Secretul renumitei ţuici de Lopătari, dezvăluit de unul dintre cei mai pricepuţi ţuicari

25 ianuarie 2022

Ianuarie este luna ├«n care gospodarii ├«ncep s─â produc─â ┼úuic─â din fructele puse din toamn─â la fermentat. Zona de munte a Buz─âului este renumit─â pentru aroma, culoarea ┼či t─âria licorii cu multe grade, f─âcut─â din prune. Tradi┼úia este ├«nc─â vie datorit─â unor gospodari pricepu┼úi, a┼ča cum este neaÔÇÖ Viorel Te┼čcan, unul dintre cei mai pricepu┼úi ┼úuicari ai zonei.

image
ÔÇŁDou─â ore fierb la un cazanÔÇŁ, spune Viorel Te┼čcan

La Lop─âtari, unde obiceiurile sunt p─âstrate cu sfin┼úenie, m├óncarea ┼či b─âutura au gustul de odinioar─â. Localnicii se laud─â c─â ┼úuica de Lop─âtari este cea mai bun─â, ├«ntruc├ót are t─ârie exact c├ót trebuie, un u┼čor iz de prun─â, iar ├«n timp cap─ât─â o culoare pl─âcut─â, dat─â de butoiul ├«n care licoarea este ┼úinut─â la ├«nvechit.

Unul dintre cei mai experimenta┼úi ┼úuicari este b─âtr├ónul Viorel Te┼čcan. A adunat ├«n toamn─â c├óteva sute de kilograme de prune din livada sa ┼či din cei c├ó┼úiva pomi de la ┼čosea, iar acum, ├«n ianuarie, a sosit vremea s─â-┼či vad─â rodul muncii. Zilele trecute, dup─â ce s-a convins c─â borhotul a ajuns la cel mai bun grad de fermentare, a pus ├«n func┼úiune vechea sa instala┼úie de distilare din grajd.

ÔÇŁAm pus fructele la fermentat, iar dup─â trei - patru luni le-a venit r├óndul la cazanÔÇŁ, ne explic─â b─âtr├ónul. C├ónd se apuc─â de f─âcut ┼úuica, buzoianul trebuie s─â se ├«narmeze cu mult─â r─âbdare. Priceperea a mo┼čtenit-o de la tat─âl s─âu, care a ├«nv─â┼úat la r├óndul lui s─â produc─â ┼úuica de la b─âtr├ónii familiei. Orice am─ânunt din preg─âtirea instala┼úiei pentru distilare trebuie respectat, inclusiv lipirea cu m─âm─âlig─â ┼či cenu┼č─â a ├«mbin─ârii dintre capacul cu serpentina din cupru ┼či cazanul umplut cu borhot.

image
Un deliciu: ţuica de 38 de grade

┬źAnimalele fac ravagii ├«n livezi┬╗

Apoi, mai sunt ni┼čte timpi care trebuie respecta┼úi, detaliaz─â gospodarul din Lop─âtari. ÔÇŁCam dou─â ore fierb la un cazan, ca s─â ias─â cea mai bun─â ┼úuic─â. Depinde cum ai focul, c├ót de rece este apa din butoi. Dac─â apa e prea cald─â, ies aburii pe conduct─â ┼či pierdem t─âria. Prima curgere nu este bun─â. Trebuie s─â ┼čtii c├ónd ├«ncepi s─â aduni ┼úuica, s─â ┼čtii cum s─â gu┼čti, c├ót s─â la┼či s─â curg─â. Eu o las s─â curg─â p├ón─â ajunge la 40 de grade t─ârie, pentru c─â dup─â r─âcire coboar─â la 38 de gradeÔÇŁ, completeaz─â el.

B─âtr├ónul din Lop─âtari pune la ├«nvechit b─âutura ├«n butoaie de dud, ca s─â-i dea o nuan┼ú─â g─âlbuie, mult mai pl─âcut─â ochiului. Cu c├ót ├«mb─âtr├óne┼čte, ┼úuica de Lop─âtari devine ┼či mai bun─â. Din p─âcate, aceast─â ocupa┼úie intereseaz─â din ce ├«n ce mai pu┼úin─â lume, dup─â cum se pl├ónge Viorel Te┼čcan. Nu doar depopularea satelor ar fi de vin─â, ci ┼či num─ârul mare de s─âlb─âticiuni.

image

ÔÇŁ├Änainte aveam multe prune, fiindc─â nu era ursul s─â strice, ca acum, nu era mistre┼úul s─â distrug─â. Au f─âcut animalele ravagii ├«n livezi. Apoi, nu mai sunt muncite livezile. Nu le mai taie nimeni usc─âtura, nu le mai sap─â la r─âd─âcin─â. O s─â dispar─â ┼či obiceiul ─âsta. C├ónd f─âceau ┼úuica, era clac─â, se adunau c├óte trei-patru oameni ┼či st─âteau p├ón─â seara, la lamp─â. Acum, toat─â lumea alearg─â dup─â avere, dup─â lux, mai greu cu muncaÔÇŁ, ofteaz─â b─âtr├ónul Viorel Te┼čcan.

Click! spune

Instala┼úii de distilare se g─âsesc ├«n mai toate gospod─âriile din Lop─âtari. Cine nu are apeleaz─â la generozitatea vecinului de gard, care sigur de┼úine, undeva, ├«n grajd, alambicul din cupru ┼či butoiul pentru r─âcire.

Pute┼úi urm─âri ┼čtirile Click! ┼či pe Google News! 

mihai rait dorel din las fierbiti are o sotie superba cum arata si cat de frumoasa este ana maria size19 jpg
1 vladimir putin coronavirus 1 jpg jpeg
1 o femeie la laptop jpg jpeg
cub maria constantin animat gif
IMG 1520 JPG
kate middleton jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
elevi evaluare nationala jpeg
evaluare nationala jpeg
evaluare nationala jpeg
cannes jpeg
img (3) jpg
nunta miri casatorie verighete jpeg