Totul despre medicamentele anti-Covid! Iată cum se administrează și cine are interzis la ele

14 ianuarie 2022

În curând, anumite medicamente anti Covid ar putea apărea în farmacii și vom putea să le cumpărăm cu rețetă. Asta, pentru tratarea infecției cu coronavirus la domiciliu. Prin urmare, specialiştii Ministerului Sănătăţii au întocmit o listă cu medicamentele indicate în tratamentul COVID-19 şi au avertizat împotriva utilizării după ureche a celor neautorizate, care pun în pericol viaţa bolnavilor.

article img

Antiviralele orale pot fi prescrise în forme uşoare sau medii de COVID-19 făcute de adulţi, doar la indicaţia medicului. Însă, ele prezintă riscuri pentru femeile însărcinate și cele care alăptează.  

O altă indicație a specialiștilor se referă la măsurile de protecție pe care trebuie să le ia o persoană activă din punct de vedere sexual. Prin urmare, în perioada cât urmează tratamentul, pacienţii activi sexual trebuie să folosească prezervativ şi contraceptive puternice.    

Cum se administrează antiviralele pentru Covid

Antiviralele orale trebuie administrate imediat după infectarea cu SARS-CoV-2, înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale ţesuturilor şi organelor. Ele se iau de-a lungul câtorva zile şi sunt eficiente împotriva tuturor variantelor virale ale SARS-CoV-2, precizează experţii oficiali. Tratamentul trebuie iniţiat cât mai repede posibil după diagnosticul de COVID-19 şi nu mai târziu de 5-7 zile de la debutul simptomelor”, potrivit aceleiaşi surse.    

Favipiravir, toxic pentru gravide 

Medicamentul este contraindicat femeilor gravide şi celor care alăptează. Recomandarea este ca femeile de vârstă fertilă să utilizeze metode de contracepţie foarte eficace în timpul tratamentului şi cel puţin 7 zile după oprirea acestuia. În situaţia în care pacientele suspectează faptul că sunt gravide, trebuie făcut un test de sarcină pentru a exclude posibilitatea, înainte de iniţierea tratamentului. În cazul apariţiei unei sarcini, pacientele trebuie să întrerupă tratamentul cu Favipiravir şi să consulte imediat medicul. Bărbaţii activi sexual trebuie să folosească prezervative pe durata tratamentului şi timp de cel puţin 7 zile după întreruperea acestuia. Raportul sexual cu femeile gravide trebuie evitat în perioada tratamentului. Totodată, pacienţii care iau acest medicament nu trebuie să doneze nici sânge şi nici spermă cel puţin 7 zile după întreruperea tratamentului. Riscurile administrării includ afectarea hepatică şi acumularea de acid uric în organism.    

Paxlovid nu se administrează mai mult de 5 zile 

Un al doilea antiviral oral este Paxlovid. Indicaţia este să nu fie utilizat mai mult de cinci zile consecutiv. Datele clinice disponibile pentru Paxlovid sunt limitate. De aceea, este posibil să apară evenimente adverse grave şi neaşteptate care nu au fost raportate până acum la utilizarea lui, se precizează în document. Printre reacţiile adverse se numără tulburările de gust, diaree, creşterea tensiunii arteriale şi mialgiile.  

Umifenovir (Arbidol) nu este autorizat în Uniunea Europeană 

Este activ în gripă şi este folosit în Rusia şi China, însă eficienţa lui împotriva COVID-19 nu a fost demonstrată ştiinţific. Umifenovirul nu este autorizat în Uniunea Europeană şi nici de către Agenţia Naţională a Medicamentului din România.  Totodată, tratamentele cu ivermectină, lopinavir, hidroxiclorochină, azitromicină nu sunt eficiente în COVID-19 şi nu ar trebui utilizate, atrag atenţia specialiştii.    

Alexandru Rafila a precizat că nu pot să ajungă în farmacii decât medicamente recomandate de comisia de specialişti a Ministerului Sănătăţii.El a precizat că se fac demersuri pentru ca antiviralul Favipiravir să poată fi cumpărat din farmacii, însă a avertizat că acest medicament poate să scurteze durata bolii, dar nu influenţează riscul de deces şi, totodată, este foarte toxic.