«Nu mă tem de virusul ucigaș». Regizoarea Ioana Gomoi trăiește de doi ani în China
Doi ani a muncit în Beijing, iar joi s-a întors în ţară ca să-şi rezolve nişte probleme cu actele, nicidecum din cauza situaţiei dramatice din Asia. Regizoarea Ioana Gomoi ne-a povestit care e atmosfera în China. A plecat în China să facă documentare, visul ei de mică. Aşa a ajuns, la numai 29 de ani, să lucreze la o televiziune mare din Beijing.
„Lucrez la grupul media Radio TV - China, care au mai multe reţele, CCTV, China +, cu ei lucrez foarte mult”, ne-a povestit Ioana,pe Aeroportul Otopeni. Acum s-a întors câteva zile acasă, în Târgu Jiu, la mama ei. “Înainte de a pleca spre ţară, colegilor mei li se dădeau măşti şi le ţineau şedinţe de informare. Pentru ei nu este însă o noutate, pentru că au mai trecut prin crize din acestea. Probabil că şi eu voi purta mască din 3 februarie”, completează tânăra care nu are de gând să-şi prelungească vacanţa în ţară, ci se grăbeşte să se întoarcă la muncă, în China.
«Am încredere, nu mă tem»
De altfel, viaţa ei s-a schimbat radical de când trăieşte pe alt continent. „Chinezii au un mod total diferit de viaţă faţă de toată lumea. Ceea ce e normal pentru ei nu e pentru noi şi vice-versa. În principiu, eu nu cred în «adaptare». Ori vrei, ori nu vrei. Cred în schimb în respectul reciproc. Mai ales din punct de vedere cultural. Sunt destul de deschisă şi respect ceea ce e în jurul meu, indiferent cât de nebunesc şi anormal mi se pare. Atunci când mă lovesc de ceva, să zicem diferit, îmi aduc aminte că nu sunt la mine acasă şi trebuie să respect cultura şi obişnuinţele locului unde mă aflu. Aşa că mă descurc destul de binişor. Mai mult, încep să fiu curioasă şi începe să devină distractiv”, ne-a mai povestit ea.
De exemplu, s-a lovit de mâncarea altfel a chinezilor, dar şi de faptul că acolo se bea apă caldă. “Nu credeam vreodată că o să beau apă caldă de plăcere. Acum, după câţiva ani, beau şi eu şi acum cred sincer că nu o să mai pot să mai beau apă rece. De mâncat, iubesc salatele din fructe şi legumele, dar şi nudlees-urile. Nu-mi plac mâncărurile uleioase şi la ei multe se fac îmbibate în ulei”, ne-a mai povestit Ioana Gomoi, care a adăugat că nu a pus gura niciodată pe ciudăţenii asiatice, precum supa de lilieci sau şarpe.
Se pare că virusul ucigaş ar fi fost transmis de un şarpe cumpărat din piaţa de peşte şi fructe de mare din Wuhan. „Am încredere în autorităţi că or să facă totul ca să scape de virusul respectiv şi de această atmosferă tensionată. Am siguranţa că se vor rezolva lucrurile şi că autorităţile vor face totul ca să fie bine”, ne linişteşte Ioana.
Citește și:
Sursa infecţiei cu coronavirus: şerpii şi supa de liliac
Tot ce trebuie să știi despre coronavirus. Cauze, simptome și cum se tratează