Ministrul Justiției: „Confiscarea averilor ilicite se extinde”
Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat că agenția care se va ocupa de confiscarea, administrarea și valorificarea averilor dobândite ilegal este pe punctul de a fi lansată. Aceasta a precizat că până la sfârșitul lunii septembrie, instituția va avea personal specializat pentru indisponibilizarea bunurilor ilicite. Prună a spus la Adevărul Live că procedura de confiscare a averilor ilicite va fi aplicată în cazul mai multor infracțiuni.
Proiectul confiscării extinse a averilor ilegale a fost lansat de minister în dezbatere publică. Documentul vorbește de indisponibilizarea bunurilor obținute cu încălcarea legii și dacă acestea au fost transferate rudelor celor judecați pentru acte de corupție. Mai mult, confiscarea se extinde și pentru alte categorii de infracțiuni.
„Ceea ce facem prin acest proiect este să transpunem în legalitate o directivă europeană privind conficarea extinsă. Ce aduce nou proiectul faţă de actuala legislaţie? Spre exemplu, la o listă care acum prevede confiscarea extinsă a averii şi care este prevăzută în Codul Penal, noi am decis să nu mai avem o asemenea listă, ci să extindem confiscarea la mai multe infracţiuni, ceea ce eu cred că este un pas destul de mare. Şi urmează să vedem cum vom reuşi să promovăm acest proiect în Parlament. Intenţia mea este să promovăm acest proiect într-o Hotărâre de Urgenţă în Parlament, pentru că dacă într-adevăr toată lumea este serioasă când spune că este o prioritate să recuperăm prejudiciile, atunci fiecare actor instituţional trebuie să acţioneze în aşa fel încât proiectul să intre în vigoare. Rolul unei sentinţe penale este şi acesta, nu numai acela de a trimite pe cineva să execute o pedeapsă. Rolul este să şi recuperăm ceea ce s-a furat, dar şi roadele a ceea ce s-a furat.”, a spus Raluca Prună la Adevărul Live.
Ministrul a declarat că Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) este pe punctul de a începe activitatea. În acest moment se lucrează la formarea echipe de specialiști, care să gestioneze cazurile de averi ilicite. În primă fază, însă, personalul ANABI va fi format din experţi financiari și poliţişti detașați de la ANAF, MAI și CSM. „Într-o primă etapă, recrutarea personalului se face prin detaşare de la alte instituţii pentru că şi personalul acesta trebuie să fie specializat, nu poţi începe o instituţie nouă recrutând în exclusivitate persoane cre se află la începutul unei cariere. Am cerut detaşarea unor experţi financiari, poliţişti de la ANAF, de la MAI, de la CSM, deci încercăm să facem funcţională această echipă”, a spus Prună.
Agenția va avea sediul într-un hotel
Agenția de confiscare a averilor ilicite funcționează în prezent ntr-un sediu situate în strada Walter Mărăcineanu, din Capitală. În viitorul apropiat, instituția își va muta activitatea în Hotelul Triumf din București, împreună cu ANAF. Clădirea se află în acest moment în administrarea Sucursalei de Reprezentare și Protocol „Triumf”, parte a Administrației Patrimoniului și Protocolului de Stat. Hotelul găzduiește în prezent evenimente festive, inclusiv nunți.