O asistent─â de farmacie din Suceava spune c─â s-a sim╚Ťit r─âu dup─â ce ar fi fost vaccinat─â anti-COVID cu ser dintr-un lot expirat

Femeia s-ar fi vaccinat duminic─â dup─â-amiaz─â la centrul deschis ├«n incinta Iulius Mall, iar luni la amiaz─â au ├«nceput s─â apar─â reac╚Ťiile adverse. ÔÇŁDuminic─â am f─âcut rapelul cu Pfizer, iar a doua zi am ├«nceput s─â am frisoane, dureri de cap ╚Öi dureri musculare. Am sunat medicul de familie care m-a ├«ndrumat s─â sun la DSP ╚Öi s─â semnalez aceast─â problem─â. Sper s─â nu apar─â ╚Öi alte complica╚ŤiiÔÇŁ, a m─ârturisit femeia, potrivit Monitorul de Suceava.

image
Vaccin anti-COVID FOTO: Unsplash.com

Suspiciuni similare au existat și în urmă cu mai bine de două luni, când, de asemenea, au fost semnalate vaccinări cu seruri care aveau data de expirare ieșită din termen, mai arată sursa amintită.

De ce a fost prelungit─â valabilitatea vaccinurilor

Comitetul Na╚Ťional pentru Vaccinare a transmis, la finalul lunii septembrie, c─â, ÔÇŁ├«n urma analiz─ârii datelor noi de stabilitate, Agen╚Ťia European─â pentru Medicamente (EMA) a extins de la 6 luni la 9 luni perioada de valabilitate pentru vaccinul Comirnaty produs de compania Pfizer/BioNTech. Aceast─â decizie se aplic─â ╚Öi loturilor fabricate ╚Öi eliberate anterior datei de 10 septembrie, depozitate ├«n centrele na╚Ťionale la temperaturi cuprinse┬á├«ntre -90 grade Celsius ╚Öi -60 grade CelsiusÔÇŁ.

Pentru punerea ├«n aplicare a acestei m─âsuri, stabilit─â la nivelul Ministerului S─ân─ât─â╚Ťii ╚Öi Agen╚Ťiei Na╚Ťionale a Medicamentului ╚Öi Dispozitivelor Medicale din Rom├ónia (ANMDMR),┬á Comitetul Na╚Ťional de Coordonare a Activit─â╚Ťilor privind Vaccinarea ├«mpotriva COVID-19 (CNCAV) a emis instruc╚Ťiunea care s─â reglementeze gestionarea cu eficien╚Ť─â a managementului dozelor de vaccin administrate popula╚Ťiei, astfel ├«nc├ót procesul de vaccinare s─â se desf─â╚Öoare ├«n cele mai bune condi╚Ťii, ├«ntr-un mediu favorabil ╚Öi sigur.

├Än urma acestei decizii, dozele de vaccin Comirnaty aflate pe lan╚Ťul de temperatura ultra joas─â (intre -90 grade Celsius ╚Öi -60 grade Celsius) ├«n depozitele na╚Ťionale au un termen de valabilitate extins, cu 3 luni, p├ón─â cel mai devreme la finalul acestui an.

Vaccinarea r─âm├óne solu╚Ťia sigur─â ╚Öi eficient─â pentru ├«nvingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate ├«n Rom├ónia sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reune╚Öte exper╚Ťi la nivel european, au transmis autorit─â╚Ťile.

CNCAV asigur─â popula╚Ťia de transparen╚Ť─â complet─â ╚Öi responsabilitate deplin─â ├«n comunicarea cu celeritate a tuturor informa╚Ťiilor de interes, astfel ├«nc├ót procesul de vaccinare s─â se realizeze ├«ntr-un mediu favorabil ╚Öi sigur pentru toate persoanele care doresc s─â se imunizeze ├«mpotriva COVID-19.

Margherita jpg
1 bruce willis jpg jpeg
291827675 143680388282143 2329072573907553322 n jpg
1 teodora liana stanciu mita mihai georgescu 1 2 jpg jpeg
anne heche 1 profimedia 0712340053 jpg
image png
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
FotoJet (2) jpg
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 19 august sfantul andrei stratilat si credinciosii sai soldati 2593 la numar fresca la manastirea sucevita jpeg
Lacul Morii jpg
pensionari care au deplatit facturi 0 jpeg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
Orașul Granadilla jpg
GettyImages 1338148296 jpg