Miron Cozma, dezvăluiri incredibile: «Am vrut să-l împușc pe Iliescu la Cotroceni în 1991»

Ultima actualizare:

    Miron Cozma a vorbit despre Mineriade la emisiunea moderată de Denise Rifaifoto: Kanal D
Miron Cozma a vorbit despre Mineriade la emisiunea moderată de Denise Rifaifoto: Kanal D

Miron Cozma (66 de ani, condamnat pentru rolul jucat în Mineriadele din 1990 și 1991, a făcut dezvăluiri incredibile la emisiunea ”40 de întrebări cu Denise Rifai”, de la Kanal D. Fostul lider sindical din Valea Jiului a vorbit despre culisele Mineriadelor d ela începutul anilor 1990 și a mărturisit că își pusese în gând, la vremea respectivă, să-l împuște pe președintele Ion Iliescu la Palatul Cotroceni.

Miron Cozma a fost condamnat în anul 1999 la 18 ani de închisoare pentru rolul său în Mineriadele din 1990 și 1991. În ultimele zile ale ultimului său mandat de președinte al României, Ion Iliescu l-a grațiat, însă decizia de grațiere a fost revocată la scurt timp, în urma protestelor societății civile.

Marți, fostul lider al minerilor a fost invitatul jurnalistei Denise Rifai în cadrul emisiunii ”40 de întrebări cu Denise Rifai”, la Kanal D. Cum era de așteptat au fost atinse și subiectele Mineriadelor.

Miron Cosma a insistat că nu este vinovat de căderea guvernului Roman și l-a acuzat pe fostul președinte Ion Iliescu de moartea a 48 de mineri, ortaci de-ai lui Miron Cosma, la Cotroceni.

Petre Roman a căzut în plasa lui Ion Iliescu. Eu de-aia spun că l-a prostit Iliescu în 1991. Petre Roman trebuia să cadă printr-o mișcare de stradă. Ca să redevină prim-ministru, ieșise Bogdan Hossu, Cartel Alfa și făcuseră marșuri la București împotriva guvernului. (…) Eu am avut 48 de mineri împușcați cu gloanțe de război la Cotroceni și la Guvern.

De ce nu vorbește nimeni despre acest lucru? Eu l-am «arestat» pe Iliescu la Cotroceni. Mi-a împușcat minerii și nu vorbește nimeni despre asta! (…) Am vrut să-l împușc pe Iliescu la Cotroceni în 1991! Mi-a propus să fiu ministru de Interne și chiar în locul lui Roman prim ministru. Să zică merci lui Dumnezeu că-s credincios, că-l împușcam!”, a declarat Miron Cozma.

Condamnările lui Miron Cozma

  • În februarie 1999, Miron Cozma a fost condamnat de către Curtea Supremă de Justiție la 18 ani de închisoare pentru implicarea sa în Mineriadele din anul 1991. Acest lucru a determinat un nou marș rapid al minerilor spre București. De această dată, forțele speciale au intervenit și au imprăștiat minerii la Stoenești, Olt. Cozma și locotenenții săi au fost capturați de către poliție. Miron Cozma a fost dus la închisoarea Rahova pentru a își ispăși pedeapsa.
  • Fostul lider din Valea Jiului a fost grațiat de președintele Ion Iliescu pe 15 decembrie 2004, cu doar câteva zile înainte ca mandatul său de președinte să fie încheiat, dar grațierea a fost revocată în 16 decembrie, ca urmare a protestelor împotriva deciziei. Noul președinte, Traian Băsescu, a spus că această anulare de grațiere a fost un succes al societății civile, al democrațiilor europene și al Statelor Unite, care au protestat vehement.
  • Cu toate acestea, Cozma a fost eliberat din închisoare în iunie 2005, când anularea grațierii lui a fost declarată ilegală de către Curtea de Apel București.
  • În septembrie 2005 a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la 10 ani de închisoare pentru Mineriada din ianuarie 1999.
  • Toate sentințele s-au suprapus, în așa fel încât, din iunie 2006 a fost condamnat la o pedeapsă de 13 luni în închisoare.
  • Pe 2 iunie 2006 cererea lui Miron Cozma de a fi eliberat pe cauțiune a fost respinsă de către Comisia Penitenciarului Rahova. Un tribunal din București a respins 2 săptămâni mai târziu recursul său împotriva deciziei.
  • Miron Cozma a fost eliberat din închisoare pe 2 decembrie 2007, primind însă restricție de intrare în Petroșani sau București. După ce a părăsit Rahova, a zburat la Timișoara.
  • La 13 iunie 2017 a fost trimis în judecată, alături de Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și alții, pentru Mineriada din iunie 1990, sub acuzația comiterii de infracțiuni contra umanității. În data de 10 decembrie 2020 instanța a decis retrimiterea dosarului la Parchet, pentru refacerea rechizitoriului.

Parteneri

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net