Noaptea Muzeelor 2023. Colecția de mașini a lui Ion Țiriac participă în premieră
Atenție români nu trebuie să ratați căci nici nu știți ce perideți! Sâmbătă 13 mai are loc a 19 ediție a programului „Noptea Muzeelor”. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România anunţă că se va înregistra un record absolut de 311 evenimente culturale înscrise din România și Republica Moldova. Ce nu trebuie să ratați în acest an vă spun reporterii click.ro
Cea de a 19-a ediţie a Nopţii Muzeelor va fi prezentă în Republica Moldova în 14 muzee: 5 instituţii muzeale din Chişinău, inclusiv cele 4 mari muzee naţionale, dar şi 9 muzee de pe cuprinsul a 5 raioane. În România, Noaptea Muzeelor va fi sărbătorită de 217 muzee şi 80 de entităţi culturale, în 82 de localităţi din 33 de judeţe.
Cele mai multe evenimente, 60, vor fi în București iar pe locul doi va fi Târgu Mureş, unde 28 de evenimente îşi aşteaptă publicul. Detalii complete şi actualizate despre organizarea generală şi programul evenimentelor din 13 mai sunt disponibile pe https://noapteamuzeelor.org/, precum şi pe reţelele de comunicare ale instituţiilor culturale implicate. Dintre instituțiile care participă la „Noaptea Muzeelor” click.ro vă face câteva sugestii:
București
- În premieră participă la „Noaptea Muzeelor”, Țiriac Collection, expoziție care găzduiește 170 de modele de mașini în sediul de pe Calea Bucureștilor nr. 289, Otopeni (vizavi de Aeroportul Internaţional Henri Coandă) scrie gsp.ro. Porțile colecției se deschid sâmbătă, 13 mai, la ora 12:00 iar începând cu ora 17:00 și până la ora 22:00, accesul publicului la Țiriac Collection se va realiza gratuit
- Muzeul Naţional de Istorie a României (Calea Victoriei nr 12) va fi deschis în intervalul orar 20.00 - 01.00 (cu ultima intrare la ora 00.00). Accesul vizitatorilor va fi gratuit şi se va face prin curtea interioară din strada Poştei. Programul de activităţi include muzică de fanfară, reconstituire istorică, precum şi un moment artistic de coregrafie.
-Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 21) propune publicului o expoziție pentru a descoperi Universul și sistemul solar, împreună cu câteva observații astronomice dacă va permite vremea.
-Între 20:30-01:00, Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București – PROEDUS așteaptă vizitatorii la „Muzeul Copiilor” (Bd. Decebal, Nr. 11) pentru turul interactiv– „Dinozaurii prin viață”
-Palatul Primăriei Capitalei din Bd Elisabeta nr 114 devine un muzeu în aer liber unde vizitatorii vor putea vedea expoziţii de urbanism, proiecţii de filme istorice şi documentare și vor asculta concerte de muzică interbelică
-Invitatul special al Nopţii Muzeelor 2023 este „War Childhood Museum/ Muzeul Copilăriei în Vreme de Război”, care se află în premieră în România. Expoziţia sa va putea fi vizitată gratuit la Noua Galerie a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, începând cu ora 16,30. La Bucureşti vor fi expuse poveşti şi obiecte-simbol ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, Palestina, Eritrea, dar şi ale copiilor ucraineni refugiaţi în România.
Alba Iulia
-Muzeul Național al Unirii (str. Mihai Viteazul nr 12-14) acces gratuit între orele 19.00-24.00
Maramureș
- Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara Maramureș (Baia Mare str. Dealul Florilor nr 1) acces grtuit între orele 18.00-20.00
Târgu-Mureș
- Cetatea medievală Tg. Mureș (Bd Cetății) deschis gratuit între orele 15.00-24.00
Botoșani
-Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, oferă publicului acces la toate obiectivele muzeale din subordine: Casa memorială, Bisericuța familiei Eminovici, Casa țărănească de epocă, Muzeul Mihai Eminescu – și la expozițiile temporare din Sala Horia Bernea și Sala Portaluri. Programul de vizitare a obiectivelor muzeale va fi prelungit până la ora 24:00, cu gratuitate începând cu ora 16:00.