Orașele din România unde sunt cele mai scumpe apartamente. Capitala ocupă abia locul patru în acest top

Ultima actualizare:

Clasamentul privind costul apartamentelor în orașele din România a suferit modificări semnificative în luna noiembrie, iar Bucureștiul se regăsește abia pe locul patru în acest top, potrivit unei analize realizate de platforma imobiliară Storia și prezentată de „Adevărul”. Datele relevante arată că prețurile apartamentelor noi din Capitală sunt doar puțin mai ridicate decât cele din Craiova, dar mai accesibile decât cele din Constanța. Clasamentul cuprinde nouă orașe, iar analiza a luat în considerare evoluția prețurilor pe metrul pătrat în luna noiembrie, transmite Adevărul.ro.

Capitala, pe locul 4 in topul oraselor cu cele mai scumpe apartamente. Foto: arhiva.
Capitala, pe locul 4 in topul oraselor cu cele mai scumpe apartamente. Foto: arhiva.

Clasamentul orașelor cu cele mai scumpe apartamente

Cluj Napoca: Ocupă prima poziție în clasament, cu prețul mediu de cerere pentru apartamente noi ajungând la 2.547 de euro/metru pătrat, o valoare aproape dublă față de Sibiu și cu 5% mai mare decât în aceeași perioadă a anului precedent pentru apartamentele vechi.

Brașov: Se situează pe locul al doilea în top, cu prețuri medii de cerere de 1.933 euro/metru pătrat pentru apartamentele noi, cu o creștere de 4% față de noiembrie 2022. Prețurile pentru apartamentele vechi au crescut cu 11% în aceeași perioadă.

Timișoara: Ocupă locul trei, cu prețuri medii de cerere de 1.537 euro/metru pătrat pentru apartamentele noi, în creștere cu 4% față de aceeași lună a anului trecut. Apartamentele vechi au înregistrat o creștere de 8%.

București: Capitala se află pe locul patru în topul prețurilor, cu apartamente noi la 1.644 euro/metru pătrat, doar puțin mai scumpe decât cele din Craiova, dar mai accesibile decât cele din Constanța. Prețurile au crescut cu 1% față de luna anterioară și cu 9% față de noiembrie 2022.

Iași: A cincea poziție în clasament, cu prețuri medii de cerere de 1.448 euro/metru pătrat pentru apartamentele noi, în creștere cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Creștere semnificativă a cererii în luna noiembrie

Analiza evidențiază o creștere semnificativă a cererii în noiembrie, fenomen atribuit noilor măsuri fiscale programate să intre în vigoare în 2024. Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare, a subliniat că această creștere reflectă adaptarea rapidă a pieței la modificările fiscale anticipate și intensificarea interesului pentru achizițiile imobiliare înainte de implementarea acestora, scriu cei de la Adevărul.

Evoluția prețurilor în principalele orașe

Sibiu: Orașul se remarcă prin prețuri mai mici cu 6% pentru apartamentele noi comparativ cu cele vechi.

Constanța: Prețurile pentru apartamentele noi au crescut cu 8% în noiembrie 2023, iar cele vechi au înregistrat o creștere de 9% față de anul trecut, dar au scăzut cu 3% față de luna octombrie 2023.

Oradea: Se distinge prin prețuri medii cu 7% mai mari pentru apartamentele noi față de cele vechi în luna noiembrie.

Craiova: Orașul a înregistrat un preț de cerere de 1.562 euro/metru pătrat pentru apartamentele noi, cu o creștere de 6% față de noiembrie 2022.

Topul orașelor cu cele mai scumpe apartamente din țară arată o dinamică interesantă, în special cu privire la schimbările de poziții și evoluția prețurilor în diverse orașe. Creșterea cererii în noiembrie, generată de teama de scumpiri viitoare, indică o adaptare rapidă a pieței imobiliare la schimbările fiscale anticipate și pune în evidență interesul crescut al românilor pentru achiziții imobiliare înainte de implementarea acestor măsuri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
Card bancar plată cu cardul FOTO Shutterstock jpg
Printul Paul Lambrino de Romania si Printesa Lia (3) jpg
vama veche foto Digital Adviser2 jpg
maioneza fara oua jpg
presedinti 768x483 jpg
oua vopsite de paste jpeg
cipru shutterstock jpg
oua rosii paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net