Medicul Alexandru Rafila: "Dacă 80% respectă sau utilizează corect masca, lucrurile staționează!"
Începând cu 15 mai, România iese din starea de urgență și trece la o etapă treptată de relaxare a măsurilor. Cu toate acestea, încă vor exista reguli pe care, spre binele nostru, ar trebui să le respectăm. Printre acestea se numără obligativitatea de a purta masca de protecție în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun. În funcție de cât de corect respectăm această regulă, vom ieși sau nu din criza acestei pandemii, spune medicul Alexandru Rafila.
Președintele Societății Române de Microbiologie și membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății a explicat care ar fi momentul când vom putea spune că epidemia s-a încheiat. Cel mai important este ca indicele de transmisie să se mențină scăzut sub 1%.
"Trebuie să menținem acest indice sub 1 sau să se nu depășească în mod obișnuit, pentru că, atunci numărul de cazuri va scădea și putem discuta despre închiderea acestei epidemii.
Ca să poți să ai astfel de perspective, trebuie ca indicele de transmisibilite să fie la valori mai mici, 0,6-0,7, astfel încât să speri că într-un interval poți să discuți despre eliminarea transmiterii într-o țară.", a declarat Alexandru Rafila, la Digi24.
"Dacă masca de protecție e utilizată de 90% dintre persoane, circulaia virusului, în câteva săptămâni se oprește"
De asemenea, doctorul Alexandru Rafila a vorbit despre importanța purtării corect a măștilor de protecție. Dacă cei mai mulți dintre noi respectă această regulă, s-ar putea să vedem efecte pozitive în curând.
"Nu există măsuri perfecte care să evite orice posibilitate de transmitere a infecției, așa cum nu există siguranță pentru orice activitate umană.Dacă 80% respectă sau utilizează corect masca, lucrurile staționează și dacă mai puțin de 80% o utilizează corect, numărul crește. Sunt studii care arată că dacă masca de protecție e utilizată de 90% dintre persoane, circulaia virusului, în câteva săptămâni se oprește.", a mai spus Rafila