Negocieri record cu băncile! 1,3 milioane de euro au ajuns în 2020 la românii cu credite

Ultima actualizare:

    Datornicii la bănci care au apelat la negociere au reușit să obțină bani
Datornicii la bănci care au apelat la negociere au reușit să obțină bani

Anul trecut, 1,3 milioane de euro au ajuns la românii cu credite în urma negocierilor cu bănicle intermediate de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). Asta înseamnă, o valoare medie, de până la 3.700 de euro de persoană, cu aproape 40% decât în alți ani.

Numărul cererilor conforme înregistrate în 2020 marchează o creștere cu aproximativ 18% în raport cu anul 2019. Numărul dosarelor (cereri acceptate de bănci/IFN spre negociere în 2020 vs 2019) înregistrează o scădere de 14%, în timp ce numărul cererilor soluționate amiabil în 2020 (direct de părți, dar după sesizarea CSALB), a înregistrat o creștere cu 32% față de anul anterior.

Procentul cererilor clasate din total a scăzut la 28% în 2020, de la 31% în 2019 și 45% în 2018). Multe cereri au fost clasate din motive obiective.

435 de cerei respinse de bănci de la negociere

Astfel, 435 cereri au fost respinse de bănci pentru că se refereau la radierea din Biroul de Credit, erau solicitări referitoare la creditele de tip ”Prima Casă”, prima de stat, creanțe cesionate, adică se refereau la situații pentru care există legislații speciale.

”În cazul a 260 de cereri clasate de bănci considerăm că motivele de respingere invocate sunt nejustificate”, anunță reprezentanții CSALB.

În 2020, românii au trimis către IFN-uri 576 cereri, dintre care doar 22 au fost acceptate pentru negociere. Alte 63 au fost soluționate amiabil.

Valoarea beneficiilor obținute din negocierile consumatori-bănci/IFN în cei cinci ani de activitate ai CSALB a depășit 4 milioane de euro.

În condițiile reducerii numărului de dosare și a recordului valoric în ceea ce privește beneficiile obținute anul trecut, a crescut valoarea medie a beneficiilor per dosar finalizat prin împăcarea părților.

Dacă în 2019 valoarea medie era de 2.700 de euro, în 2020 a fost de 3.700 de euro. 69% dintre dosarele încheiate prin împăcarea părților au valoarea beneficiilor sub 5.000 de euro.

Pentru 31% dintre dosarele încheiate prin împăcarea părților valoarea beneficiilor depășește 5.000 de euro.

Cazul unui consumator care a negociat după amânarea ratelor

Angela Pantiloiu, din Sebeș, avea trei credite făcute la aceeași bancă, însă după decesul soțului nu le-a mai putut plăti din pensia de fost cadru didactic.

Din acest motiv, timp de doi ani a fost nevoită să se reangajeze. Anul trecut, a apelat și la amânarea cu 9 luni a ratelor, în speranța că-și va reveni.

”Am depus o cererea la CSALB pe 7 ianuarie, fără să am mari așteptări. Dar, după doar două săptămâni am primit o mare bucurie. Conciliatorul Dragoș Gheorghe a propus unificarea creditelor în unul singur și o perioadă de grație de șase luni, timp în care nu plătesc dobânda. Tot conciliatorul a propus ca pentru ultimele 30 de luni din credit rata lunară să scadă de la 1.600 de lei la 1.200 de lei. Din fericire banca a acceptat, iar reducerea totală este de aproximativ 4.000 de euro, fără de care nu știu cum m-aș fi descurcat”, a povestit femeia.

Citește și: 

Românul care se ceartă cu banca: bărbat, are între 31-40 de ani și e din București

Ai probleme cu banca? Ei ţi le rezolvă!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
image
actualitate.net
image
actualitate.net