Miercuri 1 aprilie este Sărbătoarea Sfintei Maria Egipteanca, zi de post negru

Ultima actualizare:

    Maria Egipteanca și-a început viața ca persoană de moravuri ușoare și a sfârșit-o ca sfântăFoto: basilica.ro
Maria Egipteanca și-a început viața ca persoană de moravuri ușoare și a sfârșit-o ca sfântăFoto: basilica.ro

Miercuri 1 aprilie 2020 este mare sărbătoare în calendarul ortodox, marcată cu cruce neagră. Este sărbătoarea Sfantei Cuvioase Maria Egipteanca și se oficiază Denia Canonului Mare. In zilele cu cruce neagra in calendar, nu este bine sa speli, să faci treburi casnice sau să coși. Este zi de post negru, in Postul Pastelui.

Maria Egipteanca s-a născut la sfârșitul veacului al V-lea. Încă de la vârsta de 12 ani a plecat din casa părinților și a mers în Alexandria.”Era tânără și frumoasă și a căzut într-o mare robie a plăcerilor. După ce a trăit 17 ani în cea mai adâncă viață păcătoasă, a dorit să se închine la lemnul Sfintei Cruci și a mers la Ierusalim. Pe drum, drept plată de călătorie și-a vândut trupul corăbierilor. Când a încercat să se apropie de lemnul Sfintei Cruci, femeia a simțit că o putere nevăzută nu o lasă să intre în biserică. A încercat de mai multe ori și cum nu a reușit a început să se roage la icoana Maicii Domnului pusă la intrarea în biserică. Luând-o chezașă pe maicas Domnului a promis că își va schimba viața dacă va putea intra în biserică. Astfel, a reușit să intre în lăcașul de cult și a reușit să se închine la lemnul Sfintei Cruci. A plecat apoi în pustiu și timp de 47 de ani a trăit în post și rugăciune. Trecea cu picioarele pe deasupra apei Iordanului și când stătea la rugăciune se înălța de la pământ și plutea”spune legenda potrivit basilica.ro.

Ce înseamnă Denia Canonului cel Mare

Este vorba despre o slujbă oficiată numai în perioada Postului Sfintelor Paști. Este rânduită să îndemne credincioșii la meditație și căință. Sufletul credinciosului are acum oportunitatea de a cunoaște profunzimea Tainei mântuirii, dar și pilda vieții Cuvioasei Maria Egipteanca, un model de pocăință și smerenie. Este o slujbă considerată ”cheia”ce deschide calea către Taina Învierii. Canonul în sine este alcătuit din nouă cântări.  Canonul poartă denumirea de „cel Mare' și pentru lungimea lui, dar și pentru profunzimea pildelor pe care le oferă. În această slujbă se împletesc cele mai importante teme biblice, precum Raiul, căderea în păcat, Potopul, pământul făgăduinţei. Foarte interesant este că cei ce participă la slujbă nu sunt simpli spectatori, ci simt farmecul inegalabil al călătoriei spirituale de la facerea lumii până la viaţa veşnică. Fiecare eveniment este prezentat ca o realitate a vieţii, lăsând credinciosul să conştientizeze păcatul, să se pocăiască şi să aştepte mila lui Dumnezeu.

Ce înseamnă post negru

Potrivit cutumelor Bisericii Ortodoxe, în ziua în care ajunezi sau ţii post negru nu mănânci nimic toată ziua. Nu trebuie să te cerţi cu nimeni, orice s-ar întâmpla, oricât te-ar supăra cineva, orice ispite ai avea, nici cu cei din afară şi nici cu cei din casă. Postul nu este numai abţinere de la mâncare şi băutură, ci şi abţinere de la orice păcat şi răutate. Nu trebuie să dormi în ziua postului, pentru ca nu cumva, diavolul să “râdă” că ai vrut să treacă mai uşor şi mai repede postul ca să nu simţi osteneala şi greutatea lui. Nu te duci în vizite în ziua când posteşti, pentru a nu fi servit cu ceva de mâncare. Nu trebuie să spui la nimeni”când posteşti închide-te în cămara ta, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti”. Mâncarea pe care ar fi trebuit s-o mănânci în acea zi împarte-o la săraci, n-o păstra pentru când ai să termini de postit. Dacă te simţi slăbit şi simţi că nu mai poţi duce postul, poţi lua în cursul zilei o bucăţică de anaforă şi 3 înghiţituri de aghiazmă. Dacă nu poţi duce postul toată ziua şi-l întrerupi, atunci nu mânca mai mult decât o singură masă şi tot de post. Cine nu poate duce până la ora 24.00, se poate opri la ora 15.00, la ora 18.00, la ora 21.00. Ora până la care duci postul reprezintă momente ale pătimirii Mântuitorului Iisus Hristos, şi anume: la ora 12.00 – a fost răstignit; la ora 15.00 – şi-a dat duhul pe Cruce; la ora 18.00- a fost dat jos de pe Cruce şi îngropat; la ora 21.00- s-a aşezat piatra pe mormânt fiind pecetluită; la ora 24.00 – s-a coborât la iad sfărâmând porţile de aramă, risipind pe diavoli şi scoţând pe cei drepţi din iad.

Citiți și

Intrăm în Postul Paştelui. Vezi ce ai voie să mănânci, timp de 40 de zile

Postul Paştelui 2015. Reguli pentru a-l ţine corect timp de 40 de zile

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net