Mineritul, ramura economică uitată. Cu cât se poate îmbogăți România din această activitate

Mineritul a fost una dintre cele mai profitabile economic activități pentru România, iar redeschiderea acestui sector ar reprezenta o șansă în plus pentru economia noastră. Exploatarea deșeurilor miniere ar trebui să fie primul pas, deoarece aceste depozite au o consistență impresionantă de materiale rare, care se folosesc la producerea electronicelor și au prețuri foarte mari. 

Mina de aur din Roșia Montană
Mina de aur din Roșia Montană

În 2005, sectorul minier din România a fost închis, spre bucuria activiștilor de mediu, care au observat că, în 2005, normele de mediu erau inexistente, iar poluarea din acest sector a fost atât de puternică încât poate fi resimțită și acum, prin intermediul sutelor de iazuri de decantare și halde de steril care continuă să polueze.

Ce poate face România pentru sectorul minier

Existența acestor depozite de deșeuri miniere sunt și acum o foarte mare problemă de mediu, deoarece aceste substanțe se activează în contact cu apa și se infiltrează în pământ, afectând pânza freatică.

Citește și Se vor modifica prețurile la alimente. Mai scump sau mai ieftin?

„Depozitele de deşeuri miniere în prezent sunt o probemă de mediu, pentru că mai există substanţă minerală utilă care devine activă şi generează o problemă ecologică, dar poate să reprezinte o resursă”, spune profesorul Ioan Bud, de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare. 

De asemenea, potrivit profesorului Ioan Bud, rezolvarea acestor efecte negative ale poluării miniere este chiar redeschiderea acestui sector economic. 

Domnul profesor Bud a transmis că aceste depozite de deșeuri miniere încă mai au un conținut ridicat de metale rare, care nu reprezentau interes la vremea în care acestea au fost minate. Această resursă ar trebui exploatată, precum și alte țări, inclusiv China, o fac.

Vezi și Închiriezi un apartament? Ce taxe și impozite datorezi statului român

Această problemă de mediu poate fi valorificată, de exemplu, chinezii recuperează aproximativ 0,2 grame de aur per tona de steril. 

Citește întregul articol și analiza profesorului Ioan Bud pe Adevărul.ro

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net