Nu ai luat Bac-ul? Învaţă o meserie!

Ultima actualizare:

100.000 de tineri au picat examenul

O nouă serie de absolvenţi au ieşit vara aceasta de pe băncile şcolii şi încearcă acum să se angajeze. Mulţi dintre ei vor să aibă banii lor, mai ales dacă nu mai vor să-şi continue studiile sau au picat Bac-ul cu brio. Cu doar 12 clase terminate, practic tinerii nu ştiu să facă nimic. Nu cunosc o meserie şi le este greu să se integreze pe piaţa muncii. Vorbim despre aproximativ 100.000 de elevi care nu au reuşit să promoveze anul acesta examenul de maturitate, dar şi de alte câteva mii care provin din alte forme de învăţământ.

Cursurile sunt gratuite

Tocmai de aceea, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) organizează pentru ei cursuri de formare profesională, iar pentru cei care au terminat licee tehnologice, şi, se presupune că au ieşit cu o meserie, cursuri de perfecţionare şi de specializare. Tot aici se pot înscrie şi cei care au terminat anul acesta şcoli post-liceale sau facultăţi. Cursurile sunt gratuite şi durează între o lună şi cinci luni, în funcţie de meseria sau profesia pe care doresc să o înveţe sau să o aprofundeze.

Nu plătesc nimic pentru rechizite

În plus, cei înscrişi primesc gratuit rechizite şi materiale de instruire, manuale, echipament de protecţie pe timpul instruirii, dacă este cazul, abonament pe mijloacele de transport în comun, consultaţii medicale, analize medicale şi teste necesare frecventării cursului. În schimb, dacă nu vin la ore, nu se prezintă la examenul de absolvire sau refuză să se angajeze, sunt obligaţi să achite toate costurile.

Dosarele se depun în 60 de zile de la absolvire

Totul este să depună la agenţiile de ocupare aflate pe raza de domiciliu un dosar la care să ataşeze diploma sau certificatul de studii, în original şi copie, actul de identitate, în original şi copie, certificatul de naştere, în original şi copie, actul medical din care să rezulte starea de sănătare şi faptul că persoana este aptă medical să exercite meseria în care doreşte să se califice. Actele se aduc la agenţia de ocupare a muncii de pe raza de domicliu în maximum 60 de zile de la absolvirea unei forme de învăţământ acreditate.

Pot lua şomaj

Cine nu doreşte să înveţe o meserie, îşi poate depune direct dosarul pentru indemnizaţia de şomaj. Ajutorul este de 250 de lei şi se acordă timp de şase luni. În tot acest timp, absolvenţii şomeri sunt obligaţi să-şi caute de lucru şi să nu refuze un job găsit de către cei de la forţele de muncă. De asemenea, actele trebuie depuse tot în termen de 60 de zile de la finalizarea şcolii.

Sunt înregistraţi ca şomeri 8.973 de absolvenţi

De la începutul anului şi până în prezent, în evidenţele ANOFM s-au înregistrat, ca şomeri 8.973 de absolvenţi, dintre care 770 primesc ajutorul de şomaj. Dintre aceştia, 5.620 au apărut pe liste în iunie şi în prima parte a acestei luni, însă, cu cei 100.000 de picaţi la Bac, rândurile şomerilor absolvenţi s-au îngroşat. Cei mai mulţi dintre ei provin din învăţământul liceal şi post-liceal, (4.850- fără cei care au aflat luni că nu au trecut de examenul de maturitate), urmaţi de cei din învăţământul primar, gimnazial şi profesional (596) şi de absolveţii de studii superioare (174).

Mai citeşte:

Bucurie şi disperare la «Liceul şpăgii»

Care sunt liceele unde nici un absolvent n-a luat Bac-ul

78 de elevi au picat Bac-ul la Bolintineanu

Rezultatele la Bacalaureat 2013, sesiunea de vară

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
Marea Neagră FOTO Shutterstock
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
avion companie HiSky jpg
Sofia jpg
iulius caesar jpg
pasageri avion foto pixabay
image
actualitate.net
image
actualitate.net