Află care sunt cele mai rele alimente pentru rinichi. Medicii nu recomandă consumul lor

Ultima actualizare:

Dacă aveți o boală de rinichi, este important să urmăriți aportul de sodiu, potasiu și fosfor. Articolele care conțin cantități mari includ cola, orez brun, banane, carne procesată și fructe uscate. Rinichii tăi sunt organe în formă de fasole care îndeplinesc multe funcții importante. Aceștia sunt responsabili cu filtrarea sângelui, eliminarea deșeurilor prin urină, producerea de hormoni, echilibrarea mineralelor și menținerea echilibrului fluidelor.

Rinichii tăi sunt organe în formă de fasole care îndeplinesc multe funcții importante. Foto: Click.
Rinichii tăi sunt organe în formă de fasole care îndeplinesc multe funcții importante. Foto: Click.

Există mulți factori de risc pentru boala de rinichi. Cele mai frecvente sunt diabetul necontrolat și hipertensiunea arterială. Când rinichii sunt afectați și nu pot funcționa corect, lichidul se poate acumula în organism, iar deșeurile se pot acumula în sânge. Cu toate acestea, respectarea unei diete prietenoase cu rinichii și evitarea sau limitarea anumitor alimente poate ajuta la scăderea acumulării de deșeuri în sânge, la îmbunătățirea funcției rinichilor și la prevenirea daunelor ulterioare.

Dieta și bolile de rinichi

O dietă prietenoasă cu rinichii sau o dietă renală limitează de obicei sodiul la sub 2.300 de miligrame (mg) pe zi, precum și aportul de potasiu și fosfor.

Potasiul și fosforul sunt încă o preocupare pentru persoanele cu boli de rinichi. Cu toate acestea, ar trebui să lucreze îndeaproape cu un medic sau un dietetician pentru a-și determina limitele personale pentru acești nutrienți, care se bazează de obicei pe rezultatele de laborator.

Rinichii deteriorați pot avea, de asemenea, dificultăți în filtrarea deșeurilor din metabolismul proteinelor. Prin urmare, persoanele cu boală cronică de rinichi,ar trebui să limiteze cantitatea de proteine din dieta lor, cu excepția cazului în care sunt sub dializă.

Iată alimentele pe care probabil ar trebui să le limitați sau să le evitați într-o dietă renală.

1. Cola

Pe lângă caloriile și zahărul pe care le furnizează sucurile, ele au în compoziție aditivi care conțin fosfor, în special Cola.

Mulți producători de alimente și băuturi adaugă fosfor în timpul procesării pentru a îmbunătăți aroma, a prelungi durata de valabilitate și a preveni decolorarea. Corpul tău absoarbe acest fosfor adăugat mai mult decât fosforul natural, pe bază de animale sau pe bază de plante.

Spre deosebire de fosforul natural, fosforul sub formă de aditivi nu este legat de proteine. Mai degrabă, se găsește sub formă de sare și este foarte absorbabil de tractul intestinal. Fosforul aditiv poate fi găsit de obicei în lista de ingrediente a unui produs. Cu toate acestea, producătorii de alimente nu sunt obligați să enumere pe etichetă cantitatea exactă de aditiv de fosfor.

O cola de 350 mililitri conține 33,5 mg de fosfor. Ca urmare, sucurile, în special cele care sunt întunecate, ar trebui de obicei evitate într-o dietă renală.

2. Avocado

Avocado este adesea apreciat pentru numeroasele lor calități nutritive, inclusiv grăsimile sănătoase pentru inima, fibrele și antioxidanții. În timp ce avocado este de obicei un plus sănătos la dietă, ele sunt considerate unul dintre alimentele bogate în potasiu de evitat în cazul bolilor de rinichi.

De fapt, un avocado de mărime medie oferă 690 mg de potasiu. Prin reducerea dimensiunii porției la un sfert dintr-un avocado, persoanele cu boli de rinichi pot include în continuare acest aliment în dieta lor limitând în același timp potasiul, dacă este necesar.

Avocado, inclusiv guacamole, trebuie limitat sau evitat pe o dietă renală dacă vi s-a spus să urmăriți aportul de potasiu.

