Multina╚Ťionalele din Rom├ónia vor fi impozitate cu 15%. Ministrul de Finan╚Ťe a anun╚Ťat ╚Öi unde se vor duce banii

19 ianuarie 2022

Uniunea European─â ├«ncearc─â s─â includ─â ├«n legisla┼úie un acord convenit de aproape 140 de ┼ú─âri, care oblig─â guvernele s─â introduc─â un impozit minim de 15% pe profiturile celor mai mari companii ale lumii. Rom├ónia trebuie s─â se supun─â acestei decizii. 

image

Impozitarea multina╚Ťionalelor, o directiv─â UE

Propunerea de Directiv─â privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multina┼úionale din UE a fost cel mai important subiect al reuniunii Consiliului ECOFIN. Mini┼čtrii de Finan┼úe au fost invita┼úi s─â confirme, la nivel politic, prioritatea acestui dosar ┼či necesitatea transpunerii ├«n legisla┼úia UE, p├ón─â la 1 ianuarie 2023, a regulilor interna┼úionale agreate ├«n Cadrul Incluziv al Organiza┼úiei pentru Cooperare ┼či Dezvoltare Economic─â (OCDE). 

Directiva asigur─â o cot─â minim─â efectiv─â de impozitare de 15% pentru activit─â┼úile globale ale multina┼úionalelor. 

Regulile vizeaz─â toate grupurile mari, na┼úionale sau interna┼úionale, inclusiv din sectorul financiar, care au venituri financiare combinate de peste 750 milioane de euro pe an ┼či care au compania-mam─â sau o filial─â situat─â ├«ntr-un stat membru al UE.

Unde se vor duce banii din impozitarea multina╚Ťionalelor 

├Än cursul serii de mar╚Ťi, 18 ianuarie, ministrul Finan╚Ťelor, Adrian C├óciu, a anun╚Ťat c─â Rom├ónia va impozita multina╚Ťionalele cu 15% din profit, ├«ncep├ónd cu 1 ianuarie 2023. Potrivit ministrului, priorit─â╚Ťile Guvernului pentru anul acesta vizeaz─â reducerea semnificativ─â a deficitului fiscal de TVA ╚Öi reducerea evaziunii fiscale. Iat─â cele mai importante declara╚Ťii ale oficialului pe care acesta le-a transmis ├«ntr-un mesaj pe Facebook:

ÔÇ×Am participat ast─âzi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliul Afaceri Economice ╚Öi Financiare (Ecofin) unde am transmis un mesaj clar: Rom├ónia preg─âte╚Öte transpunerea rapid─â a regulilor stabilite de Organiza╚Ťia pentru Cooperare ╚Öi Dezvoltare Economic─â (OCDE) privind impozitarea multina╚Ťionalelor cu 15% pe profitÔÇŁ. 

ÔÇ×Ambi╚Ťia noastr─â este s─â putem fi gata de a aplica acest plafon chiar ├«ncep├ónd cu 1 ianuarie 2023!ÔÇŁ

ÔÇ×├Än contextul actualei crize energetice, suntem datori s─â ne asigur─âm c─â marile corpora╚Ťii care activeaz─â pe pia╚Ťa local─â pl─âtesc o marj─â corect─â de impozit, adaptat─â afacerilor de miliarde de euro pe care le fac ├«n Rom├óniaÔÇŁ. 

ÔÇ×I-am spus comisarului european pentru economie, dl Paulo Gentiloni c─â aceast─â ╚Ťint─â vine ├«n continuarea unei alte priorit─â╚Ťi a Guvernului, aceea de a mic╚Öora semnificativ ├«n acest an deficitul fiscal de TVA ╚Öi de a reduce evaziunea fiscal─âÔÇŁ.

Sunt convins c─â aceste m─âsuri sunt juste ╚Öi necesare at├ót economic, c├ót ╚Öi social. Este vital ca o parte din aceast─â valoare ad─âugat─â produs─â ├«n economie s─â se ├«ntoarc─â la rom├óni, finan╚Ť├ónd m─âsuri de stimulare a micilor ├«ntreprinderi, a fermierilor ╚Öi a tuturor celor care tr─âiesc cinstit de pe urma unei afaceri de familieÔÇŁ, a transmis, mar╚Ťi, ministrul Finan╚Ťelor, Adrian C├óciu, pe re╚Ťeaua de socializare. 

1 johnny depp amber heard jpg jpeg
survivor tj nedelcu png
3alex nedelcu survivor png
1 insula iubirii 1 jpg jpeg
Sorin Oprescu a fost s─âltat de masca╚Ťi din casa lui, ├«n septembrie 2015, dup─â ce tocmai primise mit─â 25 000 de euro jpeg
ramona olaru png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
oameni cu masti de protectie pe strada
FotoJet (2) jpg
FotoJet (1) jpg
evoli boala tigari electronice jpeg
Sorin Oprescu a fost s─âltat de masca╚Ťi din casa lui, ├«n septembrie 2015, dup─â ce tocmai primise mit─â 25 000 de euro jpeg
ion tiriac jpg