Minunile Sfântului Nectarie la Mănăstirea Radu-Vodă - VIDEO

Ultima actualizare:

    Moaştele Sfântului Nectarie, de la Mănăstirea Radu Vodă
Moaştele Sfântului Nectarie, de la Mănăstirea Radu Vodă

În centrul Capitalei, nu departe de Piaţa Unirii, Mănăstirea Radu- Vodă, o veche vatră monahală, este o oază de trăire ortodoxă românească pentru miile de pelerini care-i trec pragul, nu numai la marile praznice. Despre minunile care se înfăptuiesc aici, zi de zi,  s-au scris mii de pagini.

Sărbătoarea Sfintei Treimi este un moment special pentru Biserica Ortodoxă, iar pentru obştea călugărilor din Mănăstirea Radu-Vodă  este un moment aniversar.

În acest an, s-au împlinit 444 de ani de la înălţarea mănăstirii cu hramul Sfânta Troiţă (Treime). Al doilea nume de hram,  Sfântul Ierarh Nectarie al Eghinei, cu dată de prăznuire la 9 noiembrie, a fost dăruit sfântului lăcaş în anul 2002. Atunci, un înalt ierarh grec a vizitat ineditul Complex Ortodox Radu- Vodă, din care face parte şi Mănăstirea. Impresionat de frumuseţea acesteia, ierarhul a binecuvântat-o cu o donaţie: o raclă de argint, poleită cu aur, în care se odihnesc părticele din moaştele Sfântului Nectarie Taumaturgul (Vindecătorul).

De atunci, la sfintele moaşte se roagă zilnic, cu evlavie, preoţi şi monahi, mireni, intelectuali, studenţi, oameni simpli, bărbaţi şi femei, tineri şi bătrâni. Rânduri, rânduri, credincioşii se închină la racla cu moaşte, dau acatist şi sunt miruiţi de preot. Apoi, fiecare credincios se îndreaptă spre candela aprinsă lângă icoana Sfântului, de unde ia ulei şi se unge cu el pe frunte şi în locurile unde boala s-a cuibărit. Minunile, spun cei veniţi să ceară ajutor Sfântului Nectarie, sunt la tot pasul.

Dorinţele lor arzătoare se împlinesc, iar credincioşii revin la mănăstire să-i mulţumească Sfântului Nectarie, pentru că i-a vindecat de boli trupeşti şi sufleteşti. Este un lucru dovedit, Sfântul Nectarie  tămăduieşte afecţiuni grave, numeroase cazuri de cancer, boală de care el însuşi a suferit. Pentru cine a citit monografia Sfântului Nectarie, acest lucru nu mai este o noutate, pentru că Sfântul a vindecat de cumplita boală numeroşi bolnavi de cancer. O bună parte dintre cazurile vindecate sunt relatate în cărţile dedicate Sfântului Vindecător, iar alte întâmplări miraculoase, povestite chiar de bolnavii care s-au vindecat cu ajutorul Sfântului Nectarie, se pregătesc pentru  tipar.

Zile la rând am discutat cu pelerinii veniţi să se roage pentru sănătatea trupească şi sufletească a rudelor şi prietenilor nedeplasabili. Mulţi dintre aceştia păstrează discreţie în privinţa necazurilor cu care se confruntă bolnavii incurabili, trimişi de rude şi de prieteni să-i ceară ajutorul Sfântului Nectarie. Toţi speră ca Nectarie Vindecătorul  să-i ajute pe cei nevoiaşi să se lepede de cumplita povară a bolii şi să vină personal în „casa” Sfântului să-i mulţumească.

simeon stalpnicul png

Pelerinii învaţă la Mănăstirea Radu-Vodă (foto sus) miraculoase lecţii de Sacroterapie, adică terapia prin credinţă, care foloseşte doar trei „medicamente”: credinţa, rugăciunea şi postul.

Până când vor trăi clipa împlinirii, cei veniţi să se roage la Mănăstirea Radu-Vodă, devenită Eghina românească , aşa cum i se mai spune, se bucură că viaţa lor spirituală este binecuvântată prin prezenţa sfintelor moaşte ale Sfântului Vindecător (Taumaturgul).

