Nouă metodă de înșelăciune pe Whatsapp. Cum pot fi păcăliți românii

Ultima actualizare:

O nouă metodă de înșelătorie circulă pe Whatsapp. Utilizatorii aplicației sunt păcăliți cu un mesaj prin care sunt anunțați că ar fi angajați dar trebuie să sune la un anumit număr de telefon. Victimelor le sunt solicitate date sensibile, sub pretextul nevoii deschiderii unor conturi pentru participarea într-un sistem piramidal 

Internetul este noua arenă de război a infractorilor. Foto: realitatea.net
Internetul este noua arenă de război a infractorilor. Foto: realitatea.net

Potrivit antena3.ro, totul este menit să provoace curiozitatea utilizatorului care este atras să intre în conversație pe Whatsapp, la numărul oferit. Victimele sunt atrase să comunice date sensibile, sub pretextul nevoii deschiderii unor conturi pentru participarea într-un sistem piramidal de câștig bazat pe invitarea unor noi ‘clienți’, la care adaugă ulterior o componentă de investiții în criptomonedă. 

Ce spun specialiștii în securitate cibernetică 

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) trage un semnal de alarmă și le recomandă cetățenilor să fie vigilenți, atunci când primesc astfel de mesaje. Pe pagina oficială de Facebook, DNSC a postat un tip de mesaj capcană scriu jurnaliștii de la sursa citată:  

”Bună! Ați fost selectat pentru angajare cu normă parțial / cu normă întreagă. Salariu zilnic 50 euro – 200 euro, se acceptă muncă”. Mesajul este însoțit și de un număr de telefon oferit de escroci dar DNSC . Românii nu trebuie să acceseze un astfel de mesaj. 

Cum să te ferești de capcanele de pe internet 

Specialiștii în securitate cibernetică au mai multe sfaturi care să-i ferească pe români de jungla online. Ce trebuie să facă persoanele care primesc un asemenea mesaj pentru a nu pica în plasa infractorilor cibernetici? Iată recomandările din partea Directoratului Național de Securitate Cibernetică. 

– Evitați furnizarea de date sensibile – date personale, date de autentificare sau date financiar-bancare – în cazul în care vă sunt solicitate explicit prin astfel de mesaje nesolicitate; 

– Dacă o ofertă este ieșită din comun, atunci probabil aceasta este folosită ca momeală de atacatori; 

– Fiți răbdători și vigilenți atunci când întâlniți astfel de ‘oferte’ și analizați cu atenție detaliile, în special textul. Lipsa diacriticelor ar fi un prim indiciu. În plus, de cele mai multe ori, atacatorii vor folosi instrumente de traducere automată a textului din limba lor nativă, astfel că veți identifica lesne greșeli gramaticale, de sintaxă sau de exprimare, pentru că acel text nu este adaptat la rigorile limbii. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
image
actualitate.net
image
actualitate.net