Nenorocire în zi de sărbătoare. După slujba de Florii, biserica de lemn din Borșa a fost cuprinsă de flăcări
După încheierea slujbei de Florii, localnicii din Borșa au fost surprinși de imaginea bisericii cuprinse de flăcări, de unde plecaseră cu puțin timp înainte. Prima ipoteză a echipajelor de pompieri sosite la fața locului este că, incendiul ar fi izbucnit de la o lumânare rămasă aprinsă in interiorul bisericii.
Biserică de lemn din Borșa a ars aproape în totalitate
Din fericire, în momentul incendiului, în biserică nu se afla nimeni, neexistând victime. Incidentul a fost raportat de un localnic care a observat fumul ce ieșea de sub turla bisericii. Flăcările s-au extins cu repeziciune și au cuprins întreaga construcție din lemn.
Din nefericire, biserica a ars ca o torță și nu s-a mai putut salva nimic, în ciuda eforturilor depuse de pompierii ce au intervenit cu mai multe autospeciale cu apă și spumă.
„Două echipaje de stingere din cadrul Gărzii de Intervenție Borșa si un echipaj din cadrul Secției Vișeu de Sus intervin pentru lichidarea incendiului izbucnit la biserica din lemn din Borșa Complex. De asemenea, un echipaj medical SMURD se află la locul intervenției. Până în acest moment nu au fost înregistrate victime. Din informațiile pe care le-am obținut de la apelant, nu era nimeni în biserică”, au declarat echipajele de pompieri ajunse la fața locului, potrivit știrileprotv.ro.
Ulterior, forțele de intervenție au fost suplimentate cu încă două autospeciale, dintre care una de la ISU Bistrița.
„Cu profundă îngrijorare pentru comunitatea credincioşilor ortodocşi din Parohia Borşa Complex, am aflat de tragedia care tocmai a avut loc prin izbucnirea unui devastator incendiu la biserica lor de lemn în stil maramureşean. Biserica a ars în totalitate şi nu au mai putut fi salvate multe lucruri. Biserica este noua, a fost construită In ultimii 30 de ani, deci nu este monument istoric”, a declarat biroul de presă al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului într-un comunicat de presă.
Biserica de lemn din Borșa datează din anul 1700 și a fost reconstruită în 1717, după invazia tătarilor. Datând din 1775, decorul mural al bisericii din Borșa este opera unui zugrav ale cărui lucrări au puține legături cu tradiția din zona Maramureșului istoric.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!