Mineritul, ramura economică uitată. Cu cât se poate îmbogăți România din această activitate

Mineritul a fost una dintre cele mai profitabile economic activități pentru România, iar redeschiderea acestui sector ar reprezenta o șansă în plus pentru economia noastră. Exploatarea deșeurilor miniere ar trebui să fie primul pas, deoarece aceste depozite au o consistență impresionantă de materiale rare, care se folosesc la producerea electronicelor și au prețuri foarte mari. 

rosia montana aur jpg
Mina de aur din Roșia Montană

În 2005, sectorul minier din România a fost închis, spre bucuria activiștilor de mediu, care au observat că, în 2005, normele de mediu erau inexistente, iar poluarea din acest sector a fost atât de puternică încât poate fi resimțită și acum, prin intermediul sutelor de iazuri de decantare și halde de steril care continuă să polueze.

Ce poate face România pentru sectorul minier

Existența acestor depozite de deșeuri miniere sunt și acum o foarte mare problemă de mediu, deoarece aceste substanțe se activează în contact cu apa și se infiltrează în pământ, afectând pânza freatică.

Citește și Se vor modifica prețurile la alimente. Mai scump sau mai ieftin?

„Depozitele de deşeuri miniere în prezent sunt o probemă de mediu, pentru că mai există substanţă minerală utilă care devine activă şi generează o problemă ecologică, dar poate să reprezinte o resursă”, spune profesorul Ioan Bud, de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare. 

De asemenea, potrivit profesorului Ioan Bud, rezolvarea acestor efecte negative ale poluării miniere este chiar redeschiderea acestui sector economic. 

Domnul profesor Bud a transmis că aceste depozite de deșeuri miniere încă mai au un conținut ridicat de metale rare, care nu reprezentau interes la vremea în care acestea au fost minate. Această resursă ar trebui exploatată, precum și alte țări, inclusiv China, o fac.

Vezi și Închiriezi un apartament? Ce taxe și impozite datorezi statului român

Această problemă de mediu poate fi valorificată, de exemplu, chinezii recuperează aproximativ 0,2 grame de aur per tona de steril. 

Citește întregul articol și analiza profesorului Ioan Bud pe Adevărul.ro

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

andreea berecleanu si catalin maruta jpg
corina caragea jpg
Merisoreanu si Ionela Prodan
teo trandafir jpg
BeFunky collage (28) jpg
viorel lis si oana lis
Meghan Markle și Harry OK Mag jpg
Alice Peneacă  (bust natural)  Fotomodelul are probabil  cei mai frumoşi sâni  din showbiz, iar marile  firme de lenjerie intimă  se bat pe ea  Alice are  contract cu Guess jpeg
Psihologul Domnica Petrovai, la prezentarea sondajului World Vision  Sursa Remus Florescu jpg
Josep Borrell FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
patriarhul daniel bor biserica ortodoxa romana
calendar ortodox 2021 06 octombrie toma de gabriel toma chituc jpeg
NASA (sursa FOTO captura video CNET Highlights)
ffsdf jpg
Analizaţi ofertele de pe piaţă,  ca să nu plătiţi în plus pentru facturi! jpeg
Rudel Obreja