„Noaptea Muzeelor” de pe 18 mai, boicotată de mari instituții. Unde se ține, ce vor protestatarii

„Noaptea Muzeelor” cel mai important eveniment european dedicat instituțiilor care păstrează istoria, împlinește 20 de ani. Din nefericire, în România, mari instituții din domeniu o vor boicota, un protest fără precedent. Motivul? Încercarea de a obține o creștere a salariilor în domeniu de 20 la sută. Printre cei care sunt în grevă în seara de 18 mai se află Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa", Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Artă al României.  

Muzeul Antipa
Salariații de la Muzeul Antipa au anunțat că boicotează „Noaptea Muzeelor” 2024

Acțiunea este inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor. Participă instituții de cultură din 67 de localități, de la Bolintin Vale la Cluj, de la Rupea la Timișoara. Este pentru prima oară când participă și instituții muzeale din Republica Moldova, mai precis din Chișinău și Orhei.

Ce puteți vedea în „Noaptea Muzeelor”? 

De la expoziții la prezentări de artă, proiecții, animații stradale și interioare, de la experimente la reprezentații artistice. Unde? În spatii muzeale, în observatoare astronomice, în biserici, în teatre, în mausolee, în primării, în castele, palate și cetăți, în biblioteci, în școli și universități, în galerii de artă.

Români la „Noaptea Muzeelor” în București la Palatul Regal
Românii sunt mari amatori de cultură și asta o dovedește succesul din anii trecuți ai acțiunii

De ce este boicotată în România „Noaptea Muzeelor” 

Potrivit reprezentanților salariaților din muzeele care au ales să nu participe la acțiune, ei vor fi găsiți în noaptea de 18 mai în Piața Victoriei și nu la instituțiile unde lcurează. De ce? 

„Angajaţii din muzee cer creşterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal, pentru orice poziţie profesională, echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural”, se arată în comunicatul remis news.ro. 

Ce noutăți aduce „Noaptea Muzeelor” 2024 

„La prima participare în acest an se află: Muzeului Fotbalului, Camera de Comerț și Industrie București, Miez Festival, Casa cu bunici ”Niciodată Singuri”, Casa de licitații Historic. 

Muzeul Pandemiei, proiectul nostru de suflet, va avea o stație nouă, tocmai în Reșița, la Muzeul Banatului Montan. Revenim la ideea de identități fragile, de experiențe și de trăiri colective sau personalizate ale pandemiei și ne îmbogățim colecția cu 10 noi obiecte și povești donate de oameni din comunitatea locală”, au declarat organizatorii de la Rețeaua Națională a Muzeelor din România într-un comunicat publicat pe siteul noapteamuzeelor.org.  

Spectacole cu tehnologii avansate la București și Cluj 

O expoziţie inedită a celor mai importante capodopere ale picturii universale va putea fi admirată la MINA - Museum of Immersive Art şi MINA Pop Up, în 18 mai. Accesul se va face pe bază de bilete ce pot fi achiziţionate la preţ redus cu 50%. Acestea pot fi achiziţionate online sau de la faţa locului, în limita locurilor disponibile. 

La Bucureşti, la sediul din strada George Constantinescu 2-4, publicul va putea vedea show-urile imersive "Van Gogh" şi "Gustav Klimt", disponibile cu acelaşi bilet la preţul de 25 de lei, precum şi noul show lansat de MINA, "Dinozaurii - O călătorie imersivă  în lumea preistorică", disponibil  la preţul de 15 lei. 

Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli, Michelangelo, Diego Velázquez, Rembrandt, Claude Monet, Edvard Munch, Gustav Klimt şi Van Gogh sunt cei care semnează picturile selectate în "Galeria celor mai faimoase picturi din istoria omenirii".  

În cadrul MINA, în cel de-al doilea spaţiu imersiv, va fi expus şi noul spectacol "Dinozaurii - O călătorie imersivă în lumea preistorică". Acesta va fi disponibil, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, la un preţ redus cu 50%, şi anume de 15 lei. 

