Minunea de la Terca: Focul Viu ce răzbate de sub stratul de omăt

Ultima actualizare:

    Focul viu de la Lopătari Foto: adevarul.ro
Focul viu de la Lopătari Foto: adevarul.ro

Focul Viu, un fenomen rar întâlnit pe glob, are loc zilele acestea în zona montană a județului Buzău. Flăcările, care ajung şi la o sută de centimetri înălţime, rezistă până şi celor mai vitrege condiţii meteo și poate fi admirat în comuna Lopătari, unde zilele acestea a nins viscolit.

Focul Viu se află pe un versant din Terca, sat al comunei Lopătari. Este un fenomen natural generat de gazele care ţâşnesc prin crăpăturile scoarţei terestre şi apoi se aprind spontan, formând flăcări de 50, până la 100 de centimetri înălţime. Din centrul comunei Lopătari spre Terca se merge pe un drum neasfaltat, de aproximativ şapte kilometri, cu terasamentul foarte degradat, porţiune neprevăzută cu indicatoare. 

Cum ajungi la Focul Viu    

În apropiere de Focul Viu, drumul rămâne accesibil numai camioanelor mari şi tractoarelor forestiere.  De la locul până unde se poate înainta cu o maşină mică, se merge iniţial pe lângă firul apei până la o punte de pe dreapta, drumul după locul cu pricina fiind impracticabil. De aici trebuie traversat Slănicul pe malul stâng pentru a urca dealul.  De la Terca până la Focul Viu, drumul care se parcurge pe jos durează aproximativ 30 de minute, însă efortul este pe măsura frumuseţii fenomenului, scrie adevarul.ro.  

Noaptea, flăcările depășesc un metru      

Localnicii spun că focurile vii se sting foarte rar, iar atunci când se întâmplă întotdeauna există persoane care să le reaprindă. Noaptea, aceste flăcări au înălţimi mult mai mari, depăşind chiar un metru. Chiar dacă a nins și a viscolit, ele pot fi văzute şi în aceste zile.

La Lopătari nu există pusă la punct o infrastructură rutieră, nici turistică, cele mai apropiate pensiuni fiind la peste 20 de kilometri distanţă, la Mânzăleşti, în apropierea lacului Meledic, la Bisoca sau pe malul lacului Mocearu. Însă, la Lopătari, o comună cu oameni ospitalieri, poți găsi găzduire într-una dintre gospodării, unde eşti răsfăţat cu bucate tradiţionale şi o ţuică de prună, gălbuie, ţinută în butoaie de dud. 

Citește și: 

Minune a naturii în România! Cascada Miresei din Apuseni a înghețat și oferă un spectacol magnific

Acesta este cel mai spectaculos canion din România

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cristela și Călin Georgescu jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner tik took
Banner Georgescu Șoșoacă
Marcel Ciolacu   Elena Lasconi colaj  Foto Mediafax jpg
Banner Călin Georgescu avere
Călin Georgescu este preşedintele Centrului European de Cercetare al "Clubului de la Roma" jpeg
image png
mici jpg
comuna jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net