Nebunie în magazine, înainte de Crăciun!

Ultima actualizare:

    În marile magazine, de abia  te mişcai, ieri, printre rafturiFoto: Sever Gheorghe
În marile magazine, de abia te mişcai, ieri, printre rafturiFoto: Sever Gheorghe

Cumpărăturile au devenit sport naţional, în aceste zile. Nimeni nu le ratează. Din contră, parcă suntem la concurs. Cine pleacă cu mai multe sacoşe acasă e câştigător. Aşa că magazinele sunt pline-ochi, de nici n-ai unde să întorci căruciorul.

Am ajuns în Ajunul Crăciunului, iar pregătirile pentru ziua Naşterii Domnului sunt în toi. Din bucătării pornesc miresme îmbietoare de cozonaci, friptură, cârnaţi sau sărmăluţe. Colindătorii s-au urnit deja pe străzi, iar brăduţii aşteaptă să fie împodobiţi. În câteva ore, se închid şi uşile magazinelor, care, în ultimele zile, au devenit neîncăpătoare. Nimeni n-a ratat ocazia să facă ceva cumpărături. Mai întâi, s-au achiziţionat cadourile ce urmează să fie aşezate de Moş Crăciun sub brad.

Apoi, a început alergătura după mâncare. Carne, mezeluri, cozonaci, fructe, legume. 

Ieri, după-amiază, de pildă, în magazinul Carrefour din Băneasa, era aglomeraţie mare. Sute de cărucioare ghidate cu iscusinţă de clienţi îşi făceau loc printre rafturile doldora cu produse. Nu exista raion unde să fie linişte. De departe, însă, cea mai mare animaţie era la raionul cu produse alimentare şi tot aici cărucioarele deveneau neîncăpătoare. „Am venit să fac ultimele cumpărături. M-a trimis soţia cu o listă. Am luat ulei, condimente pentru sarmale, făină, carne şi diverse dulciuri pentru cei doi băieţi ai mei. Cam 500 de lei am alocat pentru toate cumpărăturile”, ne-a mărturisit Marian Grotea (37 de ani), din localitatea Gruiu.


    Printre altele, Marian  a cumpărat condimente  pentru sărmăluţeFoto: Sever Gheorghe
Printre altele, Marian a cumpărat condimente pentru sărmăluţeFoto: Sever Gheorghe

La rândul său, Cornelia Cosmei (30 de ani), din Snagov, ne-a spus că a cumpărat doar fructe şi cozonaci. „De restul se ocupă mama. Face de toate, iar eu aduc desertul”, a adăugat tânăra.


    Cornelia  a preferat  să cumpere  cozonaculFoto: Sever Gheorghe
Cornelia a preferat să cumpere cozonaculFoto: Sever Gheorghe

Anul acesta, românii şi-au propus să cheltuiască, în medie, 577 de lei pentru darurile de Crăciun. Bugetul este cu peste 60 de lei mai mare faţă de cel din 2015. În total, pentru Crăciun şi Revelion, bugetul este estimat, în acest an, la 1.660 de lei. Aici intră cumpărăturile pentru masă, distracţie şi haine noi.

Reţetele tradiţionale, la mare căutare


    La raionul de făină era mare  aglomeraţie, semn că  gospodinele pregătesc cozonaciFoto: Sever Gheorghe
La raionul de făină era mare aglomeraţie, semn că gospodinele pregătesc cozonaciFoto: Sever Gheorghe

Femeile din România acordă o mare importanță pregătirii meselor festive, o arată un studiu recent realizat de Floriol. Cu toate că nouă din zece femei asociază această perioadă cu decorarea casei și a bradului, ele își petrec de trei ori mai mult timp la cumpărături pentru alegerea ingredientelor, și în bucătărie, pentru prepararea rețetelor, decât petrec ocupându-se de decorațiuni. Atunci când vine vorba despre alegerea meniului, 40% aleg rețetele tradiționale.


    Foc continuu la  casele de marcatFoto: Sever Gheorghe
Foc continuu la casele de marcatFoto: Sever Gheorghe

«Am comandat cozonacii de o săptămână. Sunt tare buni»


    Elena Gligor  cumpără  cozonacii  de 9 aniFoto: Florin Şuler
Elena Gligor cumpără cozonacii de 9 aniFoto: Florin Şuler

Crăciunul fără cozonac nu se poate. Este musai ca pe masa de sărbătoare să gustăm câte-o felie din desertul tradițional. Și cum nu toată lumea se pricepe să-l facă în casă, cofetăriile au fost luate cu asalt. 


    Cozonacii au  multă umpluturăFoto: Florin Şuler
Cozonacii au multă umpluturăFoto: Florin Şuler

Mâinile dibace ale patiserelor merg toată ziua și noaptea. Nu au pauză. Unele fac coca, altele umplutura, astfel că sute de cozonaci sunt gata într-o zi. La Cofetăria Claus, din Capitală, ieri era puhoi de lume. ”Am comandat cozonacii de o săptămână. Sunt tare buni. Am luat cinci plini cu nucă. Cumpăr de aici de nouă ani. Nu mai fac pentru că e tare greu de frământat”, ne-a spus Elena Gligor, 80 de ani. Un cozonac pufos costă 45 de lei și puteți găsi chiar și copți special pentru diabetici. ”Am pregătit în jur de 1.000 de cozonaci, iar clienții pot veni chiar și mâine (n.r. astăzi) să cumpere”, a precizat Elena Adam, patroana cofetăriei.  


    Cozile s-au mutat  la cofetăriiFoto: Florin Şuler
Cozile s-au mutat la cofetăriiFoto: Florin Şuler

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net