Noul an școlar vine cu schimbări importante! Ce va fi diferit pentru elevi

Ultima actualizare:

A sunat clopoțelul și a început un nou an școlar pentru elevi. Tinerii pornesc într-o nouă aventură alături de profesorii lor. Click! îți spune care sunt cele mai importante schimbări cu care trebuie să se obișnuiască școlarii în anul 2022 - 2023.

Noul an școlar vine cu schimbări importante pentru elevi
Noul an școlar vine cu schimbări importante pentru elevi

Ministerul Educației a adus o serie de modificări.  În premieră, anul școlar 2022/2023 este structurat „pe module”. Vor exista perioade de învățare mai scurte și vacanțe mai dese. Totodată, va exista o singură medie anuală și se va renunța la teze. Dar hai să vedem concret ce modificări de ultimă oră au fost anunțate!

Poate te interesează: Ce îi dă mari emoții Amaliei Enache? Și de ce a ales vedeta ProTV o școală privată pentru fiica ei?!

Tot ce trebuie să știi despre noul an școlar

Noul an școlar a început mai devreme ca niciodată. Elevii s-au așezat în bănci încă din data de 5 septembrie. Așadar, orele au început cu vreo 10 zile mai devreme ca în anii precedenți.

Cei mici, dar și cei mari nu trebuie să se panicheze. Noul an școlar va fi la fel de scurt ca cel anterior. În total, elevii vor „înfrunta” materiile timp de 36 de săptămâni.

Vezi și: Vladimir Putin, discurs emoționant în fața elevilor! Liderul rus a vizitat o școală din Kaliningrad

Cum arată programul?

  • Modulul 1 – cursuri: 5 septembrie 2022 - 21 octombrie 2022;   
  • vacanță: 22 octombrie 2022 - 30 octombrie 2022;   
  • Modulul 2 – cursuri: 31 octombrie 2022 - 22 decembrie 2022;   
  • vacanță: 23 decembrie 2022 - 8 ianuarie 2023;   
  • Modulul 3 – cursuri: 9 ianuarie 2023 - 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;   
  • vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6 – 26 februarie 2023;   
  • Modulul 4 – cursuri: 13 februarie 2023 (respectiv 20 sau 27 februarie) - 6 aprilie 2023;   
  • vacanță: 7 aprilie 2023 - 18 aprilie 2023;   
  • Modulul 5 – cursuri: 19 aprilie 2023 - 16 iunie 2023;   
  • vacanță: 17 iunie 2023 - 3 septembrie 2023.

Așadar, vor exista 5 module în noul an școlar. Se remarcă faptul că lungimea modulelor 3 și 4, respectiv a vacanței dintre ele va fi decisă de inspectoratele școlare județene.

Ce durată va avea anul școlar pentru elevii de clasa a XII-a 

Noul an școlar vine cu schimbări importante
Noul an școlar vine cu schimbări importante

Pentru elevii din clasele a XII-a zi şi a XIII-a seral, anul şcolar va avea o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se va termina pe 2 iunie.

Liceenii care urmează filiera tehnologică vor avea 37 de săptămâni de cursuri şi vor încheia anul pe 23 iunie, iar elevii claselor a VIII-a vor avea 35 de săptămâni de şcoală și vor încheia cursurile pe 9 iunie, conform Adevărul.

Va exista o singură medie anuală

Profesorii vor decide câte note acordă elevului pe an, în funcție de numărul de ore prevăzut în planul cadru. Regula va fi de minimum N+3 note, unde N este numărul de ore alocat pe săptămâna disciplinei în planul-cadru. Astfel, va fi încheiată o singură medie anuală, potrivit edupedu.ro.

Totodată, trebuie precizat că mediile din clasele V-VIII nu vor mai conta la calculul mediei de admitere la liceu 2023. 

„Ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională”, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Reamintim că, până acum, media anilor de studiu conta în proporție de 20% în calculul mediei de admitere la liceu.  

Fără teze obligatorii în noul an școlar 

Începând cu noul an școlar, Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) prevede că tezele nu mai sunt obligatorii.

Totuși, acestea vor putea fi susținute dacă profesorii de la clasă vor considera necesar. 

„La fiecare disciplină de studiu/modul, se încheie o singură medie, calculată din numărul de note prevăzut de prezentul regulament, prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului”, potrivit documentului mai sus citat.  

Transferul elevilor de clasa a IX-a

Transferul elevilor de clasa a IX-a nu se va mai putea face decât din motive medicale, cu avizul comisiei medicale judeţene sau a municipiului Bucureşti, pe baza documentelor medicale justificative.

Un aspect important este faptul că elevii care vor dori să se transfere au nevoie de cel puţin o medie egală cu cea de admitere a ultimului elev de la specializarea unde solicită transferul.

Un alt amănunt important: la școală vor merge doar copiii sănătoși. Părinții nu au voie să trimită elevul în colectivitate dacă acesta prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios. Vorbim aici de afecțiuni precum febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături sau rinoree.

Așadar, se anunță un an palpitant pentru elevi. S-ar putea să dureze un pic până când tinerii se vor acomoda cu noile schimbări, dar ele au menirea să simplifice structura anului școlar.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net