Notarii reduc la jumătate onorariile pentru darea în plată
Consiliul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România (UNNPR) a decis joi în unanimitate să reducă cu 50% onorariile pe care le vor percepe pentru cazurile de dare în plată, spune Alin Briceag, purtătorul de cuvânt al UNNPR.
Decizia notarilor a fost motivată de situația ingrată în care se află cei care sunt nevoiți să recurgă la legea dării în plată, să rămână fără locuință și să plătească și impozit la valoarea datoriilor totale către bancă. Reducerea de 50% a onorariilor notariale echivalează cu înjumătățirea taxelor pentru totalul datoriilor notificate. Practic, un nivel de 1% din total datorie de 150.000 de lei de exemplu, va fi taxată cu 0,5% (calculele sunt ipotetice - așteptăm grila de impozitare de la notari). În plus notificarea făcută printr-un notar se taxează cu 100 de lei în timp ce aceeași notificare de dare în plată făcută printr-un avocat costă 200 de lei.
Ca să poată apela la legea dării în plată, consumatorii trebuie să facă dovada că împrumutul a fost contractat cu scopul de a achiziţiona/construi/moderniza/amenaja/reabilita un imobil cu destinaţia de locuinţă sau creditul este garantat cu cel puţin un imobil cu destinaţia de locuinţă. Unii avocaţi susţin că pot fi date în plată odată cu imobilul şi creditele de nevoi personale contractate de împrumutaţi pentru a acoperi contravaloarea avansului. Bineînţeles şi aici se impune condiţia ca aceştia să poată dovedi că banii au fost utilizaţi tot pentru a acoperi nevoile locuinţei.