În istoria agitată a sfântului lăcaş, episoadele dureroase s-au împletit cu istoria ţării, lăsând urme adânci multă vreme:  retragerea trupelor turceşti ale lui Sinan Paşa din localitate sau perioada când lăcaşul a fost închinat călugărilor greci, care au luat la plecare odoare şi obiecte de preţ, sunt două exemple de acest fel. 

Oricine vizitează sfântul lăcaş este impresionat de pictura realizată de părintele arhimandrit Sofian Boghiu, dar şi de scenele biblice pictate de Gheorghe Tattarescu în pronaos. După închinarea la sfintele moaşte,  pelerinii pot vizita Complexul Radu- Vodă, un monument de artă şi de spiritualitate, alcătuit din Turnul Clopotniţă, Seminarul Teologic şi ruinele Palatului Domnesc.

Greu îmi este să vorbesc pentru că nu sunt vrednică să vorbesc despre aceasta. Mă bucur sufleteşte, pentru că aici îmi rămân o parte din necazuri, atunci când simt sufletul mai încărcat .La icoana Sfântului Nectarie există o candelă şi anafură; de aici plec mai împăcată sufleteşte şi caut să mă apropii mai mult de învăţăturile lui Dumnezeu şi ale sfinţilor. Sfântul Nectarie a vindecat; din auzite am aflat că este  făcător de minuni şi aducător de sănătate celor care se roagă, celor care cred şi vin aici cu gândul de a se împăca cu Dumnezeu. Da, acatistul este tot pentru sănătatea familiei, a cunoştinţelor şi a rudelor.             

Acum trei ani am avut glicemia 170 şi doctoriţa mi-a spus să mă duc la spital, la Cantacuzino, să mă ia în evidenţă, că sunt diabetică. Şi după ce a plecat doctoriţa, eu am început să plâng şi o măicuţă, la care mergeam, mi-a spus: ”Nu mai plânge , mergi la Mânăstirea Radu- Vodă la moaştele Sfântului Nectarie, că ai să te vindeci. Şi a doua zi am venit aici, o săptămână - zi de zi; nu ceream nimic, decât să-mi scadă glicemia. Când am plecat de aici, sâmbătă, m-a sunat maica şi-a zis : „ Să  vii mâine, soră Cornelia; cu două ore înainte să nu mănânci, că vine doctoriţa să ne ia glicemia. Eu m-am speriat când a venit să-mi ia glicemia: Întâi i-a luat-o lui Maica şi unui călugăr, apoi mi-a luat şi mie: aveam 104; încă o dată mi-a mai luat-o. „Aţi luat ceva? a zis doctoriţa”. „Nu, m-am dus la Mănăstirea Radu-Vodă la Sfântul Nectarie şi am plâns, şi nu i-am cerut nimic decât să-mi scadă glicemia.  De atunci, am promis că vin aici până la sfârşitul vieţii cu o pâinică şi o lumânare; vin aici cu toată dragostea şi cu tot sufletul.  De trei ani merg şi la Ierusalim, la mormântul  Domnului Iisus

În prezent, în sfântul lăcaş pelerinii pot admira pictura  realizată de părintele Arhimandrit Sofian Boghiu, impresionanta catapeteasmă a bisericii Mănăstirii şi scenele biblice pictate în pronaos de Gheorghe Tattarescu. După închinarea la sfintele moaşte, pelerinii au prilejul să viziteze şi alte obiective ale Complexului  Radu- Vodă, recunoscut monument istoric de artă şi de spiritualitate românească: Turnul Clopotniţă, Seminarul Teologic şi ruinele Palatului Domnesc.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cura cu suplimente de colagen benefica sau periculoasa  Sursa foto shutterstock 2230350637 jpg
zapada1 jpeg
cascada danemarca jpg
image png
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
dulciuri cofetarie   foto pixabay jpg
titluri tezaur jpg
sinucidere jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net