Mihai Creangă, jurnalistul care a condus România Liberă, a murit în ziua de Crăciun

Ultima actualizare:

    Mihai Creangă (77 ani), un mare ziarist și un disident autentic, a murit în ziua de CrăciunFoto: România liberă
Mihai Creangă (77 ani), un mare ziarist și un disident autentic, a murit în ziua de CrăciunFoto: România liberă

Mihai Creangă (77 ani), un mare ziarist și un disident autentic, a murit în ziua de Crăciun. Anunțul a fost făcut de Daniel Uncu, fiul ziaristului Anton Uncu. Puțini își mai amintesc de grupul de desidenți grupul "Acțiunea R" (Acțiunea România), care a tipărit un ziar anticeaușist. Odihnă veșnică!

În ziua de Crăciun a murit Mihai Creangă, unul dintre cei 4 jurnaliști români care au sfidat dictatura ceaușistă, tipărind un ziar care își propunea să fie o alternativă la presa subordonată regimului comunist. Redacția RL, cu imensă durere, a transmis condoleanțe familiei Creangă.

”A murit ziaristul Mihai Creangă. În zi Sfântă, de Crăciun, a urcat la cele veșnice. Dumnezeu să îl odihnească! Mihai Creangă este cel care alături de tatăl meu, ziaristul Anton Uncu, de ziaristul Petre Mihai Bacanu, de Ștefan Niculescu Maier și de tipograful Alexandru Chivoiu a făcut parte dintr-un grup de disidenți grupul "Acțiunea R" (Acțiunea România) care prin puterea condeiului și a unui ziar clandestin s-a opus dictaturii comuniste și ceaușiste. Au fost toți arestați și condamnați la închisoare, decembrie 1989 fiind momentul eliberării acestora”, a scris Daniel Uncu pe Internet.

În anul 1988, un grup de jurnaliști români a sfidat dictatura ceaușistă, tipărind un ziar care își propunea să fie o alternativă la presa subordonată regimului comunist: ”fiecare să poată spune sincer ce dorește și ce gândește”. Aventura, deși planificată în detaliu, le-a atras ziariștilor arestarea și domiciliul forțat, după ce au fost trădați chiar de un membru al rețelei de distribuție a publicației.

Din închisoare, primul director al României Libere de după 1989 își amintește ”torturile medievale de o cruzime extrasă din experimentul Piteşti” și ”răcnetele celor torturați”. Povestea chiar că a rămas fără voce din cauză că a stat jumătate de an singur în celulă: ”Singura fiinţă cu care am împărţit celula a fost un păianjen, asta când şobolanii nu reuşeau să iasă din apa unei toalete de tip turcesc. Ca să-mi treacă timpul, am început să număr. Uneori mă trezeam reluând numărătoarea – 701, 702, 703”.

”Ceauşescu a fost scos din minţi când a aflat de „trădarea“ presei. Nu s-a gândit niciodată că ziariştii, aduşi la stadiul de activişti, pot scoate un ziar, chiar cu litere luate dintr-un loc unde şi o muscă era monitorizată, unde totul era supravegheat ca o pânză de păianjen”, sublinia ziaristul Petre Mihai Băcanu, în mărturia sa.

Rememorând lunile petrecute în închisoarea din Calea Rahovei și aventurile prin care a trecut pentru publicarea ziarului ”România”, Petre Mihai Băcanu a concluzionat că, deși sunt ”bagatelizate disidenţa şi împotrivirea, trăiesc doar mica bucurie că am salvat onoarea presei şi că am dat o lecţie unei prese obediente. Doream, cu adevărat, să dăm un licăr de speranţă”. (Sursa: România liberă)

Citește și:

Doina Cornea, ultimul drum

Mihai Gîtlan, primul erou ucis în Revoluția din București

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net