La Cluj, în fața Iulius Mall, în cadrul MINA Pop Up, biletul va asigura acces la "Galeria celor mai faimoase picturi din istoria omenirii", precum şi la spectacolele imersive "Gustav Klimt", "Lumea Subacvatică" şi "Inner Constellations". Preţul biletului, în acest caz, este de 22 de lei. 

Biletele se găsesc pe următorul link: https://specials.minamuseum.com. În 18 mai, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, atât MINA cât şi MINA Pop Up vor fi deschise publicului între orele 20:00 şi 01:00. 

Istoria literaturii vă dă întâlnire în „Noaptea Muzeelor” 

Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) din București a pregătit pentru Noaptea muzeelor un program de evenimente care vor avea loc atât la sediul din Piaţa Amzei al instituţiei (strada Nicolae Creţuescu nr. 8), cât şi toate casele memoriale: Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărţişor", Casa Memorială „Anton Pann", Casa Memorială „Liviu şi Fanny Rebreanu", Casa Memorială „Ion Minulescu şi Claudia Millian" şi Casa Memorială „George şi Agatha Bacovia". 

Expoziţii, spectacole de teatru, lecturi şi multe ateliere pentru copii şi familii, câte o carte pe nevăzute pregătită drept cadou pentru participanţi, plus multe alte surprize şi activităţi interactive – aceasta este arhitectura programului gândit de echipa MNLR pentru seara de 18 mai 2024. 

Primăria Capitalei, muzeu și scenă de spectacole 

Primăria Capitalei transformată în muzeu și scenă de spectacole pe 18 mai, în „Noaptea Muzeelor”. Tururi ghidate ale Primăriei Capitalei, expoziţii, muzică live şi proiecţii de film sunt atracțiile anunțate de mai marii orașului atât în incinta palatului, cât şi în curtea interioară a actualului sediu din bulevardul Regina Elisabeta, nr 47, de Noaptea Muzeelor.  

Sâmbătă, 18 mai, bucureştenii şi turiştii sunt aşteptaţi, între orele 18:00 - 24:00, la „Primăria deschisă”, desfăşurată în cadrul ediţiei aniversare „Noaptea Muzeelor” #20, pentru a afla poveşti despre oraşul trecut şi prezent. Atracțiile principale sunt: o selecţie de lucrări semnate de artistul Salvador Dalí, o expoziţie dedicată lui Ivan Patzaichin, filme istorice din arhiva Muzeului Municipiului Bucureşti, vor lua parte la activităţi interactive şi se vor putea bucura de ritmurile muzicii autentice interpretate de artista Corina Sîrghi şi trupa sa. 

La Timișoara și grevă și „Noaptea Muzeelor” 

Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara se alătură evenimentului naţional Noaptea Muzeelor 2024 cu un spectacol care va include reconstituiri istorice, expoziţie de săbii şi spade, muzică live şi un spectacol pirotehnic. Evenimentul va avea loc sâmbătă, de la ora 17.00 și până la miezul nopții. 

”Susţinem eforturile de creştere a salariilor angajaţilor din domeniul muzeal, însă nu dorim ca publicul vizitator să fie lipsit de un astfel de eveniment! Astfel, sâmbătă, 18 mai 2024, sub sloganul «Cerem respect şi echitate pentru salariile din cultură!», expoziţiile instituţiei de cultură vor fi închise, dar în curtea Bastionului Theresia vă aşteaptă un spectacol grandios, între orele 17.00 - 23.00. Spectacolele de istorie vie («living museum»), oferite în curtea Bastionului Theresia în cadrul Nopţii Muzeelor se vor îmbina cu momentele artistice şi cu atelierele interactive într-un mare show comun al grupurilor de reconstituire istorică şi artistice”, se precizează într-un comunicat de presă transmis news.ro de Muzeul Naţional al Banatului

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net