Morţii din autocar, eroi la aeroport, «marfă» la IML

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Trupurile celor 18 români care au murit în Muntenegru au sosit marţi seară la INML. Pe parcursul nopţii s-a făcut identificarea. Rudele îndurerate au completat acte, stând pe trepte ore în şir. Funcţionarii au predat cadavrele la “bucată”. "Câţi aveţi?", era întrebat sec aparţinătorul.

Înainte de aterizarea aeronavei cu trupurile neînsufleţite ale românilor morţi în accidentul din Muntenegru pe aeroportul din Otopeni, familiile îndoliate încep să sosească, marţi seară, pe rând, în tăcere, la Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici". Vin din Argeş, din Timiş, din Cluj, unii din Bucureşti. Declaraţiile, dacă sunt, sunt scurte, răspunsurile, de cele mai multe ori, monosilabice. Sunt îmbrăcaţi majoritatea în negru, au feţe trase de durere, de oboseală, de incertitudine. Unii refuză să creadă că în scurt timp îşi vor recunoaşte rudele pe mesele reci ale Institutului medico-legal. Încă mai speră într-un miracol, într-o "eroare salvatoare" a autorităţilor, că fiicele, mamele, taţii lor sunt printre victimele încă neidentificate din spitale.

Coloana mortuară intră pe porţile Institutului de Medicină Legală

simeon stalpnicul png

După sosirea la INML a dubelor cu sicriele în care se aflau morţii, rudele se mişcă mecanic, împietrite, repetitiv, la indicaţiile seci ale angajaţilor de la INML, între intrarea principală a institutului de unde aşteaptă să ridice certificatele de deces şi una laterală, de unde trebuie să îşi ridice morţii. Sunt nedumeriţi de ce sunt plimbaţi, prin indicaţii contradictorii, dintr-un loc în altul, în timp ce ar fi vrut să îşi plângă în linişte morţii.

Fiecare maşină transportă un sicriu

simeon stalpnicul png

Unii izbucnesc nervos. "Ne faceţi ca la ping-pong! Vă bateţi joc! Istericul ăla (un angajat în halat alb care se ocupa de predarea corpurilor neînsufleţite şi care ţinea să îşi arate autoritatea prin ordine ferme, strigate - n.r.) ţipă la noi. A spus că pe el nu-l interesează, că ne dă ce cadavru vrem, doar să venim cu actele", spune o doamnă din Argeş, care şi-a pierdut în accident mai multe rude, conform Mediafax. Tatăl ei este printre cei deja identificaţi, iar mama e la spital, cu fractură cervicală. "Avem copii acasă, părinţi în spital", spune ea, în lacrimi. "Asta e România. Am fost şi în Muntenegru. Cei din Muntenegru ne-au ţinut aşa", le spune ea, arătându-le palmele căuş reprezentaţilor autorităţilor care se ocupă de procedurile de identificare.

Rudele îndurerate abia mai au putere să dea câteva declaraţii  despre cei dragi dispăruţi

simeon stalpnicul png

Un reprezentant al autorităţilor care se ocupa de organizarea predării certificatelor de deces striga din când în când, sec, funcţionăreşte, numele decedaţilor pentru care se redactaseră certificatele pentru ca rudele să le ridice: "Mircescu... Derviş... Ma­teescu... Stroe... Ardelean... Păduraru... Popa...".

Ru­dele intră, ridică documentele, privesc spre ele, dar în gol - certificate de deces, adeverinţe de îmbălsămare. Majoritatea merg cu actelele şi ridică trupurile neînsufleţite, alţii lasă această ultimă etapă pentru dimineaţă. Cei care se ocupă de transport îi abordează scurt, abrupt: "Mâine venim cu maşinile aici. Câţi aveţi (morţi - n.r.)? Dar la opt să fiţi aici. Vrem să ne facem treaba până la capăt". Despre morţi se vorbeşte la bucată.

Membrii familiilor îndoliate sunt cu toţii obosiţi după mai multe ore de aşteptare pe trotuar, de completat - pe genunchi, pe scările deja udate de ploaie ale INML, cu pixuri împrumutate de la alţi oameni îndureraţi, în cvasi-întuneric - cereri, declaraţii. Nici una dintre autorităţi nu s-a gândit să le pună la dispoziţie o cameră unde să stea, un scaun, un pahar cu apă, deşi unii dintre ei sunt vizibil afectaţi fizic şi psihic.

După aproape cinci ore de muncă, Salem Abdu, medic legist şef, iese să fumeze o ţigară pe scările din faţa institutului, împreună cu alţi colegi legişti care au participat la identificare. Şi-au terminat treaba, sunt obosiţi, dar calmi. Trec, neobservaţi, printre ziarişti şi rude. Nimeni nu ştie ce imagini cutremurătoare le-au trecut în doar câteva ore prin faţa ochilor. E dimineaţă. Au plecat de mult şi antemergătorii, maşinile cu girofar, dubele jandarmeriei, ale poliţiei şi SMURD. La INML nu s-a aprins o candelă, nu s-a adus o floare, nu s-a plâns. "Predarea-primirea" s-a încheiat.

Mai citiţi şi: Zi de doliu şi în Muntenegru, pentru cele 18 victime din România

Doliu Naţional de Ziua Drapelului. Trei minute de tăcere la ora 12.00, în memoria morţilor din Muntenegru

Toţi turiştii morţi în Muntenegru, identificaţi. 13 au fost luaţi acasă de rude

Fratele clujencei care a murit în Muntenegru: «S-a aruncat s-o salveze pe fiica sa»

Cei doi timişoreni care au murit în Muntenegru mergeau doar cu maşina în excursii

UPDATE Poliţistul care a condus autocarul groazei, înmormântat. L-a plâns fiul de 19 ani

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net