“Nu știm dacă virusul o să dispară la vară”. 10 mituri demontate de profesorul Alexandru Rafila

Ultima actualizare:

    Medicul Alexandru Rafila lămurește câteva dintre chestiunile privind noul coronavirusFoto: Mediafax
Medicul Alexandru Rafila lămurește câteva dintre chestiunile privind noul coronavirusFoto: Mediafax

În mediul virtual circulă tot felul de teorii, mai mult sau mai puțin abradcabrante, despre noul coronavirus și despre modul de contagiune. Reputatul profesor Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a răspuns la Antena 3 unor întrebări despre cele mai recente mituri legate de temutul virus SARS – CoV – 2.

1. Dacă stăm la soare, nu ne infectăm? “Nu are nici o legătură  cu statul la soare”, spune expertul Alexandru Rafila. “Razele ultraviolete ucid virusul, dar dacă se află pe o suprafaţă care e expusă acestei radiaţii ultraviolete. Lămpile cu ultraviolete sunt folosite în cabinete medicale, în laboratoare, cabinete stomatologice ca să decontamineze o anumită suprafaţă”.  

2. Vitamina D ne face imuni la coronavirus? “Nu suntem imuni la coronavirus dacă luăm vitamina D”, explică profesorul. “Dar este nevoie să luăm vitamina D, dacă stăm mult în casă, așa cum a fost cazul în ultimele două luni. Efectul nu e legat de infecţia cu coronavirus, ci e legat de sinteza vitaminei D şi de metabolismul calciului, care e deficitar la o anumită vârstă. Aproape toate vitaminele, dacă sunt în concentraţie normală, fac ca sistemul imunitar să funcţioneze eficient”.  

 3. Virusul este peste tot, inclusiv în aer, deci nu ne putem feri de el? Specialistul răspunde că virusul circulă peste tot. “Eu am văzut multă lume care merge cu bicicleta sau care e singură în maşină şi utilizează masca de protecţie. Nu e necesar, virusul nu circulă peste tot prin aer. Transmiterea virusului prin aer trebuie să fie condiţionată de apropierea de o persoană infectată, care elimină, prin vorbire, tuse ori strănut, picături care pot fi inhalate de alte persoane. Deci nu există un pericol dacă mergem în aer liber”.  

4. Dacă purtăm toţi mască, virusul o să dispară. “Acesta nu e chiar un mit. A apărut un studiu care demonstrează că dacă 90% din populaţie utilizează masca şi o utilizează corect, atunci  transmiterea scade şi epidemia se opreşte. 90% e pragul care duce spre scădere. Masca trebuie să protejeze şi gura, şi nasul în acelaşi timp. E important ca în părţile laterale să nu existe o cale de comunicare foarte mare. Tocmai de aceea măştile chirurgicale nici nu protejează perfect”, opinează Rafila.  

5. Dacă facem gargară cu sare / bicarbonat, eliminăm virusul din gât şi nu mai ajunge în plămâni. Președintele Societății Române de Microbiologie răspunde: “Virusul nu se multiplică în gât, în primul rând. El e prezent acolo pentru că ai o infecţie pulmonară. Cred că mult mai eficient decât să facem gargară cu sare e să ne spălăm pe dinţi. Acesta e un mare câştig, care s-ar putea alătura spălatului pe mâini”.

6. Coronavirusul o să dispară la vară. “Nu ştiu dacă va dispărea, dar sper că transmisibilitatea lui va fi mult redusă şi că vom avea o vară liniştită”, afirmă Alexandru Rafila.  

Citește despre celelalte patru mituri pe antena3.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net