Ministrul mediului schimbă legislația, după cazul ursului Arthur: Nu vor mai veni străini să vâneze pentru trofeu

Ultima actualizare:

    Ministrul Mediului a explicat că au fost schimbate regulile privind extragerea exemplarelor de urs care reprezintă pericole pentru omFoto: news.ro
Ministrul Mediului a explicat că au fost schimbate regulile privind extragerea exemplarelor de urs care reprezintă pericole pentru omFoto: news.ro

Cazul Arthur, cel mai mare cel mai mare urs cunoscut din pădurile României, ajunge să schimbe regulile în România. Animalul în vârstă de 17 ani a fost ucis de Prințul Emanuel Liechtenstein într-o arie protejată, iar povestea a stârnit controverse atât în țară, cât și în străinătate

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă că, în urma incidentului în care a fost implicat prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein acuzat că a ucis ursul Arthur, a fost schimbată legislaţia privind extragerea prin împuşcare a urşilor care reprezintă un pericol pentru comunităţi.

Drept urmare, dacă înainte exista un termen de 60 de zile de la eliberarea documentelor privind avizarea recoltării, iar legislaţia nu prevedea clar cine poate împuşca animalul, începând de joi exemplarele periculoase pot fi extrase în cel mult 15 zile, iar împuşcarea se face numai de către personalul tehnic al asociaţiei care solicită extragerea.

"S-a dat o aprobare de extragere, care înseamnă nu relocare, ci extragerea animalului prin împuşcare. Derogarea o primeşte asociaţia care solicită şi până acum, în ultimii patru ani cel puţin, aceste derogări au fost tot timpul subiect de discuţie în Minister. (...) Sunt schimbate de astăzi. De astăzi, toate extragerile de forţă majoră, de pericol pentru sănătatea omului, pentru comunităţi, se fac de către personalul tehnic al asociaţiei care solicită. (...) Am oprit orice variantă de aducere a unor persoane străine care să pună în aplicare”, a declarat Tanczos Barna, potrivit news.ro.

Tanczos Barna: 12 oameni omorâți de urși anul trecut

Ministrul mediului a precizat că anul trecut au murit, din cauza urşilor, 12 oameni, în 2019 opt oameni au căzut victime atacurilor de urs, iar de la începutul acestui an există o victimă. Tanczos Barna a declarat că în mod "sigur" există în România peste 7.000 de exemplare de urs. De asemenea, el a mai spus că instituţia pe care o conduce nu eliberează derogări pentru împuşcarea ursoaicelor, în cazul exemplarelor de femele care intră în localităţi luându-se măsura relocării.

Procurorii din Covasna cercetează împrejurările în care a fost ucis ursul Arthur de către prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, după ce IPJ Covasna s-a autosesizat cu privire la acest caz în urma articolelor apărute în presă. Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc care face verificări pentru braconaj, vânarea în alte condiţii decât cele ale derogărilor şi uzul de armă fără drept.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net