Noi analize gratuite pentru români. Cine sunt beneficiarii

În România, boala cronică de rinichi (BCR) afectează un număr semnificativ de oameni, dar, din păcate, simptomele sale sunt adesea subestimate și depistate abia în stadii avansate, atrag atenția specialiștii medicali. Anual, peste 37.000 de persoane ajung în spital din această cauză. Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, marcată în fiecare an pe 14 martie, Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Ministerul Sănătății au anunțat reintroducerea setului gratuit de analize destinate diagnosticării timpurii a bolii renale, pentru ca pacienții să aibă acces echitabil la tratamente și îngrijiri optime.

Analize. Foto: arhiva.
Analize. Foto: arhiva.

Președintele Societății Române de Nefrologie, Alexandru Rafila, subliniază importanța diagnosticării timpurii a bolilor renale și evidențiază faptul că boala cronică de rinichi nu se manifestă prin simptome evidente, ceea ce duce la subestimarea răspândirii și a gravității acestei afecțiuni. Potrivit acestuia, boala cronică de rinichi poate fi ținută sub control dacă se acționează din timp, iar, începând din anul trecut, orice persoană adultă poate beneficia de un set gratuit de analize pentru diagnosticarea bolii, acestea făcând acum parte din pachetul de bază de servicii medicale.

Boala Cronică de Rinichi ocupă locul 7 în topul cauzelor de deces

La nivel mondial, Boala Cronică de Rinichi ocupă locul 7 în topul cauzelor de deces, iar specialiștii estimează că, dacă nu este abordată din timp, va deveni a 5-a cauză a mortalității până în 2040. În prezent, în România, doar 10% dintre persoanele care suferă de BCR sunt diagnosticate în stadii incipiente.

Într-o declarație, Prof. Univ. Dr. Ina Kacso, Președintele Societății Române de Nefrologie, a explicat că patologia bolii cronice de rinichi este adesea silențioasă în stadiile incipiente, iar diagnosticarea corectă și timpurie este esențială pentru ca pacienții să nu ajungă să fie dependenți de dializă sau de transplantul de rinichi. În acest sens, laboratoarele efectuează gratuit testele pentru măsurarea ratei de filtrare glomerulară estimată și raportul albumină-creatinină urinară, pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie.

Prevenirea acestei afecțiuni

Dr. Dina Mergeani, Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, a subliniat importanța acțiunii din timp în prevenirea și tratamentul bolii cronice de rinichi, iar Dr. Daciana Toma și Răzvan Miftode, vicepreședinți, au îndemnat medicii și pacienții să își evalueze gratuit starea de sănătate a rinichilor și să beneficieze de aceste analize gratuite.

Este esențial ca populația să fie conștientizată cu privire la importanța monitorizării sănătății rinichilor și la riscurile asociate cu hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea și antecedentele familiale de boli renale. Controlul anual este recomandat pentru depistarea timpurie a Bolii Cronice de Rinichi și pentru prevenirea complicațiilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net