Nu te certa cu nimeni luni, dacă vrei să-ţi meargă bine!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Schimbarea la Faţă a Domnului este prăznuită, anual, în data de 6 august, ziua care, se spune, este hotarul între vară şi toamnă. Tot luni este Dezlegare la peşte pentru cei care ţin postul Adormirii Maicii Domnului. Click! vă spune care sunt tradiţiile acestei sărbători.

Schimbarea la Faţă a Domnului sau Probejenia aminteşte de minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Hristos îşi descoperă dumnezeirea. Mai exact, aceasta este ziua în care apostolii se conving că Iisus nu este doar un prooroc, ci este Fiul lui Dumnezeu. Ca la fiecare sărbătoare, românii din diverse zone ale ţării au păstrat obiceiuri şi tradiţii frumoase, pe care Click! vi le prezintă în continuare.

simeon stalpnicul png

Cei care se roagă, luni, pentru a se elibera de o patimă (beţie, tutun etc.) se vor vindeca.  

În ziua praznicului, creştinii nu trebuie să se certe cu nimeni, mai ales cu rudele sau cu prietenii. Se spune că oricine  încalcă tradiţia va avea parte numai de supărări, până la viitoarea sărbătoare de Probejenie.

e Gospodinele nu trebuie să  spele rufe şi nici să arunce lături în curtea casei. Curăţenia  generală trebuie să se termine în ajunul sărbătorii. Se spune că în gospodăria persoanei care încalcă, totuşi, tradiţia şi spală rufe, se vor adăposti mii de insecte.

În această zi, femeile nu trebuie să se spele pe cap; se spune că  cine nu respectă această datină va avea surpriza să nu-i mai crească părul.

Luni este bine să evităm călătoriile, chiar şi pe distanţe scurte, pentru că există riscul să rătăcim drumul spre casă. În acest caz, putem să ne întoarcem doar în anul viitor, odată cu venirea berzelor.    

Tot luni se duc la biserică mere, pere, prune şi struguri pentru a fi sfinţite, apoi se  împart credincioşilor care participă la slujba praznicului. În tradiţia populară, boabele  desprinse din ciorchini poartă numele de „Coliva de struguri”şi aceste ofrande se dăruiesc în memoria rudelor plecate în eternitate. 

Cine are o suferinţă trupească sau sufletească este bine să urmărească zborul berzelor; aşa cum pleacă berzele, tot aşa va pleca şi suferinţa sa.

Rândunelele se pregătesc de plecare, odată cu berzele, care le ajută să traverseze oceanul în siguranţă, purtându-le în spate.

Sărbătoarea este o zi de hotar între vară şi toamnă. Pentru munca la câmp, este ultima zi când se mai coseşte fânul. Din 6 august, toamna începe să-şi intre în drepturi, încet, încet. De acum, iarba nu mai creşte şi frunzele încep să îngălbenească. De luni nu trebuie să ne mai scăldăm în apele repezi din zona de munte, pentru că acestea se răcesc şi, în mod cert, creşte riscul de îmbolnăvire.  Nici în apa râurilor nu trebuie să mai facem baie pentru că este spurcată de cerbi. Totodată, luni, se culeg ultimele plante de leac, care vor avea puteri  vindecătoare.

e Potrivit tradiţiei, în ziua praznicului, viitoarele mame este bine să se roage şi să respecte sărbătoarea: să nu spele rufe şi să nu se certe cu nimeni, pentru a avea o naştere uşoară.

Dacă luni e soare, vom avea o toamnă îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, ne întâmpină o toamnă mohorâtă şi iarna va fi aspră, cu multă zăpadă. 

Uite o rețetă delicioasă de plachie! 

simeon stalpnicul png

Aflându-ne în postul Adormirii Maicii Domnului, astăzi este Dezlegare la pește. Așadar, Click! îți propune o rețetă delicioasă de plachie. Ingrediente: 1 crap de 1 kg, 4-5 ardei grași, 100 ml ulei, 2-3 cepe, 100 ml suc de roșii, 6-7 roșii, 2 foi dafin, sare, 3-4 căței usturoi, cimbru, boabe de piper, 1 lămâie, 50 ml apă, 1 pahar vin alb, 200 g măsline negre. Preparare: Cureți peștele, îl speli bine și îl tai rondele sau fileuri. Îl dai cu sare, apoi îl prăjești pe ambele părți în jumătate din cantitatea de ulei. Scoți bucățile rumenite pe șervete absorbante. Călești în uleiul rămas cepele și ardeii grași curățați și tăiați, apoi adaugi vinul, roșiile tocate, foile de dafin și boabe de piper după gust. Lași pe foc până se înmoaie legumele, după care adaugi sucul de roșii și apa, potrivești gustul și mai amesteci 2-3 minute. Pui peștele în tava unsă cu ulei, apoi torni sosul cu legume. Adaugi măslinele, feliile de lămâie, cățeii de usturoi, cimbrul și dai la cuptor până mai scade sosul și peștele e pătruns.

Manifestări pentru Ziua Marinei, în şapte oraşe 

simeon stalpnicul png

Ziua Marinei Române va fi organizată, în acest an, în şapte oraşe din ţară, manifestările începând deja de ieri, la Galați. Acestea vor continua la Constanţa, Mangalia, Tulcea, Brăila, Bucureşti şi Cernavodă, până în 15 august, când este programat, la Constanţa, cel mai mare spectacol naval din România. La eveniment, vor participa mii de marinari militari, zeci de nave şi aparate de zbor. Publicul va putea asista la exerciţii navale, spectacole de muzică militară şi va putea vedea nave, ambarcaţiuni şi echipamente militare. Ziua Marinei Române a fost organizată pentru prima dată în anul 1902, la Constanţa, pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net