Mii de litri de agheasmă vă aşteaptă de azi în biserici

Ultima actualizare:

    24 de recipiente a câte 500 de litri au fost pregătite la Catedrala PatriarhalăFoto: Florin Şuler
24 de recipiente a câte 500 de litri au fost pregătite la Catedrala PatriarhalăFoto: Florin Şuler

Azi, 6 ianuarie, creştinii celebrează Botezul lui Iisus Hristos, sau Boboteaza. Sute de mii de oameni sunt aşteptaţi în biserici şi mănăstiri să ia Agheasmă Mare, iar pentru un asemenea eveniment important încă de ieri s-au făcut pregătiri riguroase.

22 de recipiente a câte 500 de litri fiecare au fost amplasate ieri dimineaţă în curtea Catedralei Patriarhale. Alte două, pline cu apă, aşteptau în biserică. Slujba era în toi, enoriaşii se tot adunau. Unii, îmbrăcaţi bine, înarmaţi cu sticle, se aşezau deja la coadă pentru a lua primii litri de apă sfinţită. „În ajunul Bobotezei, la Sfânta Liturghie din dimineaţa de 5 ianuarie, se sfinţeşte apa cu care preoţii de la biserici şi mănăstiri sfinţesc casele credincioşilor. Noi vom sfinţi apa din cele două recipiente din interior şi cine vrea poate să ia deja. Agheasma Mare sfinţită azi (n.r. sâmbătă) are aceeaşi putere cu cea de mâine. Pentru cine crede...”, explică un preot de la Patriarhie.

La slujba de ieri s-a sfinţit apa din două butoaie
La slujba de ieri s-a sfinţit apa din două butoaie

Georgeta Corbu, o femeie de 56 de ani, înfofolită până la ochi, a fost printre primii enoriaşi care au luat Agheasmă Mare. „Am vrut să vin azi pentru că e mai liber şi pentru a o putea consuma încă de mâine dimineaţă, căci se ia pe stomacul gol. Vin an de an să iau agheasmă pentru sănătate şi spor în casă”, a mărturisit ea. 

Georgeta Corbu a luat de ieri agheasmă
Georgeta Corbu a luat de ieri agheasmă

Şi în curtea Catedralei Patriarhale pregătirile erau în toi. Câţiva voluntari lucrau la crucea din cetină şi brad, împodobită cu flori şi busuioc. „Folosim peste 1.000 de garoafe şi crizanteme proaspete. Crucea are 3 metri înălţime şi 1,5 metri lăţime”, ne spune o tânără care lega florile în bucheţele. În anii trecuţi, această cruce era din gheaţă, însă cum „gerul Bobotezei” a rămas doar o vorbă din bătrâni, iar azi în Bucureşti se anunţă o maximă de 1 grad, nu s-a mai putut folosi gheaţa. 

Ieri se lucra de zor la crucea de cetină şi flori
Ieri se lucra de zor la crucea de cetină şi flori

Pregătirile au fost ieri în toi şi în restul ţării. La Arhiepiscopia Tomisului, încă de la ora 5.30, IPS Teodosie a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, precizează adevarul.ro. De la ora 7.00, Arhiepiscopul Tomisului a săvârşit slujba de Sfinţire Mare a apei, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează. Apa sfinţită a fost îmbuteliată în cele 200.000 de PET-uri ce vor fi oferite credincioşilor constănţeni de Bobotează. Nu au lipsit incidentele. IPS Teodosie s-a căţărat de mai multe ori pe cele două cisterne parcate în faţa bisericii, pentru a binecuvânta apa, iar la un moment dat s-a dezechilibrat, fiind la un pas să cadă. S-a prins, în ultima clipă, de o bară de protecţie.

Momentul în care IPS Teodosie era să cadă de pe cisternă
Momentul în care IPS Teodosie era să cadă de pe cisternă

Primăria Călăraşi organizează Sărbătoarea Bobotezei în Parcul Central. Azi, după slujbă şi după ceremonia aruncării crucii în apele Braţului Borcea, oamenii sunt aşteptaţi cu 1.500 de porţii de fasole şi vin fiert. 10.000 de sticle cu apă sfinţită vor fi distribuite în Parcul Central şi alte 10.000 vor fi împărţite bisericilor din oraş.

Agheasma se ia dimineaţa pe nemâncate, timp de 8 zile

Cuvântul „agheasmă” înseamnă, în limba greacă, „apă sfinţită”. Agheasma Mare de la Bobotează se ia de azi timp de 8 zile în fiecare dimineaţă pe nemâncate, ajutând la sănătate şi spor în casă. Apoi se foloseşte în alte situaţii, cu dezlegarea preotului. Această apă se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămânând proaspătă, curată şi bună la gust ca atunci când a fost scoasă din izvor. 

Este păcat să speli azi rufe

La Bobotează se sfinţesc toate apele, astfel, se spune că e mare păcat să speli azi rufe. Tot azi nu se dă nimic cu împrumut şi sunt interzise certurile. Este cunoscut obiceiul ca preotul să arunce o cruce într-o apă, iar bărbaţii înoată să o aducă înapoi. Cine reuşeşte, se consideră că va avea noroc tot anul. O altă tradiţie spune că fetele care şi-au pus o rămurică de busuioc sub pernă, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, îşi visează ursitul. De asemenea, dacă alunecă şi cad pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita în acel an. Botezul Domnului din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Ioan Botezătorul, din 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi totodată al celor dedicate naşterii lui Isus Hristos.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
salariu germania png
Nicolae Ceauşescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 6/1979)
pod tulcea braila foto asociatia pro infrastructura
kamala harris donald trump jpg
Geoana Foto Facebook jpg
Regina Camilla Foto Getty Images (1) jpg
sua drapel steag jpeg
adolescenti jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net