Autoritățile atrag atenția! Tentativă de fraudă cu donaţii false pentru Ucraina

Ultima actualizare:

Războiul din Ucraina a creat, din păcate, un mediu prielnic pentru infractorii cibernetici de a păcăli populația prin intermediul strângerilor de fonduri false. DNSC ne spune la ce trebuie să fim atenți în această perioadă.

image

Războiul din Ucraina a cauzat ca mii de oameni să-și părăsească casele pentru a scăpa cu viață din calea războiului. Peste 160.000 de refugiați au traversat granițele României și au avut parte de un ajutor impresionant de la românii care le-au oferit alimente, obiecte de strictă necesitate și spații de cazare. 

Din nefericire, infractorii cibernetici se folosesc chiar și de a astfel de ocazie pentru a păcăli românii cu tentative de fraude, care acționează prin intermediul unor mail-uri dubioase. 

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică atrage atenția românilor cu privire la adresele de mail prin care infractorii virtuali caută să fure banii acelora care îți doresc să contribuie la o cauză nobilă. 

  „Aşa cum anticipam chiar din debutul conflictului, infractorii cibernetici obişnuiesc să se folosească mereu de contextul existent pentru a-şi şlefui scenarii de atac cu o rată ridicată de succes. Aşadar, vedem primele semne ale exploatării subiectului Ucraina pentru a monetiza rapid şi eficient pe seama atacurilor.

Directoratul a fost notificat despre apariţia unei campanii de tip fraudă distribuită prin e-mail care este lansată de la adresa ukrarelief[@]unations[.]com. Domeniul unations.com apare în acest moment ca fiind de vânzare.

Textul mesajului face apel la strângerea de fonduri pentru refugiaţii care fug din calea războiului din Ucraina prin Ukraine Crisis Relief Fund, iar metoda propusă de transmitere a banilor este un portofel de Bitcoin”, atrag atenţia experţii DNSC pe pagina de Facebook a instituţiei.  

Infractorii se folosesc identitatea Secretarului General Adjunct al ONU

Autoritățile avertizează că hackerii folosesc chiar și nume oficiale pentru a-i convinge pe oameni de validitatea infomațiilor. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică ne spune că infractorii digitali merg până într-acolo încât se folosessc de identitatea Secretarului General Adjunct al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). 

E-mail-ul este semnat de un anume Amin Awad, care în realitate este chiar Secretar General Adjunct al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi a fost numit pe 25 februarie în funcţia de coordonator al crizelor pentru Ucraina, dar fără nicio legătură cu iniţiativa Ukraine Crisis Relief Fund. Infractorii cibernetici simulează aşadar iniţiative de strângere de fonduri cu reputaţie şi impersonează indivizi aflaţi în funcţii importante la nivel internaţional, pentru a oferi o doză de încredere informaţiei prezentate potenţialelor victime.

Asemeni altor campanii care aveau ca scop principal fraudarea utilizatorilor, textul e-mail-ului în limba engleză este unul imprecis, cu greşeli gramaticale. Mai mult, soluţiile de securitate integrate în serviciile de e-mail identifică deja acest mesaj ca fiind unul cu potenţial fraudulos, aşa cum se poate observa din imagini”, explică reprezentanţii DNSC.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net