Noua urmașă a variantei Delta provoacă îngrijorare în Marea Britanie. AY.4.2 ar putea fi cea mai contagioasă tulpină de până acum

Ultima actualizare:

    Această variantă pare să fie mult mai infecțioasăFOTO: Unsplash.com
Această variantă pare să fie mult mai infecțioasăFOTO: Unsplash.com

Mult mai transmisibilă față de varianta Delta, o nouă mutație a coronavirusului face ravagii în Marea Britanie. Se numește AY.4.2 iar oamenii de știință sunt îngrijorați că aceasta ar putea fi cea mai infecțioasă tulpină de la începutul pandemiei.

Conform Financial Times, această subvariantă AY.4.2 a fost observată abia recent de virusologii care urmăresc evoluția genetică a Delta, dar deja reprezintă aproape 10% din cazurile din Regatul Unit.

Cea mai infecțioasă mutație de până acum?

Prevalența mutației AY.4.2 crește rapid, dar nu la fel de repede ca cea a variantei Delta originale care a ajuns anul acesta din India în Marea Britanie.

Doi experți — Jeffrey Barrett, director al Genomics Initiative la Institutul Wellcome Sanger din Cambridge, și Francois Balloux, director la University College London Genetics Institute — spun că AY.4.2 pare să fie cu 10-15% mai transmisibilă decât tulpina Delta originală.

AY.4.2, probabil cea mai contagioasă variantă de coronavirus

Dacă aceste concluzii preliminare sunt confirmate, AY.4.2 ar putea fi cea mai infecțioasă tulpină de după începutul pandemiei, a declarat Balloux.

”Însă trebuie să fim prudenți la acest moment. Marea Britanie este singura țară în care a pornit în acest fel și nu aș exclude ipoteza că această creștere a ei a fost cauzată de un eveniment demografic întîmplător”, a precizat omul de știință.

”AY.4.2 probabil că va fi ridicată la rangul de ”variantă sub investigație”, a adăugat Balloux, ceea ce înseamnă că la acel moment va fi denumită după o literă grecească.

Legătura dintre noua mutație și creșterea alarmantă de cazuri în Marea Britanie

Unii specialiști din Statele Unite au legat apariția AY.4.2 cu nivelurile foarte ridicate de cazuri Covid, spitalizări și decese în Marea Britanie - mult peste cele înregistrate în alte părți din vestul Europei.

Marea Britanie a anunțat luni, 18 octombrie, un total zilnic de 49.156 de persoane care au dat rezultate pozitive pentru Covid, cel mai mare număr din iulie. Media din ultimele șapte zile a fost cu 16% mai mare decât săptămâna precedentă.

„Evident, vom urmări atent cazurile”, a spus purtătorul de cuvânt al primului ministru. „Am știut întotdeauna că următoarele luni vor fi provocatoare. . . Programul de vaccinare va continua să fie prima noastră linie de apărare, împreună cu noi tratamente, teste și sfaturi de sănătate publică.”

Scott Gottlieb, fost comisar al Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA, a scris pe Twitter duminică, 17 octombrie, că  „avem nevoie de cercetări urgente pentru a ne da seama dacă acest„ delta plus ”este mai transmisibil, are o evaziune imună parțială”.

Experții britanici au declarat că cercetarea este deja în curs. Barrett a adăugat: „Deși [AY.4.2] poate face lucrurile mai dificile, nu explică de la sine recenta încărcătură recentă din Marea Britanie”.

Coronavirusul este mai răspândit în Marea Britanie, în special din cauza accentului redus pe măsuri precum purtarea măștii, distanțarea socială, ventilația și munca de acasă decât în ​​țările vecine.

Utilizarea expresiei „Delta plus” a provocat o mare confuzie și ar trebui evitată, a adăugat Barrett. Specialiștii au aplicat deja termenul descendenților anteriori ai Delta cu mutații diferite de cele de pe AY.4.2.

AY.4.2 are deja două mutații spike

AY.4.2 este una dintre cele 45 de sub-linii descendente din Delta care au fost înregistrate în întreaga lume. Poartă două mutații caracteristice în proteina spike cu care virusul infectează celulele umane, numite Y145H și A222V.

Ambele mutații au fost înregistrate individual în descendențele anterioare ale coronavirusului, deși nu în „Variante de îngrijorare”, a spus Balloux, și nu este clar de ce ar putea face Delta mai infecțioasă. „Nu sunt candidați evidenți pentru evadarea imunitară, transmisibilitate crescută sau virulență mai mare”, a spus el.

Ravi Gupta, profesor de microbiologie clinică la Universitatea Cambridge, a spus că este greu de prezis efectul mutațiilor individuale asupra comportamentului viral, deoarece acestea afectează forma și comportamentul proteinei spike într-un mod pe care oamenii de știință nu îl înțeleg încă. „Nu știm cu adevărat cum Delta însăși atinge o infectivitate atât de mare”, a spus el.

Varianta Alpha care s-a răspândit rapid în Marea Britanie anul trecut a fost cu aproximativ 50 la sută mai transmisibilă decât virusul original de la Wuhan, iar Delta a adăugat încă 60 la sută mai mult decât Alpha. AY.4.2 nu va adăuga transmisibilitate la o asemenea scală, a spus Gupta.

Citește și:Tulpina Delta. Ce trebuie să știm despre mutația care declanșează valul 4 în România

5 lucruri pe care le știm până în prezent despre varianta ”Miu” a coronavirusului

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net