Moldova, lovită de viscolul din Siberia
Înfloriseră primele magnolii, ne pregăteam de grătare, dar ne-a lovit un val de frig polar. Vântul a suflat ca în Siberia, cu viteze de peste 90 km/h şi azi o ia de la capăt. La noapte, vor fi minus 17 grade în nordul Moldovei!
Urgia a început dimineaţa, pe la ora 6.00. S-au adunat nori gri care au adus ninsori la munte, în nordul Moldovei, în Oltenia şi ploi în restul ţării.
SUCEAVA. Peste 10 tiruri au stat blocate, ore în şir, în zona Ilişeşti, din cauză că pe drumul în pantă se depusese gheaţă. Rafalele au rupt două linii electrice, iar circa 3.000 de persoane au rămas în beznă. În tot judeţul Suceava, se circulă cu dificultate. Trei persoane care necesită dializă au fost aduse preventiv la spital, iar gravidele sunt monitorizate.
BRAŞOV. Un tir încărcat cu bere s-a răsturnat pe DN1, din pricină că şoferul avea viteză mare. La o curbă din apropierea localităţii Timişul de Sus, maşina s-a înclinat, apoi s-a răsturnat. Peste o sută de sticle s-au făcut praf, iar cioburile s-a întins pe carosabil. Timp de o oră, până a fost curăţat drumul, s-a circulat pe o singură bandă.
SIBIU. Turiştii care vor ajunge în următoarele zile în Munţii Făgăraş sunt avertizaţi de salvamontişti să nu meargă mai sus de cabanele din zona turistică Bâlea Lac, Negoiu şi Bărcaciu, din cauza riscului crescut de producere a avalanşelor. La peste 1.800 de metri altitudine, riscul este de gradul al patrulea pe o scară de la unu la cinci, informează Mediafax.
Sticlele de bere s-au făcut praf pe DN1
Azi şi mâine, este „cod galben" în toată ţara, iar în Moldova este „cod portocaliu" pentru vânt extrem de puternic şi ninsori. „S-a produs un fenoment foarte rar: în loc să se încălzească în timpul zilei, s-a răcit. Sâmbătă noapte şi duminică noapte, în nordul Moldovei va fi ger, minus 17 grade. Vremea rămâne rece şi în următoarele zile, până miercuri, şi vântul va sufla cu putere", ne-a informat Mihăiţă Timu, meteorolog ANM.
Vom avea o primăvară lungă, rece şi ploioasă. Centrul European de Prognoze, de la Reading - Anglia, estimează precipitaţii mai bogate decât ar fi normal şi temperaturi mai scăzute de cât ar trebui, până în luna iulie.
APRILIE. Temperaturile vor fi mai mici decât ar fi normal şi nu este exclus un nou val de frig, în prima jumătate a lunii. În medie, vor fi în jur de 5 grade în majoritatea regiunilor şi doar în sud-est vor fi în jur de 10 grade. Va ploua în exces, 60-80 l/mp în Mehedinţi şi Maramureş, dar şi în celelalte regiuni vor fi precipitaţii, între 20 şi 40 l/mp.
MAI. Doar în sudul Munteniei vor fi temperaturi în jur de 16 grade, mai mici decât ar fi firesc. În restul ţării valorile se menţin scăzute, nu mai mult de 12-14 grade. Va ploua mult, chiar în exces în Moldova, Muntenia şi sudul Olteniei. Doar în Dobrogea, ploile vor fi puţine.
IUNIE. Temperaturi modeste: abia 20 de grade în sud-est şi în Dobrogea continentală, mai mici decât normal, iar în restul ţării 16-18 grade. Va ploua mult, peste 100 l/mp în nordul şi centrul ţării, în jur de 80 l/mp în Moldova şi vestul ţării, comparativ cu Litoralul, unde vor fi 20 l/mp.
IULIE. În sfârşit, precipitaţiile ne vor părăsi, mai ales în sudul şi vestul ţării. Meteorologii spun că se va încălzi până la valori normale. Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a spus că va fi o lună secetoasă, comparabilă cu cea din 2012.
AUGUST. O lună secetoasă, cu temperaturi în limite normale.
SEPTEMBRIE. O lună caldă şi cu precipitaţii puţine.