3. Conserve

Conservele, cum ar fi supele, legumele și fasolea sunt adesea achiziționate din cauza costului redus și a confortului lor. Cu toate acestea, majoritatea alimentelor conservate conțin cantități mari de sodiu, deoarece sarea este adăugată ca conservant pentru a-și crește durata de valabilitate.

Datorită cantității de sodiu găsită în conserve, este adesea recomandat ca persoanele cu boli de rinichi să evite sau să limiteze consumul. Alegerea soiurilor mai scăzute în sodiu sau a celor etichetate „fără sare adăugată” este de obicei opțiunea cea mai bună.

În plus, scurgerea și clătirea alimentelor conservate, cum ar fi conservele de fasole și tonul, pot scădea semnificativ conținutul de sodiu.

4. Pâine integrală

Alegerea pâinii potrivite poate fi confuză pentru persoanele cu boli de rinichi. Pentru persoanele sănătoase, pâinea integrală este de obicei recomandată în locul pâinii rafinate, cu făină albă. Pâinea integrală poate fi mai hrănitoare, mai ales datorită conținutului mai mare de fibre. Cu toate acestea, pâinea albă este de obicei recomandată față de soiurile de grâu integral pentru persoanele cu boli de rinichi.

Acest lucru se datorează conținutului său de fosfor și potasiu. Cu cât sunt mai multe tărâțe și cereale integrale în pâine, cu atât conținutul de fosfor și potasiu este mai mare.

De exemplu, o felie obișnuită sau o porție de 36 de grame (g) de pâine integrală conține aproximativ 76 mg de fosfor și 90 mg de potasiu. În comparație, o felie obișnuită (28 g) de pâine albă conține aproximativ 32 mg de fosfor și potasiu.

Consumul unei felii de pâine integrală în loc de două poate ajuta la scăderea aportului de potasiu și fosfor, fără a renunța complet la pâinea integrală.

Rețineți că majoritatea pâinii și a produselor de pâine, indiferent dacă sunt albe sau integrale, conțin și cantități relativ mari de sodiu.

5. Orez brun

Ca și pâinea integrală, orezul brun este un cereal integral care are un conținut mai mare de potasiu și fosfor decât orezul alb.

Fiecare cană (155 g) de orez brun fiert conține 149 mg de fosfor și 95 mg de potasiu, în timp ce 1 cană (186 g) de orez alb gătit conține doar 69 mg de fosfor și 54 mg de potasiu.

Este posibil să puteți include orezul brun într-o dietă renală, dar numai dacă porția este controlată și echilibrată cu alte alimente pentru a evita un aport zilnic excesiv de potasiu și fosfor.

Bulgurul, hrișca, orzul sidefat și cușcușul sunt boabe hrănitoare, cu conținut scăzut de fosfor, care pot fi un bun înlocuitor pentru orezul brun.

6. Banane

Bananele sunt o sursă bogată de potasiu (1 banană medie oferă 422 mg de potasiu) și poate fi necesar să fie limitate la o dietă renală. Din păcate, multe alte fructe tropicale au și un conținut ridicat de potasiu. Ananasul este un fruct prietenos cu rinichii, deoarece conține mult mai puțin potasiu decât anumite alte fructe tropicale. 

7. Lactate

Produsele lactate sunt bogate în diverse vitamine și nutrienți. Sunt, de asemenea, un aliment bogat în proteine și o sursă naturală de fosfor și potasiu.

De exemplu, 1 cană (240 ml) de lapte integral oferă 205 mg de fosfor și 322 mg de potasiu. Cu toate acestea, consumul de prea multe lactate, împreună cu alte alimente bogate în fosfor, poate fi dăunător sănătății oaselor la cei cu boli de rinichi.

Acest lucru poate suna surprinzător, deoarece laptele și lactatele sunt adesea recomandate pentru oase puternice și sănătatea mușchilor.

Cu toate acestea, atunci când rinichii sunt afectați, un consum prea mare de fosfor poate provoca o acumulare de fosfor în sânge, trăgând calciul din oase. Acest lucru vă poate face oasele subțiri și slabe în timp și vă poate crește riscul de rupere sau fractură.

Produsele lactate sunt, de asemenea, bogate în proteine. Fiecare cană (240 ml) de lapte integral oferă aproape 8 g de proteine, scriu cei de la Healthline.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
image
actualitate.net
image
actualitate.net