Nor de praf saharian în Europa. Când ajunge în România și cum vom fi afectați

România va avea parte de primul val de praf saharian din 2023. Acesta se îndreaptă în prezent spre centrul și estul Europei. Experții susțin că norul de praf saharian roșiatic ne poate afecta sănătatea.

Nor de praf saharian în Europa: în următoarele zile va ajunge și în România (Foto: Shutterstock)
Nor de praf saharian în Europa: în următoarele zile va ajunge și în România (Foto: Shutterstock)

Nor de praf saharian în România. La ce ne putem aștepta

A fost detectat deja primul nor de praf saharian deasupra Europei. Administratorii Serviciului european Copernicus de monitorizare a atmosferei au anunțat că acesta va ajunge curând și în România. Prezenta norului de praf saharian poate afecta producția de energie solară, dar și sănătatea oamenilor. Oamenii sunt sfătuiți să se ferească, pe cât posibil, să inhaleze praful. Cei care știu că suferă de alergii sunt, în special, avertizați să evite expunerea la norul de praf saharian.

Zilele acestea, primul val de praf saharian din 2023 ajunge și în estul și centrul Europei. El vine din Africa de Nord și a lovit deja Peninsula Iberică, urmând să ajungă și în Franța. 

Efectul tipic este un cer roşu sau portocaliu, dar există şi potenţialul de a influenţa negativ calitatea aerului la nivelul solului, mai ales în Portugalia şi Spania”, a declarat cercetătorul principal de la Copernicus, Mark Parrington.

România a fost lovită de un nor de praf saharian și anul trecut

România a fost lovită de un praf saharian și anul trecut, mai exact în lunile martie și august. Norul portocaliu a traversat zona Moldovei și sudul României. Nu a fost singurul fenomen de acest fel din România. Un alt nor de praf a trecut prin țara noastră și în septembrie 2022.

Meterologii au spus atunci că norul de praf a venit din Africa și a străbătut toate țările din vestul Europei, înainte de a ajunge pe meleagurile noastre.

Praful saharian este format, de regulă, din particule minerale minuscule, care se pot ridica la o înălțime de 5 până la 10 kilometri în atmosferă. Acestea se amestecă cu aerul și acoperă distanțe mari în atmosferă sub formă de aerosoli. Culoarea roșiatică a aerului înseamnă că  principalele componente ale prafului din Sahara sunt minerale care conțin fier. De asemenea, conțin multe oligoelemente, cum ar fi fosfor, magneziu și calciu.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!     

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bazilica Sfântul Petru (© Pixabay)
building 7935883 1280 jpg
ceaiuri pentru fiere din plante medicinale jpeg
creanga si eminescu jpg
bancomat jpeg
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net