Misterele nopții de Sânziene. De ce este magică această sărbătoare

Ultima actualizare:

    În credinţa populară, Sânzienele sunt femei frumoase, adevărate preotese ale soareluiFOTO: news.ro
În credinţa populară, Sânzienele sunt femei frumoase, adevărate preotese ale soareluiFOTO: news.ro

Pe 21 iunie a fost cea mai lungă zi şi cea mai scurtă noapte a anului 2020. În termeni astronomici a fost solstiţiul de vară. În acest an, solstiţiul de vară este asociat cu practici şi ritualuri magice, benefice fertilităţii şi sănătăţii, fiind influenţat de Sărbătoarea Sânzienelor sau a Ielelor bune, cum li se mai spune în popor, pe data de 24 iunie.

Solstiţiul de vară marchează începutul verii astronomice, iar în acest an fenomenul astronomic de aliniere perfectă a axei Pământului pe direcţia Soarelui a fost 21 iunie. Practic, a fost cea mai lungă şi cea mai scurtă noapte. După solstiţiul de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În credinţa populară românească, solstiţiul de vară e înconjurat de o aură de magie benefică, de descântece, influenţată şi de apropierea Sânzienelor, sărbătorite în 24 iunie.

Tradiții și superstiții de Sânziene

Aceasta este perioada de început a cositului fânului, de maturizare şi coacere a unor plante cerealiere, precum şi termenul limită când se mai prăşeşte. Este ziua când este culeasă floarea de sânziene, floare ce va fi prinsă în cununi şi ascunsă sub perne de către fetele nemăritate pentru a-şi visa ursitul.

  • Sânzienele sunt considerate făpturi magice care au darul de a aduce vindecare oamenilor, parfum şi însuşiri de leac florilor, belşug în câmpii şi fertilitate animalelor. Coroniţele de sânziene lăsate noaptea afară puteau asigura fetele că vor face nuntă în vară, dacă erau găsite dimineaţa acoperite de rouă.
  • În calendarul popular ziua de 24 iunie este cunoscută şi sub denumirea de „Cap de vară” sau “Drăgaica”, pentru că acum soarele ajunge la apogeu. „Drăgaica” este divinitate agrară, protectoare a lanurilor înspicate de grâu şi a femeilor măritate, sinonimă cu Sânziana. 
  • De asemenea, în tradiţia populară, se spune că de Sânziene au loc cele mai terifiante forme de manifestare meteorologică. De la căldură năucitoare şi până la furtuni violente cu grad ridicat de distrugere.
  • Există interdicţia de a umbla pe drum pentru că soarele este ucigător. De aceea sunt puse în practică tot felul de descântece şi ritualuri pentru a îndepărta spiritele malefice şi grindina care distruge tot.
  • În ajunul Sânzienelor, în noaptea de 23/24 iunie este apogeul benefic al tuturor plantelor de leac, acestea având puteri magice.
  • De asemenea, există interdicţii pentru femei, care nu au voie să lucreze în gospodărie, la câmp şi, în general, pentru toţi oamenii, de a nu umbla la răscruce de drumuri, în apropierea apelor, prin locuri ascunse, acolo unde Zânele te ameţesc prin dansurile lor, ajungând să-ţi ia minţile.
  • Solstiţiul de vară este favorabil unor magii puternice, care îşi pot pune amprenta pozitivă asupra unor schimbări în dragoste, prosperitate sau sănătate. Energia solstiţiului de vară este considerată a fi o energie a pasiunii, vitalităţii, creativităţii şi belşugului. 

Florile de sânziene atrag sănătatea și norocul în viața celor care le prețuiesc
Florile de sânziene atrag sănătatea și norocul în viața celor care le prețuiesc

Un buchet de Sânziene spune fiecărei tinere cine este ursitul

În noaptea magică de Sânziene, 23 spre 24 iunie, oamenii așteaptă să se deschidă cerurile. Acum ei trăiesc un moment emoționant pentru că pot veni în contact cu rudele şi prietenii plecaţi în lumea de dincolo. Tinerele care cred în magia acestei nopți îşi pun sub pernă un buchet de sânziene și a doua zi merg la un magician să le descifreze visul. De asemenea, există şi un alt ritual practicat de tinerele care vor să-şi cunoască ursitul: ele pun într-un vas nou, de culoare albă, apă de izvor(adusă în casă în zorii zilei), câteva fire de sânziene şi agheasmă. După ce se spală pe faţă cu apă de izvor, tânăra se roagă ca sânzienele să-l aducă pe cel ursit „pe oglinda apei" din castron. Se spune că cele care respectă întocmai ritualul, îl vor cunoaşte pe viitorul soţ. Ritualurile de Sânziene pot fi împlinite timp de 24 de ore.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Gabriella de Monaco colaj  jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
marius batu jpg
banner cotabiță png
image png
image png
bhutan tara fara semafoare jpg
cetatuia negru voda jpg
trafic tara iarna jpg
contemporary drawing hong xiuquan taiping rebellion battle scenes 1024x589 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net