Moțiunea de cenzură, citită în Parlament. PSD negociază dur pentru voturile de susținere
Moţiunea de cenzură "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti" a fost citită, luni, în ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților. În paralel se duc lupte grele pentru obținerea voturilor necesare pentru ca moțiunea să treacă, însă liderul PSD Marcel Ciolacu este optimist.
UPDATE Moțiunea de cenzură a fost citită în Parlament. Pentru a demite Guvernul, este nevoie de 233 de voturi, iar PSD ar avea voturile necesare, după reîntoarcerea în PSD a deputaților Georgian Pop și Corina Bogaciu, din partidul lui Victor Ponta. Premierul Ludovic Orban susține însă că la acest moment nu există un număr suficient de voturi pentru a trece moțiunea de cenzură.
Moţiunea de cenzură "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti", iniţiată de PSD şi UDMR după ce Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, va fi citită, luni, în Parlament. Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului în care va fi citită moţiunea de cenzură este programată la ora 14.00.
”Decizia de asumare a răspunderii pe modificarea legislaţiei electorale nu are legătură cu viaţa românilor, în niciun fel, ci cu calculele dumneavoastră electorale, o speranţă goală că veţi capitaliza electoral în timp util”, au afirmat iniţiatorii moţiunii, semnată de 208 parlamentari PSD şi UDMR.
”Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă nu doar pentru că această măsură de modificare a sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, dar – mai ales! – pentru că adoptarea acestor modificări se face în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere”, se arată în textul moţiunii.
Dezbaterea moțiunii de cenzură, la 3 zile de la citirea în Parlament
Conform Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.
Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.
Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Moţiunea PSD este susţinută şi de UDMR, care nu doreşte alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
Marcel Ciolacu: ”În acest moment sunt 232 de voturi”
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, afirma, vineri seară, după şedinţa CEX al partidului, că în prezent sunt trei forţe politice parlamentare care susţin moţiunea de cenzură - PSD, UDMR şi Forţa Naţională, dar că se poartă negocieri în continuare.
"Matematic, în acest moment sunt 232 de voturi", spunea Ciolacu. El sublinia că s-a luat decizia ca parlamentarii PSD care nu vor vota moţiunea sau vor lipsi nemotivat în ziua votului să fie suspendaţi din partid până după alegerile generale, adică să nu participe pe listele PSD la viitoarele alegeri.
"În cazul în care un parlamentar al PSD nu votează moţiunea sau lipseşte nemotivat în ziua în care va fi votul pe moţiune, o perioadă - respectiv până după alegerile generale - va fi suspendat din PSD. Cu alte cuvinte, nu va participa pe listele PSD la viitoarele alegeri", spunea Ciolacu.
În schimb, premierul Ludovic Orban a reafirmat, duminică seară, că moţiunea de cenzură "nu are şanse să treacă".
Patru guverne demise prin moțiune de cenzură
Moțiunea de cenzură a dus până acum la căderea a patru guverne. În doar două cazuri, însă, demersul a aparținut Opoziţiei.
Prima situație a fost în 2009, când Guvernul Emil Boc 2 a căzut în urma votului parlamentarilor, iar a doua în 2012 când a fost dat jos Guvernul Ungureanu.
A treia moţiune de cenzură a fost una atipică. S-a întâmplat în 2017, atunci când Guvernul Grindeanu a fost demis de Parlament, cu voturile majorităţii PSD. A fost singurul caz în care Puterea şi-a demis propriul Guvern, pentru a înlocui un premier.
În sfârșit, Opoziția a dat jos în 2019 prin moțiune de cenzură Guvernul Dăncilă.