«Nu ne închideţi ghena! De 44 de ani arunc aici»

Ultima actualizare:

    Petra Popescu aruncă  gunoiul pe tobogan de la etajul zeceFoto: Dorin Constanda
Petra Popescu aruncă gunoiul pe tobogan de la etajul zeceFoto: Dorin Constanda

Aruncatul gunoiului se va transforma într-o corvoadă pentru mulţi români. Ghenele din blocuri vor fi desfiinţate. Cei obişnuiţi să iasă pe palier şi să-i dea drumul sacului pe tobogan vor fi nevoiţi să coboare chiar şi zece etaje.

Cine locuieşte într-un bloc cu patru etaje este obişnuit să iasă cu gunoiul la ghena din stradă. Este o problemă, însă, pentru persoanele care stau de când se ştiu într-o clădire mai înaltă. Acestea sunt prevăzute cu ghene la fiecare etaj, astfel că aruncatul resturilor menajere este simplu. Nu te ninge, nu te plouă, nu te bate soarele în cap. Problema e că nu e igienic, iar regulile de mediu, în ceea ce priveşte selectarea deşeurilor, nu pot fi respectate. Tot gunoiul ajunge grămadă într-un singur loc, iar cei de la Ministerul Mediului spun că aşa nu se mai poate în ziele noastre.

”De 44 de ani arunc gunoiul pe tobogan şi-mi va fi greu să mă dezobişnuiesc. În plus, locuiesc la etajul zece. Vă daţi seama că nu va fi simplu să urc şi să cobor. Sunt zile când arunc resturile menajere şi de câte două ori pe zi”, ne-a declarat Petra Popescu, 70 de ani, care locuieşte în blocul R2 din cartierul bucureştean Drumul Taberei. 

Gunoiul ajunge în  camera de la parter,  acolo unde se strânge  zilnic câte un maldăr
Gunoiul ajunge în camera de la parter, acolo unde se strânge zilnic câte un maldăr

Până în 2025 toate ghenele de gunoi din Capitală vor fi desfiinţate, iar în ţară procesul de închidere a început deja de câţiva ani. Populaţia va fi obligată să depună deşeurile în locurile special amenajate pentru colectare cu recipiente separate pentru fiecare tip de deşeu: plastic-metal, hârtie-carton, sticlă şi deşeuri menajere nereciclabile. Camera de la parter, acolo unde ajunge acum tot gunoiul venit pe tobogan, va fi salubrizată şi igienizată de proprietari şi va ţine loc de ghenă modernă. România are nevoie de 1,8 miliarde de euro pentru a desfiinţa ghenele de gunoi din cele circa 60.000 de blocuri, pentru a-şi putea atinge ţintele de colectare selectivă.

«Vor arunca gunoiul de la geam»

Marian Radu
Marian Radu

Marian Radu, 67 de ani, pensionar: ”Măsura este una bună, dar să ne facă infrastructura prima dată. Din 1972, de când există blocul, aruncăm gunoiul în ghena de pe palier”.

Liliana Căimacan
Liliana Căimacan

Liliana Căimacan, 70 de ani, administrator: ”E bine să închidă ghenele. Scăpăm de gândaci, mizerie, şoareci. Promblema e că sunt mulţi bătrâni în bloc, iar unii nu vor coborî, ci vor arunca gunoiul de la geam”. 

Ionel Niţă
Ionel Niţă

Ionel Niţă, 47 de ani, muncitor: ”E foarte bine aşa cum vor să facă. Scăpăm de mizerie şi de mirosuri puturoase. Să nu mai spun că ghena se înfundă tot timpul şi stai cu nasul în ea ca să scoţi mizeria”.

Click! spune!

În camera pentru gunoiul selectiv vor exista trei containere de diferite culori. În cel galben se va arunca plasticul şi metalul, în cel albastru hârtia, iar în cel verde sticla. Resturile menajere vor fi puse într-un sac separat, cântărite de gunoier şi preluat mai apoi. În funcţie de greutate, vom plăti o taxă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
egipt (315) jpg
femeie coreea1 jpeg
chipul real al lui iisus fotopixabay png
image
actualitate.net
image
actualitate.net