Orașele cele mai poluate din România au cei mai mulți sinucigași. Cum explică psihologii acest fenomen

Psihologul Stelian Chivu și profesorul universitar Silviu Gurlui, specialist în domeniul poluării atmosferice, au abordat subiectul legăturii directe dintre nivelurile de poluare și creșterea ratei de sinucideri într-un interviu acordat pentru „Adevărul”.

Românii care stau în orașe poluate sunt predispuși la sinucidere / foto: Shutterstock
Românii care stau în orașe poluate sunt predispuși la sinucidere / foto: Shutterstock

Conform datelor prezentate de Institutul Național de Statistică pentru perioada 2011-2020, județele Harghita (26,72), Covasna (23,99) și Mureș (18,21) au înregistrat cele mai mari rate medii ale sinuciderilor.

Platforma eAirQuality, care monitorizează nivelurile de poluare ale orașelor și localităților din întreaga lume, inclusiv din România, a raportat că în 2022, cele mai mari niveluri de poluare, cu particule PM 2,5, au fost înregistrate la Sântana de Mureș (județul Mureș) - 29,7, ocupând locul 31 în Europa, și Ojdula (județul Covasna) - 28,1.

Riscul de sinucidere e mai mare în orașele poluate

În ultimii ani, diverse studii au identificat corelații între nivelurile crescute de poluare și riscul de sinucidere. În 2021, Universitatea Yale a analizat 18 studii care au investigat legătura dintre poluarea aerului și sinucidere.

Acestea au relevat asocieri semnificative între particulele în suspensie, precum și gazele dioxid de sulf și dioxid de azot emise de instalațiile industriale, arderea combustibililor fosili și unele vehicule, și creșterea riscului de sinucidere.

Totodată, University College din Londra a concluzionat într-un alt studiu că expunerea pe termen lung la poluarea aerului poate mări probabilitatea depresiei.

Psihologul Stelian Chivu a subliniat că poluarea afectează funcționarea corpului, reducând fluxul de oxigen către sânge și către creier, putând inflama creierul, scăzând nivelul de serotonină (hormonul fericirii) și perturbând răspunsurile la stres, ceea ce poate conduce la depresie, impulsivitate și, în cele din urmă, la creșterea riscului de sinucidere.

Poluarea afectează decisiv starea de sănătate

Totodată, profesorul Silviu Gurlui, expert în poluarea atmosferică, a subliniat că studiile științifice au confirmat legătura directă dintre nivelurile de poluare, temperatura mediului și riscul de îmbolnăvire.

El a adăugat că bolile neurologice, cum ar fi demența sau Parkinson, dar și riscul crescut de sinucidere, sunt influențate de aceste factori. Profesorul a explicat că nivelurile de poluare, în special particulele PM10 sau PM2.5 provenite din industrie, pot afecta țesuturile biologice, pot genera modificări fizico-chimice la nivel micro și celular, crescând gradul de nocivitate de peste zece ori.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net