la dinții temporari nu este, însă, de ignorat deoarece poate avea repercursiuni grave asupra dentiției definitive. În consecință, infecțiile care se propagă din dinte spre rădăcină pot afecta mugurele dinților permanenți și pot provoca modificări ale acestora de formă și structură. Ca urmare, dinții se vor dezvolta defectuos și vor erupe pe arcadă cu deteriorări ale smalțului și chiar și a rădăcinilor.”, ne-a explicat medic pedodont Ana Maria Manolache.

Caria avansează rapid

O altă problemă este faptul că la un dinte netratat, caria avansează atât de rapid încât se ajunge la stadiul de resturi radiculare în care dintele este distrus până la nivelul gingiei. Un dinte în stadiul de rest nu rămâne decât să fie extras, ceea ce determină apoi tulburări dento-faciale.

Când se formează un spatiu pe arcadă, consecutiv unei extracții, dinții restanți au tendința de a migra și de a închide acel spatiu. Astfel, dinții permanenți, care oricum sunt mai voluminoși, vor dispune de un spațiu micșorat și vor erupe în afara curburii normale a arcadei, fie vor rămâne incluși în os.  

Cel mai frecvent și mai evident caz este cel al caninului superior permanent care apare în cavitatea bucală ultimul. Acesta va erupe mai sus, spre obraz și va genera modificări de fizionomie prin poziția sa anormală și prin bombarea buzei superioare. 

Igiena corectă și susținută

„Igiena corectă și susținută rămâne, totuși, cea mai bună metodă de a combate acest fenomen. Dacă procesul carios s-a instalat, recomand să nu fie tratat cu superficialitate pentru că cei mici sunt ca un burete care absoarbe informații din toate direcțiile și mai ales de la părinți. Dacă ei sunt învățați de la vârste fragede despre cât de important este să aibă grija de dințișorii lor, să meargă la controale periodice și să fie conștiincioși cu periajul își vor înregistra un algoritm în gândire, care le va folosi toată viața.”, a concluzionat medic pedodont Ana Maria Manolache.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
man 979980 1280 jpg
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net