Noutăți despre impozitul pe venitul din pensie și contribuția la asigurările de sănătate

Guvernul României a schimbat în decembrie 2021 modul de calcul al impozitului pentru veniturile din pensii și contribuția de asigurări de sănătate în acest caz. Este vorba de Ordonanța de Urgență nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetar.

Pensionarii cu venituri peste 4000 de lei sunt impozitați suplimentar
Pensionarii cu venituri peste 4000 de lei sunt impozitați suplimentar

Ordonanța de Urgență schimbă mai multe reguli în ceea ce privește scutirea unor pensionari pentru contribuțiile la asigurările de sănătate. Guvernul a decis ca anumite categorii de pensionari să plătească de la 1 ianuarie 2022 contribuții la asigurările de sănătate. 

Cum s-a schimbat legislația fiscală pentru pensionari 

Astfel, potrivit antena3.ro, se introduce plata contribuției la asigurările de sănătate pentru persoanele care au pensii ce depășesc 4.000 de lei, iar contribuția pentru asigurările de sănătate se va încasa numai pentru suma care depășește acest nivel. 

”Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din pensii, o reprezintă partea ce depășește suma lunară de 4.000 lei, pentru fiecare drept de pensie”, se precizează în documentul aprobat de guvern potrivit sursei citate 

O altă modificare stabilită de Guvern prevede că la calculul impozitului pe venitul din pensii, venitul impozabil lunar se stabilește după noi reguli. Astfel, acesta se va stabili prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei și, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată. 

Explicațiile ministrului de finanțe Adrian Câciu 

”În contextul în care 80% dintre pensionari români câștigă sub 4.000 de lei, ceilalți ar putea să-și plătească contribuția de sănătate, astfel încât să beneficieze, evident, și de serviciile de sănătate la nivelul la care se plătește. După creșterea aplicată prin punctul de pensie, discutând de ceea ce afectează sistemul de pensii, vă spun că sumele sunt de ordinul a 39 de lei - 45 de lei - 50 de lei, dar din creștere, nu din ceea ce primea omul până acum”, a precizat ministrul de finanțe Adrian Câciu. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net