Noi reglementări pentru proprietarii de apartamente. Cine nu le respectă se alege cu amenzi usturătoare

În noul an, legislația suferă modificări ce pot atrage amenzi severe pentru proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier.

Regulile se schimbă pentru cei care închiriază în regim hotelier/ foto: vdi.ro
Regulile se schimbă pentru cei care închiriază în regim hotelier/ foto: vdi.ro

Printre aceștia se regăsesc cei care desfășoară activități neautorizate, iar instituțiile de cazare semnalează concurență neloială.

Dragoș Răducan, președintele Federației Patronatelor din Turism, exprimă nemulțumirea față de cei neclasificați care nu achită taxe și impozite: „Ne afectează pe cei care respectă standardele și plătesc, pentru că aceștia își pot menține tarifele mici fără a oferi siguranța și facilitățile necesare.”

Începând din 2024, autoritățile române impun reguli mai riguroase pentru a contracara această problemă.

Potrivit noilor reglementări, proprietarii pot promova locuințele închiriate doar dacă dețin certificatul oficial de clasificare. Încălcarea acestor reguli poate atrage amenzi de până la 50.000 de lei, alături de plata taxelor pe veniturile nedeclarate.

Conform presei naționale, până acum s-au eliberat puțin peste 1.000 de certificate de clasificare, pe baza documentației oferite de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Însă, în primele 10 luni ale anului, peste un milion de turiști români și peste 120.000 de turiști străini au optat pentru cazare în regim hotelier la persoane private, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

Românii care nu își îngrijesc apartamentele pot fi amendați cu 10.000 de lei

Locatarii de apartamente, fie că sunt proprietari sau chiriași, trebuie să respecte anumite reguli, altfel riscă amenzi substanțiale, care pot ajunge până la 10.000 de lei.

Mulți locatari din blocuri din România nu sunt conștienți de normele pe care trebuie să le respecte, ceea ce îi poate expune la sancțiuni dure. Potrivit legii 196/2018, oricine intră într-un bloc, indiferent de motiv, trebuie să se conformeze regulamentului acestuia, nu doar rezidenții.

Proprietarii care fac modificări ilegale în apartamente sau schimbă destinația acestora, fără a respecta procedurile legale sau care nu cooperează cu Asociația de proprietari pentru reparații, pot primi amenzi substanțiale.

Refuzul accesului pentru intervenții de urgență sau ignorarea reparațiilor care afectează alți locatari sunt strict sancționate.

Este crucial ca locatarii să cunoască aceste reguli! Amenzi de până la 10.000 de lei pot fi impuse.

Modificările neautorizate în locuințe pot atrage amenzi între 5.000 și 10.000 de lei. Există cinci erori comune făcute de locatari care pot conduce la sancțiuni.

De exemplu, neprezentarea modificărilor suprafeței utile către Asociația de proprietari poate implica amenzi între 200 și 1.000 de lei.

Neglijarea îngrijirii apartamentului poate atrage amenzi. Blocajul accesului pentru președintele Asociației, membrii comitetului executiv sau personalul calificat pentru reparații, poate rezulta în amenzi de la 500 la 3.000 de lei.

Aceleași sancțiuni se aplică și în cazul punerii în pericol a structurii clădirii sau a instalațiilor.

În plus, proprietarii care ignoră întreținerea sau repararea apartamentului lor, provocând prejudicii vecinilor, pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
pensie jpeg
cuie jpg
serghei mizil 0 jpeg
image png
Gheorghe Ştefănescu este considerat cel mai mare mafiot al regimului comunist  A sfârşit împuşcat FOTO Adevărul jpg
gaura Antartica jpeg
masa de paste shutterstock jpg
wizz air avion jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net